paszport dla psa
Czy Ktoś może mi udzielić informacji na temat paszportu dla psa? Mieszkam w Krakowie. Chodzi mi o chipowanie psa i wyrobienie paszportu, tj. gdzie i za ile? Z góry dziękuję.
takie odpowiedzi na priva stanowią reklame. Czyli zarejestruj się i podaj maila.
-
Najmocniej przepraszam - nie pomyślałam o tym. Widać nowicjusza na forum.Jarek pisze:takie odpowiedzi na priva stanowią reklame. Czyli zarejestruj się i podaj maila.
Juz wiem gdzie mogę zachipować moją Kraksę. Dalej nie wiem gdzie mogę wyrobić paszport i ile to mniej więcej kosztuje. Będę wdzięczna za pomoc.
\cześć. |Ja też mieszkam w Krakowie a dokladnie w Nowej Hucie. Paszport wyrobilam bez najmniejszego problemu w gabinecie WET-a na osiedlu i tam też odręki psiak zostal "zaczipowany". Nie wiem czy podawanie kosztów nie jest reklamą - jeśli zostanie wycięty to napisz na maila - wydalam ok. 110 zl.
-
Dziękuję bardzo za informację. U mojego weterynarza też mogę to załatwić. Okazało się, że to żaden problem. Załatwię to przy okazji następnego szczepienia.Anna B. pisze:\cześć. |Ja też mieszkam w Krakowie a dokladnie w Nowej Hucie. Paszport wyrobilam bez najmniejszego problemu w gabinecie WET-a na osiedlu i tam też odręki psiak zostal "zaczipowany". Nie wiem czy podawanie kosztów nie jest reklamą - jeśli zostanie wycięty to napisz na maila - wydalam ok. 110 zl.
Chyba nikt nie jest tak zielony jak ja na tym forum. Powiedzcie po co czipowanie psa? Czy to jest do paszportu? A co z psami tatuowanymi? Ja mam już psa z tatuażem. To nie wystarczy? Na razie nigdzie sie nie wybieram, ale warto wiedzieć. proszę oświećcie mnie
-
lucy pisze:Chyba nikt nie jest tak zielony jak ja na tym forum. Powiedzcie po co czipowanie psa? Czy to jest do paszportu? A co z psami tatuowanymi? Ja mam już psa z tatuażem. To nie wystarczy? Na razie nigdzie sie nie wybieram, ale warto wiedzieć. proszę oświećcie mnie
Wiadomości na temat paszportu dla psa można znaleźć na stronie http://www.gazetaprawna.pl/unia/unia.ht ... .1.0.3.htm
W skrócie: od 3 lipca (rozumiem, że tego roku) do przekroczenia granicy z psem, kotem i fretką konieczny będzie paszport i specjalny tatuaż lub chip. Pytałam o chipa, gdyż od 2012 roku wymagany ma być jedynie chip, więc po co tatuować teraz psa, żeby za jakś czas go jeszcze zaczipować? Poza tym chip jest przydatny do identyfikacji zwierzęcia w razie zaginięcia o ile zostanie zarejestrowane w Centrum Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt w Gdańsku (www. indentyfikacja.pl). Mam nadzieję, że strony które podałam to nie reklama Nie wiem, czy moja odpowiedź jest wyczerpująca, ale ja wiem tylko tyle na ten temat. Pozdrawiam
od jakiego wieku można zaczipować psa? Czy szczeniaka 7 tygodniowego można zaczipować?
szczeniaka 7 tyg. możesz czipować. Co do legwana to: pierwsze nie w tym temacie pytanie bo to o psach drugie odnośnie takich zwierząt to lepiej zadzwonić do swojego powietowego lekarza weterynarii powiedzieć do jakiego kraju sie wybierasz i dowiesz się od a do z. Nie chce cię wprowadzać w błąd.
jakie dane umieszczone są w paszporcie dla psa? Czy są dane właściciela, jeśli tak to jakie?
imie nazwisko adres i kraj.
witam,
otoz wszystkie zwierzeta tzw.domowe ur.po 01.01.2005r a jadace za granice naszego kraju musza posiadac transponder (chip) i do tego paszport z wpisanymi danymi:
-zwierzecia (data ur.plec,ew.rasa,kolor,znaki szczeg.) wraz z nr.chipu
-wlasciciela (imie,nazwisko,adres,kraj)
Jezeli zwierze nie jest przewozone przez wlasciciela potrzebna jest jego zgoda (na pismie potwierdzona przez notariusza)
Przepisy te sa w niektorych krajach niekiedy bardzo rygorystycznie przestrzegane.Wiem co mowie bo jezdze z moimi pupilami czesto.Z psem nie ma problemu ma chip i pass bo ur.sie pod koniec 2005r. Ale kocio staruszek 15 letni mial tylko miedzynarodowa ksiazeczke zdrowia.Niestety to nie wystarczy jak przekonalam sie w lecie przekraczajac granice.Nawet takie dziadki jak moj kocurek musz poznac smak wysoko rozwinietej techniki.
No i zostal oznakowany tak jak wszyscy inni wspolbracia. Ma teraz tak jak Szelka Pass i chip i jest pelnoprawnym obywatelem Europy buuuhhhaaaaaaaa. Ale zarty na bok,uwazam ze zmuszenie wszystkich wlascicieli zwierzakow do ich rejestracji ze pomoca transpondera ukroci pozbywania sie ich typu:przywiazywanie do lawki lub drzewa itp. lub bardzej okrotne sposoby pseudomilosnikow.Zwierzak to nie zabawka to wielka odpowiedzialnosc i nalezy sie nad tym zastanowic zanim zabierzemy go do domu bo jest taki fajniutki Dlatego popieram chipowanie zwierzaczkow!!!!
Pozdrawiam Anka & Co
otoz wszystkie zwierzeta tzw.domowe ur.po 01.01.2005r a jadace za granice naszego kraju musza posiadac transponder (chip) i do tego paszport z wpisanymi danymi:
-zwierzecia (data ur.plec,ew.rasa,kolor,znaki szczeg.) wraz z nr.chipu
-wlasciciela (imie,nazwisko,adres,kraj)
Jezeli zwierze nie jest przewozone przez wlasciciela potrzebna jest jego zgoda (na pismie potwierdzona przez notariusza)
Przepisy te sa w niektorych krajach niekiedy bardzo rygorystycznie przestrzegane.Wiem co mowie bo jezdze z moimi pupilami czesto.Z psem nie ma problemu ma chip i pass bo ur.sie pod koniec 2005r. Ale kocio staruszek 15 letni mial tylko miedzynarodowa ksiazeczke zdrowia.Niestety to nie wystarczy jak przekonalam sie w lecie przekraczajac granice.Nawet takie dziadki jak moj kocurek musz poznac smak wysoko rozwinietej techniki.
No i zostal oznakowany tak jak wszyscy inni wspolbracia. Ma teraz tak jak Szelka Pass i chip i jest pelnoprawnym obywatelem Europy buuuhhhaaaaaaaa. Ale zarty na bok,uwazam ze zmuszenie wszystkich wlascicieli zwierzakow do ich rejestracji ze pomoca transpondera ukroci pozbywania sie ich typu:przywiazywanie do lawki lub drzewa itp. lub bardzej okrotne sposoby pseudomilosnikow.Zwierzak to nie zabawka to wielka odpowiedzialnosc i nalezy sie nad tym zastanowic zanim zabierzemy go do domu bo jest taki fajniutki Dlatego popieram chipowanie zwierzaczkow!!!!
Pozdrawiam Anka & Co
-
- Informacje
-