Schody STOP dla wszystkich krótkołapych, czy tylko jamników?
Czy każdemu krótkołapemu psiakowi należy ograniczyć wchodzenie po schodach (o ile jego waga na to pozwala), czy to dotyczy jedynie jamniczków?
Hmmm, tez słyszałam że to szkodzi psiakom, zwłaszcza jamnikom...jednak moj pies od najmłodszych lat bardzo dużo chodził po schodach(wybiega na ogród), wręcz zbiega z nich błyskawicznie Teraz ma 12 lat i nigdy nie miał problemów z kręgosłupem i żadny inny
i tak dementuje się plotki . Ja też mam wiele starych jamników , które szorują same po schodach i mają wiele lat i są super sprawne. A wiecie co jest 1000 razy gorsze dla psa krótkonogiego ? Wyskakiwanie a ZWŁASZCZA zeskakiwanie z łóżka. Asekuruj psa ja schodzi ze schodów, a jak ma problemy ze stawami i kręgosłupem to wtedy go noś.
z pewnościa gorsza jest otyłośc dla jamników i ich kręgosłupa
Otyłość nikomu nie służy. A starość i dla ludzi i zwierząt bywa różna. Ja po doświadczeniach ze starością psów (wnoszenie do czasu operacji 80 kg psa na I piętro), zmieniłam mieszkanie na podwyższony parter z zielonym tarasem (trawa, tuje) i pochylnią do zejścia od strony tarasu (na klatkę 10 schodów). Oprócz tego las w bliskiej okolicy. Ponieważ lubię psy, a i sama mam grubo ponad pół wieku, jak znalazł. Sunia mimo cukrzycy odżyła (spacery las, leżenie na tarasie - powietrze, przestrzeń), a i ja mam powody do zadowolenia tylko 3 kg nadwagi -14 kg dzięki spacerkom gdzieś przez rok "uciekło" a i dyskopatie mojego kręgosłupa od C-3 do samego dołu, tak nie dokuczają.
-
- Informacje
-