fałszywe rasy ?? o co w tym chodzi :/ ??
dlaczego i w jakich sytuacjach na niektóre rasy psów mówi się, że są fałszywe, o co w tym chodzi ??
-
- Kontakt:
ja jeszce nigdy z takim okresleniem sie nie spotkalam...mozesz wyjasnic w jakich okolicznosciach zostalo to powiedziane?
podejrzewam, że mówisz o mieszańcach ale z takim pojęciem też się nie spotkałem
Spotkałam się z takim powiedzeniem, że kot jest fałszywy - no cóż kot to indywidualista i nie dla każdego człowieka, bo jest niezależny a nie fałszywy.
Tak samo możę takie błędne i fałszywe powiedzenie funkcjonuje regionalnie do psów ?
Tak samo możę takie błędne i fałszywe powiedzenie funkcjonuje regionalnie do psów ?
Spotkałam się z tym wypowiedzeniem, np w książkach o rasach psów, w gazetach o psach, od innych osób, z internetu. Mówią i piszą tak najczęściej chyba, o pekińczykach, ale o co w tym chodzi to nie mam zielonego pojęcia, tak mnie to zaciekawiło, że postanowiłam zapytać.
Liczę na odpowiedź.
Liczę na odpowiedź.
-
- Kontakt:
moze chodzi o to ze to miksy-nie wiem inaczej nie potrafie zrozumiec
Może chodzi o to że niektóre rasy mają fałszywe charakterki(tak jak niektórzy ludzie)Moja babcia na mieszańce mówiła że są pokrojcowane(Górny Śląsk)
Głupota, widac ze osoba to mówiąca nigdy nie miała styczności z kotem jeśli nazywa go fałszywym
Są to stare wierzenia. Też o tym słyszałem.opowiem historie z kórą ja sie spotkałem. Mianowicie.
Podobno gdy właściciel psa umarł pies niechciał odejść od zwłok tak długo dopóki ktoś z rodziny nie przyszedł i zabrał zwłoki. PIes był wierny do końca.
Natomiast kot ze śmierci właściciela podobno nic sobie nie robi a nawet potrafi uskubnąć co nieco ze zwłok.
Oczywiście są to tylko przekazy słowne niczym nie potwierdzone, ale bardzo popularne wśród starszych osób.
Podobno gdy właściciel psa umarł pies niechciał odejść od zwłok tak długo dopóki ktoś z rodziny nie przyszedł i zabrał zwłoki. PIes był wierny do końca.
Natomiast kot ze śmierci właściciela podobno nic sobie nie robi a nawet potrafi uskubnąć co nieco ze zwłok.
Oczywiście są to tylko przekazy słowne niczym nie potwierdzone, ale bardzo popularne wśród starszych osób.
- staszko_i_aras
- Kontakt:
Ja słyszałem podobne określenie w jednym z kanałów tv przyrodniczych; synonim mieszaniec rasy, np. mieszaniec owczarka - czyli krzyżówka psa rasowego (np. owczarka niem.) z innym spoza danej rasy. Jednak najczęściej spotykałem się raczej z określeniem "mieszaniec rasy..." (np. mieszaniec owczarka niem.) lub "mieszaniec w typie ... (owczarka), niż "fałszywa rasa..." - czyli odbiegająca od przyjętego wzorca.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
To nie jest kwestia że psy są fałszywe, ale są ludzie nie mający zielonego pojęcia o zachowaniu psów i niektóre zachowania są interpretowane jako bycie fałszywym albo np. zazdrosnym.
-
- Informacje
-