paszport dla psa

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

06 lutego 2006, 09:09

Czy Ktoś może mi udzielić informacji na temat paszportu dla psa? Mieszkam w Krakowie. Chodzi mi o chipowanie psa i wyrobienie paszportu, tj. gdzie i za ile? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 lutego 2006, 23:51

takie odpowiedzi na priva stanowią reklame. Czyli zarejestruj się i podaj maila.
wiernikosia

07 lutego 2006, 16:16

Jarek pisze:takie odpowiedzi na priva stanowią reklame. Czyli zarejestruj się i podaj maila.
Najmocniej przepraszam - nie pomyślałam o tym. :oops: Widać nowicjusza na forum.
Juz wiem gdzie mogę zachipować moją Kraksę. Dalej nie wiem gdzie mogę wyrobić paszport i ile to mniej więcej kosztuje. Będę wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
Anna B.

12 lutego 2006, 20:31

\cześć. |Ja też mieszkam w Krakowie a dokladnie w Nowej Hucie. Paszport wyrobilam bez najmniejszego problemu w gabinecie WET-a na osiedlu i tam też odręki psiak zostal "zaczipowany". Nie wiem czy podawanie kosztów nie jest reklamą - jeśli zostanie wycięty to napisz na maila - wydalam ok. 110 zl.
wiernikosia

13 lutego 2006, 15:56

Anna B. pisze:\cześć. |Ja też mieszkam w Krakowie a dokladnie w Nowej Hucie. Paszport wyrobilam bez najmniejszego problemu w gabinecie WET-a na osiedlu i tam też odręki psiak zostal "zaczipowany". Nie wiem czy podawanie kosztów nie jest reklamą - jeśli zostanie wycięty to napisz na maila - wydalam ok. 110 zl.
Dziękuję bardzo za informację. U mojego weterynarza też mogę to załatwić. Okazało się, że to żaden problem. Załatwię to przy okazji następnego szczepienia.
lucy

14 lutego 2006, 19:10

Chyba nikt nie jest tak zielony jak ja na tym forum. Powiedzcie po co czipowanie psa? Czy to jest do paszportu? A co z psami tatuowanymi? Ja mam już psa z tatuażem. To nie wystarczy? Na razie nigdzie sie nie wybieram, ale warto wiedzieć. proszę oświećcie mnie
wiernikosia

14 lutego 2006, 20:01

lucy pisze:Chyba nikt nie jest tak zielony jak ja na tym forum. Powiedzcie po co czipowanie psa? Czy to jest do paszportu? A co z psami tatuowanymi? Ja mam już psa z tatuażem. To nie wystarczy? Na razie nigdzie sie nie wybieram, ale warto wiedzieć. proszę oświećcie mnie

Wiadomości na temat paszportu dla psa można znaleźć na stronie http://www.gazetaprawna.pl/unia/unia.ht ... .1.0.3.htm

W skrócie: od 3 lipca (rozumiem, że tego roku) do przekroczenia granicy z psem, kotem i fretką konieczny będzie paszport i specjalny tatuaż lub chip. Pytałam o chipa, gdyż od 2012 roku wymagany ma być jedynie chip, więc po co tatuować teraz psa, żeby za jakś czas go jeszcze zaczipować? Poza tym chip jest przydatny do identyfikacji zwierzęcia w razie zaginięcia o ile zostanie zarejestrowane w Centrum Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt w Gdańsku (www. indentyfikacja.pl). Mam nadzieję, że strony które podałam to nie reklama :roll: Nie wiem, czy moja odpowiedź jest wyczerpująca, ale ja wiem tylko tyle na ten temat. Pozdrawiam
jagna

25 kwietnia 2006, 10:51

od jakiego wieku można zaczipować psa? Czy szczeniaka 7 tygodniowego można zaczipować?
psinka

25 kwietnia 2006, 11:10

Ciekawe jak wygląda przewóz gadów do krajów UE.Interesuje mnie szczególnie przewóz legwana.
Czy tylko wystarczy Cites?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 kwietnia 2006, 23:43

szczeniaka 7 tyg. możesz czipować. Co do legwana to: pierwsze nie w tym temacie pytanie bo to o psach drugie odnośnie takich zwierząt to lepiej zadzwonić do swojego powietowego lekarza weterynarii powiedzieć do jakiego kraju sie wybierasz i dowiesz się od a do z. Nie chce cię wprowadzać w błąd.
majal

27 kwietnia 2006, 09:34

jakie dane umieszczone są w paszporcie dla psa? Czy są dane właściciela, jeśli tak to jakie?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 maja 2006, 23:39

imie nazwisko adres i kraj.
Awatar użytkownika
Ann-Kathi

30 października 2006, 16:15

witam,
otoz wszystkie zwierzeta tzw.domowe ur.po 01.01.2005r a jadace za granice naszego kraju musza posiadac transponder (chip) i do tego paszport z wpisanymi danymi:

-zwierzecia (data ur.plec,ew.rasa,kolor,znaki szczeg.) wraz z nr.chipu

-wlasciciela (imie,nazwisko,adres,kraj)

Jezeli zwierze nie jest przewozone przez wlasciciela potrzebna jest jego zgoda (na pismie potwierdzona przez notariusza)
Przepisy te sa w niektorych krajach niekiedy bardzo rygorystycznie przestrzegane.Wiem co mowie bo jezdze z moimi pupilami czesto.Z psem nie ma problemu ma chip i pass bo ur.sie pod koniec 2005r. Ale kocio staruszek 15 letni mial tylko miedzynarodowa ksiazeczke zdrowia.Niestety to nie wystarczy jak przekonalam sie w lecie przekraczajac granice.Nawet takie dziadki jak moj kocurek musz poznac smak wysoko rozwinietej techniki. :lol:
No i zostal oznakowany tak jak wszyscy inni wspolbracia. Ma teraz tak jak Szelka Pass i chip :mrgreen: i jest pelnoprawnym obywatelem Europy buuuhhhaaaaaaaa. Ale zarty na bok,uwazam ze zmuszenie wszystkich wlascicieli zwierzakow do ich rejestracji ze pomoca transpondera ukroci pozbywania sie ich typu:przywiazywanie do lawki lub drzewa itp. lub bardzej okrotne sposoby pseudomilosnikow.Zwierzak to nie zabawka to wielka odpowiedzialnosc i nalezy sie nad tym zastanowic zanim zabierzemy go do domu bo jest taki fajniutki :!: :!: Dlatego popieram chipowanie zwierzaczkow!!!!
Pozdrawiam Anka & Co
ODPOWIEDZ
  • Informacje