Postaram sie odpowiedzieć na część pytań
1. Przede wszystkim wynosić szczeniaka na podwórko najczęściej jak się da, zwłaszcza zaraz po przebudzeniu, po zabawie, po jedzeniu lub gdy się podejrzanie kręci. Za każdym razem gdy załatwi się tam gdzie powinien należy go pochwalić. Moja poprzednia suczka nauczyła się załatwiać do kuwety z piaskiem (wnosiłam ją kilka razy dziennie do niego, a po załatwieniu tam zawsze chwaliłam) i przez kilka tygodni korzystała z tej toalety. Później w tym miejscu zostawiałam gazetę i też tam siusiała. Nie wszystkie psy równie szybko ucza się załatwiania na polu lub na gazetę.
2. Pewnie klatka byłaby najbezpieczniejsza ale my niedawno wieźliśmy szczeniaka na kolanach z Kielc pod Kraków i poza tym, że kilka kilometrów przed dotarciem na miejsce zwymiotował podróż przebiegła bez problemów. Myślę, że warto raz na godzinę zatrzymać się w spokojnym miejscu, wypuścić psiaka i dać mu wody, natomiast na kilka godzin przed podróżą nie karmić.
3.Rzadko, przynajmniej ani jeden z naszych psów nigdy nie załatwił się na łóżku ani fotelu.
4. Biorąc szczeniaka do domu trzeba się liczyć z pewnymi zniszczeniami. Nie każdy odrazu zjada meble ale dywan, buty, kocyk mogą zostać zniszczone. Osobiście nie mam doświadczenia z klatkami. Nasze psiaki w czasie nieobecności domowników zostawiane były w dużej kuchni, w której łatwo było po nich posprzątać. Łazienka absolutnie nie nadaje się do trzymania zwierząt. Co do klatki wiem tylko, że psa należy do niej stopniowo przyzwyczajać, żeby zamknięcia w niej nie odbierał jako karę.
5. Na każdym wartościowym forum, w książce i u weterynarza dowiesz się, że chapi, pedigree i inne karmy dostępne za takie pieniądze w sklepach nie są karmami wartościowymi. Mało tego stosowane przez dłuższy czas źle wpływają na stan zdrowia i kondycję pupila co nie zawsze widać gołym okiem. Dobrej karmy nie kupisz w markecie lecz u weterynarza lub w dobrym sklepie zoologicznym. Jeden z weterynarzy na pytanie, która karma jest dobra odpowiedział, że "ta która kosztuje 20 zł za 1 kg a nie za cały worek" Na tym i innych forach jest dział dotyczący żywienia. Dowiesz się z niego jakie karmy polecają weterynarze i inni posiadacze i hodowcy psów.
6. Nie wiem ile kosztuje trymowanie. Teoretycznie można robić to samemu ale trzeba umieć i mieć dużo czasu. Wykwalifikowanej psiej fryzjerce zajmie to dużo mniej czasu.
7. O wystawach psów na pewno dowiesz się w Związku kynologicznym.
8. Płeć psa zależy od indywidualnych oczekiwań przyszłego właściciela. Mówi się, że suczki są wierniejsze od psów i łagodniejsze, ale z tym różnie bywa. U dużych ras psy częściej próbują dominować nad właścicielem, ale w w przypadku cocker spaniela to chyba nie ma takiego niebezpieczeństwa. Na pewno mieszkanie z niewykastrowanym psem może być uciążliwe, gdy suczki w okolicy mają cieczkę, a wyprowadzanie na spacer suczki w czasie cieczki może być kłopotliwe gdy pod klatką schodową czeka zakochany adorator.
9. Chyba taka jak dla większości psów
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
czyli zależy do czego. Do codziennych spacerów używam przeważnie taką 5 metrową zwijaną, a do weterynarza lub do autobusu bardziej nadaje się zwykła smycz z pętlą na końcu umożliwiająca założenie sobie smyczy na nadgarstek.
Pies poza wysokością ma jeszcze długość. Moja Gapcia też ma ok 40 cm wysokości ale jak położy się na boku zajmuje ok 80 cm. Pies zmienia pozycję, przeciąga się, kładzie w poprzek... Lepiej mieć większe posłanie
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)