POMOCY !!!!!!

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gosc 1234

04 listopada 2007, 20:19

:( Witam moja suczka jest w 57 dniu ciąży i nagle około godziny temu przestała chodzic a wogóle nie potrafi utrzymac sie na łapkach co jej sie dzieje czy to oznaka zblizajacego sie porodu czy jakas choroba ja dopadla????????????? Wczesniej suczka byla okazem zdrowia :):) POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
verena999
Kontakt:

04 listopada 2007, 21:37

lepiej zadzwoń do swojeg weta... to rzeczywiście nie przedstawia się zbyt dobrze... :(
goskaaa

04 listopada 2007, 21:47

wiesz to chyba czas porodu o ile sie nie mylę. Ja bym jednak na wszelki wypadek zadzwonila do swojego weta. A czy suka znalazła sobie jakies ustronne miejsce z ktorego nie chce wyjsc??
pianistka

04 listopada 2007, 21:57

To może być oznaka jakiś komplikacji okołoporodowych - a więc radziłabym skontaktować się jak najszybciej z Twoim weterynarzem.
gosc 1234

05 listopada 2007, 00:46

Dzieki bardzo za wasze odpowiedzi suczka juz po wizycie u weterynarza byly to poczatkowe objawy tezyczki . Suczce podano dozylnie wapno i witaminy . Miala zrobione USG szczeniaczki maja sie dobrze , ma ich podobno 6 dlatego chyba brak wapna. Ale suczka czuje sie juz lepiej :) Na własnych łapkach poszła zrobic siusiu :):):) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi :):)
pianistka

05 listopada 2007, 09:34

To dobrze że z sunią OK.
Przygotuj jednak tel. na wypadek porodu gdyż tężyczka przed rozwiązaneim zwiększa ryzyko powikłań.
Nie wiem czy lekarz zalecił, ale zawsze radzę podawać dodatkowo wapno w czasie ciąży (ilość zależy co suczka je !!!), przed porodem, oraz po porodzie (ciąża, poród i laktacja to b.wycieńczające okresy w życiu suki) .
Przypatrz się co sunia dostawała do jedzenia - gdyż przyczyna tężyczki jest mało wartościowe jedzenie , albo zaburzenia w przyswajalności mikro- i makroelementów, wtedy trzeba podawać suplementy sztuczne.

Objawy tężyczki lubią się niestety nawracać -( i przedyspozycje są dziedziczne -(
ODPOWIEDZ
  • Informacje