Krycie chow chow

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gosia chow chow

11 lutego 2012, 17:09

Witam !
Mam pytanie, kupiłam suczke rasy chow- chow (obydwoje rodzice mają rodowody), lecz ja sama nie byłam z nią na żadnych wystawach, wiec na papierze nie ma rodowodu. Teraz chciała bym ją dopuścić do psa racy chow chow, czy jest możliwe, żeby właściciele psa z wystawami itp. dopuściji go do mojej suczki ?

Proszę o szybką pomoc!
Nobel

11 lutego 2012, 17:25

Gosia chow chow pisze:Witam !
Mam pytanie, kupiłam suczke rasy chow- chow (obydwoje rodzice mają rodowody), lecz ja sama nie byłam z nią na żadnych wystawach, wiec na papierze nie ma rodowodu. Teraz chciała bym ją dopuścić do psa racy chow chow, czy jest możliwe, żeby właściciele psa z wystawami itp. dopuściji go do mojej suczki ?
Właściciel reproduktora sprawdza, czy
suka ma uprawnienia hodowlane lub ewentualnie
pozwolenie na warunkowe krycie, czego sunia raczej
nie dostanie.

Opuść jedną cieczkę.
Zarejestruj sunie w swoim oddziale ZKwP.
Oddaj w oddziale metryczkę, tam Cie poinformują
co i jak, hodowlanke przy dobrych układach
wystawowych możesz zrobić w miesiąc.

Przy okazji dowiesz się, co sunia ma OK, co poprawić,
jakiego reproduktora wybrać,
Louhans

11 lutego 2012, 17:30

żaden szanujący się właściciel reproduktora tego nie zrobi!!!
A na jeśli masz sunie z rodowodem to nigdy nie jest za poźno na wyrobienie jej praw hodowlanych. Musisz tylko iść z metryczka do związku kynologicznego, zarejestrować ja i wyrobić rodowód, a następnie na 3 wystawach uzyskać 3 oceny co najmniej bardzo dobre, od 2 różnych sędziów, z tego jedna ocena z wystawy o randze międzynarodowej.
Przy odrobinie szczęścia i dobrej organizacji czasu można takie uprawnienia zdobyć w ciągu miesiąca. Inaczej ma się sprawa z championatem, ale championat do rozrodu potrzebny nie jest, a hodowlanka tak... No i trzeba jeszcze wybrac i zarejestrować przydomek hodowlany w ZKwP oraz hodowlę zgłosić do urzędu skarbowego i opłacić należny podatek za sukę, robi się to do końca listopada każdego roku.
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2012, 17:32 przez Louhans, łącznie zmieniany 1 raz.
Gosia chow chow

11 lutego 2012, 17:31

Bardzo dziękuje za odpowiedz ! ;)
Gość

11 lutego 2012, 20:16

nie lubie przesądzać ale myśle ze chodzi ci tylko o zarobek,nie o suczke,szkoda mi jej
pianistka

13 lutego 2012, 19:56

Zaraz, a skąd to pomysł żeby dopuszczać przed wystawami ?
Suka im starsza że tak powiem to dojrzalsza ! Roczna suka to dziecko na ludzkie jakieś 12 letnie, dopiero 2 lata to nasze 18. A suczki mogą pierwszy raz rodzić nawet w wieku 5-6 lat, pod warunkiem że są w doskonałej kondycji. Później to już za późno .
Wytłumacz raczej co to znaczy " na papierze nie ma rodowodu" ???
Rodowód pies otrzymuje na podstawie metryki , rodowód to potwierdzenie pochodzenie do pełnych kilku pokoleń wstecz.
Brak metryki = brak rasy. Nawet jeżeli rodzice niby to mieli "rodowody" to takie szczenię nie jest rasowe . B, często takie rodowody nic nie są warte bo są..... sfabrykowane dla naiwnych kupujących żeby więcej zapłacili za psa NN.
Natomiast hodowlaność może uzyskać tylko suka której właściciel wyrobi rodowód na podstawie otrzymanej metryki ZK, wystawi minimum 3 razy po 15 msc i uzyska odpowiednie oceny.
Jessowo

15 lutego 2012, 17:49

a jest z hodowli ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje