sterylizacja - kiedy?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

wiernikosia

22 lutego 2006, 18:53

Nie zastanawiam się nad tym czy w ogóle, ale - kiedy? Z literatury wynika, że po pierwszej cieczce, znowu ktoś mi mówil, że przed pierwszą cieczką. Mam 4 miesięczną sukę beagle (albo beaglopodobną :) ) i chciałabym wybrać najlepszy moment tak, żeby nie zaszkodzić.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 lutego 2006, 23:10

istnieja dwie szkoły. Amerykanie kastruja przed pierwszą cieczką, Anglicy zalecają aby suka przeszła pierwszą cieczke ten spór trwa od zawsze. My zalecamy aby pierwszą cieczke przeszła suka, chyba, że wiąże się to ze 100% ciążą to kastrować przed cieczka.
wiernikosia

23 lutego 2006, 09:50

Jarek pisze:istnieja dwie szkoły. Amerykanie kastruja przed pierwszą cieczką, Anglicy zalecają aby suka przeszła pierwszą cieczke ten spór trwa od zawsze. My zalecamy aby pierwszą cieczke przeszła suka, chyba, że wiąże się to ze 100% ciążą to kastrować przed cieczka.
Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę prosić jeszcze o rozwinięcie tematu, tj. jakie są wady, a jakie zalety sterylizacji przed lub - po cieczce? Słyszałam opinię, że jeżeli przed cieczką to odpowiedni jest 6-7 miesiąc.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 lutego 2006, 23:15

w takim skrócie : amerykanie twierdzą, że ryzyko nowotworów gruczołu mlekowego spada ponad 90 procent jeśli kastruje się przed pierwszą cieczką, po drugiej już 80 %/ Anglicy zaś twierdzą, że kastrowane osobniki przed pierwszą cieczką mają jak gdyby niedorozwiniętą psychikę i nie są tak rozwinięte fizycznie jak inne jeszcze nie kastrowane osobniki. Ocena i ustosunkowanie jest ciężkie do tego, bo trzeba byłoby udowadniać to naukowo.
wiernikosia

27 lutego 2006, 09:21

Dziękuję za odpowiedź. W tej sytuacji decyzję pozostawię mojemu (a raczej - mojego psa) lekarzowi weterynarii.
ODPOWIEDZ
  • Informacje