Jak skutecznie znaleźć dom dla małych piesków?
Witam!Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na "rozdanie" szczeniaków?Czy ogólnie ktoś z Was miał doświadczenie w tym temacie i był w podobnej sytuacji?Czy sprawdza się metoda ogłoszeń na serwisach społecznościowych ew. inych serwisach ogłoszeniowych?Będę sie do tego '"przymierzać" i chciałabym obrać najlepszą strategię aby maluchy szybko znalazły nowy bezpieczny dom.Oświadczam że pieski nie są owocem mojej nieodpowiedzialności-urodziła je bezdomna suczka,wygnana przez pseudowłaściciela kiedy okazało sie że jest w ciąży.Niestety zbyt zaawansowanej aby poddać sterylizacji aborcyjnej.Jako że sama skryła sie na naszej działce,postanowiłam dać jej schronienie, ciepłą budę i karmę. Suczka odwdzięcza się za to każdego dnia:-).Już wiem że pewnie zostanie u nas, sterylka oczywiście obowiązkowa jak u każdego naszego zwierzaka.Ale na razie na pierwszy plan wysunęło sie znalezienie nowych domów.Podzielcie sie swoimi doświadczeniami w poszukiwaniu takowych;-)
Ostatnio zmieniony 29 września 2014, 14:39 przez anucha, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie, na razie robię rozeznanie,małe będą dopiero do oddania na poczatku listopada.Dziękuję za informację-popatrzę sobie tam jak wygląda ta procedura. A tak przy okazji : ktoś podpowiedział mi żebym udała sie z nimi (jesli ogłoszenia nie pomogą) na jakiś większy "jarmark".Owszem, wiem że "na żywo" szczeniaczki mogą łatwo zmiękczyć serca ale nie idzie to w parze z rozsądkiem. Ja bym sie obawiała pochopnych decyzji pod wpływem chwili.I czy tak w ogóle sobie można stanąć z koszykiem pełnym psiaków i je rozdawać????Owszem spotkałam sie z przypadkiem pewnego chłopaka który sprzedawał małe kocięta na rynku pewnego miasta.Musiały nieźle rozczulić przechodniów, bo znikła cała gromadka co do jednego za 150zł/szt.))Zwykłe dachowce;-) Czekam więc na ciekawe propozycje skutecznych adopcji;-)
Myślę że skuteczne będzie zamieszczenie ogłoszenia i zdjęć na tak zwanym facebookowym spotted i nazwa Twojego miasta/okolicy. Tam wiele ludzi codziennie zagląda i na pewno ktoś zauważy, przekaże, udostępni. Ja właśnie w taki sposób zaadaptowałam mojego Mikusia .
Art. 10a. 31) 1. Zabrania się:anucha pisze:A tak przy okazji : ktoś podpowiedział mi żebym udała sie z nimi (jesli ogłoszenia nie pomogą) na jakiś większy "jarmark".
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
Masz masę portali z ogłoszeniami, pełno jest for z działami adopcja i innych portali społecznościowych. Pamiętaj, żeby nie oddzielać małych od matki przed 8 tygodniem, to ważny okres dla psów i nie powinny być oddawane wcześniej dla własnego dobra i odpowiedniego rozwoju. Dobrze by było jakby do nowych domów trafiły zaszczepione i odrobaczone.
anucha, zanim oddasz pieski upewnij się czy trafią do dobrych domów, wydajesz się być bardzo rozsądną i mądrą osobą, wybieraj nowych właścicieli z rozwagą.
popieram Twój pomysł, warto pozostawić ogłoszenia na portalach poświęconych zwierzętom, zamieść ogłoszenie nt. na myzoo, bardzo dużo osób korzysta z tego portalu, a jest poświęcony tylko zwierzakom, więc większe szanse że szybciej pisaki znajdą nowego właściciela.Alonek pisze:Myślę że skuteczne będzie zamieszczenie ogłoszenia i zdjęć na tak zwanym facebookowym spotted i nazwa Twojego miasta/okolicy. Tam wiele ludzi codziennie zagląda i na pewno ktoś zauważy, przekaże, udostępni. Ja właśnie w taki sposób zaadaptowałam mojego Mikusia .
-
- Informacje
-