Schody STOP dla wszystkich krótkołapych, czy tylko jamników?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MagdaP16
Kontakt:

11 maja 2008, 18:14

Czy każdemu krótkołapemu psiakowi należy ograniczyć wchodzenie po schodach (o ile jego waga na to pozwala), czy to dotyczy jedynie jamniczków?
Awatar użytkownika
elitka
Kontakt:

23 sierpnia 2008, 13:49

Hmmm, tez słyszałam że to szkodzi psiakom, zwłaszcza jamnikom...jednak moj pies od najmłodszych lat bardzo dużo chodził po schodach(wybiega na ogród), wręcz zbiega z nich błyskawicznie :wink: Teraz ma 12 lat i nigdy nie miał problemów z kręgosłupem i żadny inny :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 sierpnia 2008, 00:21

i tak dementuje się plotki . Ja też mam wiele starych jamników , które szorują same po schodach i mają wiele lat i są super sprawne. A wiecie co jest 1000 razy gorsze dla psa krótkonogiego ? Wyskakiwanie a ZWŁASZCZA zeskakiwanie z łóżka. Asekuruj psa ja schodzi ze schodów, a jak ma problemy ze stawami i kręgosłupem to wtedy go noś.
Ewa777
Kontakt:

17 września 2008, 15:31

z pewnościa gorsza jest otyłośc dla jamników i ich kręgosłupa
Awatar użytkownika
ela.66

18 września 2008, 10:38

Otyłość nikomu nie służy. A starość i dla ludzi i zwierząt bywa różna. Ja po doświadczeniach ze starością psów (wnoszenie do czasu operacji 80 kg psa na I piętro), zmieniłam mieszkanie na podwyższony parter z zielonym tarasem (trawa, tuje) i pochylnią do zejścia od strony tarasu (na klatkę 10 schodów). Oprócz tego las w bliskiej okolicy. Ponieważ lubię psy, a i sama mam grubo ponad pół wieku, jak znalazł. Sunia mimo cukrzycy odżyła (spacery las, leżenie na tarasie - powietrze, przestrzeń), a i ja mam powody do zadowolenia tylko 3 kg nadwagi -14 kg dzięki spacerkom gdzieś przez rok "uciekło" a i dyskopatie mojego kręgosłupa od C-3 do samego dołu, tak nie dokuczają.
ODPOWIEDZ
  • Informacje