Witam wszystkich :] Mam problem z wyborem rasy psa. Już od końca wakacji myślę nad odpowiednią rasą psa dla mnie, ale nie mogę się zdecydować. Dużo czytałam na ten temat, a w obecnym momencie moje propozycje to: Berneńczyk, Leonberger, Nowofunland, Amstaf, Rottweiler. Niestety na te dwa ostatnie nie chcą zgodzić się moi rodzice, a muszę dodać, że mam tylko 14 lat.
Podam może oczekiwania i co mogę zagwarantować psu:
Napewno nocleg w domu, opiekę medyczną i pożywienie. Ilość wydawanych pieniędzy na psa będzie zależała od potrzeb pieska. Będzie miał wybieg, gdyz mieszkam w domu z ogródkiem. Okolica jest bezpieczna, gdyż mieszkam na wsi. Ale wiąże się też z tym to, że nie może to być pies myśliwski. Musi to być pies żywy, najlepiej obronny, lecz niezbyt agresywny dla członków rodziny (mam młodszą siostre- 9 lat). Wolałabym jakiegoś większego pieska. Długość sierści nieistotna. Proszę o pomoc :]
Wybór rasy.
-
- Kontakt:
Jeżeli masz doświadczenie w postępowaniu z psami to te rasy mogą być.
Wychowanie psa w dużej mierze warunkuje jego charakter.
Natomiast to co ważne - rodzice maja mieć badania oraz spełniać wszelkie wymogi w danej rasie (testy psychiczne, egzaminy posłuszeństwa - spis co do ras masz na stronie www.zkwp.pl - chyba zakładka regulaminy - dodatkowe wymogi hodowlane ).
Wychowanie psa w dużej mierze warunkuje jego charakter.
Natomiast to co ważne - rodzice maja mieć badania oraz spełniać wszelkie wymogi w danej rasie (testy psychiczne, egzaminy posłuszeństwa - spis co do ras masz na stronie www.zkwp.pl - chyba zakładka regulaminy - dodatkowe wymogi hodowlane ).
Strasznie różne rasy, dlaczego akurat obstawiasz te typy?Dużo czytałam na ten temat, a w obecnym momencie moje propozycje to: Berneńczyk, Leonberger, Nowofunland, Amstaf, Rottweiler. N
Dom z ogrodem, nocleg, jedzenie i wizyty u weterynarza nie wystarczą - jeżeli chcesz mieć psa- przyjaciela, a nie psa który będzie siedział cały dzień w ogrodzie, z nudów obszczekiwał wszystko za płotem i tylko patrzył jak ten płot pokonać i nawiać w wielki świat albo z frustracji będzie niszczył ogród - poczytaj lepiej o pozytywnym wychowaniu i szkoleniu psa i o potrzebach każdej z ras, które typujesz.
Widzę, że pierwsze trzy ras, na które zgadzają się twoi rodzice, to psy duże i puchate, ale czy wiesz coś o nich więcej ?
-
- Kontakt:
Wiem o nich całkiem sporo. przestudiowałam wiele encyklopedii, a pytam się o rade, bo nie chce nieodpowiednio, bądź też pochopnie wybraż rase psa, który totalnie nie będzie pasowała do mojego charakteru. Berneńczyk nam najbardziej odpowiada ze względu na to, że to pies pasterski i stróżujący, moja siostra twierdzi, że nie będzie się go bała. Ja jednak wolałabym rottweilera.
Nie chcę psa tylko po to żeby był. Chcę psa jako przyjaciela. Planuję spędzać z nim każdą wolną chwilę i liczę się z tym, że nie zawsze będę mogła wyjeżdżać na wakacje. Jeśli wybiorę już rasę psa, to będzie on już moim przyjacielem na zawsze, bez względu na to, czy są jakieś obozy, czy kolonie. Moją decyzje przemyślałam dokładnie i uważam, że dziennie będę mogła mu poświęcać ok. 3-4 h, w weekendy oczywiście więcej. Więc sądze, że podchodze do wyboru psa z należytą rozwagą i dojrzałością.
PS A może proponujecie inne rasy?
Nie chcę psa tylko po to żeby był. Chcę psa jako przyjaciela. Planuję spędzać z nim każdą wolną chwilę i liczę się z tym, że nie zawsze będę mogła wyjeżdżać na wakacje. Jeśli wybiorę już rasę psa, to będzie on już moim przyjacielem na zawsze, bez względu na to, czy są jakieś obozy, czy kolonie. Moją decyzje przemyślałam dokładnie i uważam, że dziennie będę mogła mu poświęcać ok. 3-4 h, w weekendy oczywiście więcej. Więc sądze, że podchodze do wyboru psa z należytą rozwagą i dojrzałością.
PS A może proponujecie inne rasy?
-
- Kontakt:
Mialam 2 inne pieski. Z tym, że kundelki. byłu cudowne. Ale teraz chciałabym jakiegoś pieska rasowego. Jeśli sądzisz, że sobie z tamtymi wyżej wymienionymi nie poradzę, to jakie pieski proponujesz?
-
- Kontakt:
Proszę o pomoc...
Zrezygnuj z rottweilera - u tego psa człowiek musi mieć duży autorytet, jesteś za młoda;
Myślę, że berneńczyk lub nowofundland to dobry wybór - to psy łagodne;
sama wiedza książkowa nie wystarczy aby dobrze wychować psa, potrzebna jest praktyka, dlatego na początek psiej przygody lepiej wybrac rasę o dobrym, nieskomplikowanym charakterze
Myślę, że berneńczyk lub nowofundland to dobry wybór - to psy łagodne;
sama wiedza książkowa nie wystarczy aby dobrze wychować psa, potrzebna jest praktyka, dlatego na początek psiej przygody lepiej wybrac rasę o dobrym, nieskomplikowanym charakterze
-
- Kontakt:
Z tamtymi pieskami szło mi całkiem dobrze. Sama ich uczyłam podstaw... Na zawolanie umiały się cołgać, aportować, siedzieć, leżeć, warować i podać łapę. Gdy chciały iść na spacer same przynosiły smycz, a gdy chciały załatwić swoje potrzeby to same wychodziły, gdyż były większe i umiały otworzyć drzwi. Ich strate bardzo przeżyla i decyduję się na nowego psa po 7 miesiącach od śmierci drugiego pieska.
Berneńczyki ogólnie są b.fajne - ale proporcjonalnie dość dużo wśród nich psów które nie potrafią przejść testów psychicznych , więc nie jest to raczje rasa łatwa.
Leonbergery to tylko pozornie nieskomplikowane duże miśki .
Niufy - ewentualnie - nie słyszałam jakiś złych opinii.
Jeżeli panowałaś nad tamtymi psami i podchodzisz do tego poważnie to masz szansę mieć dobrze ułożonego psa.
Teraz zostaje ci podjęcie decyzji i wybór najlepszej hodowli gdzie panuje zasada eksterier + zdrowie + psychika .
Leonbergery to tylko pozornie nieskomplikowane duże miśki .
Niufy - ewentualnie - nie słyszałam jakiś złych opinii.
Jeżeli panowałaś nad tamtymi psami i podchodzisz do tego poważnie to masz szansę mieć dobrze ułożonego psa.
Teraz zostaje ci podjęcie decyzji i wybór najlepszej hodowli gdzie panuje zasada eksterier + zdrowie + psychika .
-
- Kontakt:
Tylko pozostaje pytanie co się może stać, jeśli nie dam rady dobrze nad nim zapanować? Może jakiś piesek jest podobnego charakteru, łatwy w ułożeniu i podobnego wzrostu? Strasznie się wacham
-
- Kontakt:
Wiem, że to nie zabrzmi zbyt milo dla tego pieska, ale jakoś mnie nie przekonuje. Chyba zostane przy berneńczyku.
Twój wybór
Ale jeżeli mogę coś doradzić - poczytaj też fora internetowe dotyczące berneńskich psów pasterskich i pozytywnego szkolenia psów, znajdziesz tam info na temat nie tylko rasy, ale i hodowli, na co zwracać uwagę przy wyborze psa z miotu, na jakie choroby ta rasa jest szczególnie narażona i jak z nim pracować, żeby zaspokoić jego potrzeby.
A poza tym:
Jesteś niepełnoletnia, ale na fajne, pozytywne kursy mogą przyjeżdżać osoby nieletnie z opiekunem. To jest naprawdę fajna zabawa i mile spędzony czas - dla psa i dla człowieka, a można się wiele nauczyć.
Nie mogę podać ci linków do różnych for i kursów, bo na krakvecie jest zakaz reklamy. Jeśli będziesz miała już psiaka i będziesz zainteresowana, chętnie znajdę coś sympatycznego dla psiaka i wyślę namiary na prv - daj tylko znać.
Ale jeżeli mogę coś doradzić - poczytaj też fora internetowe dotyczące berneńskich psów pasterskich i pozytywnego szkolenia psów, znajdziesz tam info na temat nie tylko rasy, ale i hodowli, na co zwracać uwagę przy wyborze psa z miotu, na jakie choroby ta rasa jest szczególnie narażona i jak z nim pracować, żeby zaspokoić jego potrzeby.
A poza tym:
Może jakieś pracowite wakacje z psem?Planuję spędzać z nim każdą wolną chwilę i liczę się z tym, że nie zawsze będę mogła wyjeżdżać na wakacje
Jesteś niepełnoletnia, ale na fajne, pozytywne kursy mogą przyjeżdżać osoby nieletnie z opiekunem. To jest naprawdę fajna zabawa i mile spędzony czas - dla psa i dla człowieka, a można się wiele nauczyć.
Nie mogę podać ci linków do różnych for i kursów, bo na krakvecie jest zakaz reklamy. Jeśli będziesz miała już psiaka i będziesz zainteresowana, chętnie znajdę coś sympatycznego dla psiaka i wyślę namiary na prv - daj tylko znać.
-
- Informacje
-