Jaka rasa?
Witam:) Chcemy z chłopakiem kupić psa. Mamy w domu już dwie kicie i tylko szczeniak wchodzi w grę. Probowalismy z dorosłymi psami na tymczasie,ale kotki całkiem się wycofały+nie jadły, załatwiały się gdzie popadnie, sierść im wypadała, jak oddaliśmy psy do fundacji wszystko się unormowało. kobieta z fundacji, behawiorystka powiedziała,że jeżeli chcemy psa to szczenie bo wtedy kotki ustawią je sobie po swojemu, będą podobnego wzrostu i nie będzie problemu. Spróbowaliśmy i faktycznie przy szczeniaku koleązanki podchodziły blisko syczały,ale siedziały w jednym pokoju bez problemu. Bardzo chcielibyśmy Husky. Mieszkamy w dwupokojowym mieszkaniu we dwoje. Pies miałby zapewniony ruch. (dwa, trzy spacery na siku i jakiś dłuższy plus czasem byłby zabierany na wieś) czy w takim wypadku mrzemy sobie na niego pozwolić? Jeżeli nie to jaka inna rasa wchodzi w grę? Tylko od razu chciałabym wykluczyć małe pieski.
Po pierwsze szczeniak to nie pies z fundacji i ciężko będzie go oddać w razie kłopotów dlatego dla 100% pewności weźcie jakiegoś szczeniaka na co najmniej weekend i wtedy okaże się czy wszystko pójdzie ok
Po drugie hasky to pies z tych bardziej wymagających, spacer i bieganie bez celu to dla niego za mało, on potrzebuje intensywnej pracy umysłowej i fizycznej. w ciągu ostatnich dwóch lat poznałam wieeeele psów tej rasy i tylko dwa z nich dalej mieszkają ze swoimi rodzinami reszta została oddana bo coś tam.
Dlatego ja zdecydowanie odradzam dla waszego i psa spokoju. co do psów innej rasy do napiszcie coś więcej np. czy macie lub planujecie mieć dzieci, ile ruchu mu zapewnicie (jak miałby wyglądać ten dłuższy spacer i ile miałby trwać (pół godziny czy dwie czy ile), ile jesteście w stanie wydać na psa miesięcznie, jakie macie wymagania odnośnie sierści i charakteru psa
Po drugie hasky to pies z tych bardziej wymagających, spacer i bieganie bez celu to dla niego za mało, on potrzebuje intensywnej pracy umysłowej i fizycznej. w ciągu ostatnich dwóch lat poznałam wieeeele psów tej rasy i tylko dwa z nich dalej mieszkają ze swoimi rodzinami reszta została oddana bo coś tam.
Dlatego ja zdecydowanie odradzam dla waszego i psa spokoju. co do psów innej rasy do napiszcie coś więcej np. czy macie lub planujecie mieć dzieci, ile ruchu mu zapewnicie (jak miałby wyglądać ten dłuższy spacer i ile miałby trwać (pół godziny czy dwie czy ile), ile jesteście w stanie wydać na psa miesięcznie, jakie macie wymagania odnośnie sierści i charakteru psa
Ostatnio zmieniony 23 kwietnia 2013, 16:51 przez 89ola, łącznie zmieniany 1 raz.
Co chcecie robić z psem? Ile możecie przeznaczyć na wydatki? Co z wakacjami? Czy zawsze będziecie mieli czas dla psa- deszcz, śnieg, słońce, pojawienie się nowego domownika itp?
Tak jak mówi Ola, musicie mieć pewność że relacje się ułożą. (niektórzy mają talent do układania, co nie Sne? )
Każdy pies potrzebuje ruchu i stymulacji umysłowej- pamiętajcie o tym.
Tak jak mówi Ola, musicie mieć pewność że relacje się ułożą. (niektórzy mają talent do układania, co nie Sne? )
Każdy pies potrzebuje ruchu i stymulacji umysłowej- pamiętajcie o tym.
Chodziło mi o to, ze fakt wzięcia psa rasy np nie użytkowej tylko ozdobnej nie zwalnia nikogo od zaspokajania potrzeb. Wielu ludzi o tym zapomina i nic z psami nie robi, a psy chodzą na 10 minutowe spacerki.
Psa wymagającego, o ciężkim charakterze nie każdy może sobie pozwolić. Trzeba sobie wszystko przemyśleć, dokształcić się, zrobić plan co z psem chce robić.
Dla haskaczy jest wiele fajnych sportów, tylko ludzie są za leniwi.
Psa wymagającego, o ciężkim charakterze nie każdy może sobie pozwolić. Trzeba sobie wszystko przemyśleć, dokształcić się, zrobić plan co z psem chce robić.
Dla haskaczy jest wiele fajnych sportów, tylko ludzie są za leniwi.
Więc, chłopak biega codziennie, to piesek biegałby z nim, poza tym wiadomo rano siku, po południu bieganie,wieczorem spacer i przed spaniem siku. Chcemy tak czy inaczej(bez względu na rasę) zapewnić psu profesjonalne szkolenie. Kotki miały do czynienia ze szczeniakiem kilka razy, nie był z fundacji tylko mojej koleżanki. Z fundacji były dwa dorosłe psy które były u nas na tymczasie. Tak planujemy dzieci(może nie w najbliższej przyszłości, ale tak za hm 4 lata) Jeżeli chodzi o wydatki to ,stać nas na psa, będzie dostawał dobrej jakości karmę i będzie mał wszystko zapewnione. Jeżeli chodzi o wyjazdy też nie będzie problemu, rodzice chłopaka mieszkają bardzo blisko, lub pojedzie na czas np wyjazdu na wieś do moich rodziców. Chcemy psa, który będzie członkiem naszej rodziny,jak nasze kotki a nie jako ozdobę..
-
To może najpierw naucz go żeby gryzł ciebie...myślę że będziesz miał wielką radochę jak nie będziesz mógł chodzić spokojnie po domu
mnie przychodzi do głowy:
-pudel duży
- labrador retriever
-wyżeł niemiecki krótkowłosy
-owczarek niemiecki
ale to rasy które znam głównie z internetu
z "życia" mogłabym polecić ci berneńskiego psa pasterskiego, boksera,
dla formalności dodam że psa najlepiej brać z porządnej hodowli z rodowodem (unikniecie skończenia z psem z problemami psychicznymi i zdrowotnymi zwłaszcza w przypadku owczarka i berneńczyka) i poczytać trochę o rasie aby byś świadomym co was czeka
-pudel duży
- labrador retriever
-wyżeł niemiecki krótkowłosy
-owczarek niemiecki
ale to rasy które znam głównie z internetu
z "życia" mogłabym polecić ci berneńskiego psa pasterskiego, boksera,
dla formalności dodam że psa najlepiej brać z porządnej hodowli z rodowodem (unikniecie skończenia z psem z problemami psychicznymi i zdrowotnymi zwłaszcza w przypadku owczarka i berneńczyka) i poczytać trochę o rasie aby byś świadomym co was czeka
-
po pierwsze- psa nie kupować, tylko wziąć szczeniaka ze schroniska/fundacji itp. Jaka rasa? Na pewno nie gończe, myśliwskie itp. Czyli na pewno nie husky (po pierwsze- do bloku się pies nie nadaje, po drugie- z tego co wnioskuję po Twojej wypowiedzi niewiele wiesz o tej rasie- a jak tu już ktoś napisał- to rasa wymagająca bardzo dużo ruchu, ćwiczeń i uwagi).
-
I to mi się bardzo podoba - post na który odpowiedziałam zniknął a została moja odpowiedź, bardzo pasująca w temacie zresztąisabelle30 pisze:To może najpierw naucz go żeby gryzł ciebie...myślę że będziesz miał wielką radochę jak nie będziesz mógł chodzić spokojnie po domu
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 19:07 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak już mówiłam, jest tyle sportów w jakich haskacze mogą się sprawdzić, ale to ludziom nie chce się wysilać, dlatego to pies nie dla każdego.
Kudliszcza również mogą być bardzo wymagające (patrz Neya).
Biorąc psa trzeba się zastanowić co zamierza się z nim robić i pod naszą aktywność, czas, interesujące nas cechy wybierać rasę.
Kudliszcza również mogą być bardzo wymagające (patrz Neya).
Biorąc psa trzeba się zastanowić co zamierza się z nim robić i pod naszą aktywność, czas, interesujące nas cechy wybierać rasę.
-
- Informacje
-