Witam, założyłam konto bo chciałabym uzyskać pomoc od osób znających się na zwierzętach.
Chcę kupic sobie nowego psa, bo moj poprzedni umarł
Nie wiem tylko jakiego wybrać. Chciałam labradora ale dowiedziałam się, że w zimę nie powinny przebywać na dworze, co niestety będzie konieczne. Ja studiuję, rodzice pracują więc nie chcemy zostawiać go całymi dniami samego w zamkniętym pomieszczeniu.
Ogród mam duży więc przestrzeń będzie miał sporą.
Więc teraz pytanie, jakiego psa polecacie - żeby był łatwy do ułożenia, nie był z rasy zaliczanej do agresywnych, żeby był duży (wielkosć labradora, setera irlandzkiego itp) Chciałabym też żeby był pogodny, wesoły, ale grzeczny. Bo ostatni jakiego mieliśmy to był diabeł wcielony (mieszaniec owczarka niemieckiego)
Jakieś sugestie?
Pomoc w wyborze psa :)
1. Sugestia pierwsza: psu nie dzieje się krzywda, jeśli jest zamknięty przez kilka godzin w domu. Mało tego, to doskonały czas, żeby się wyspać.
2. Sugestia druga: każdy pies będzie "w miarę grzeczny", jeśli go wychowasz, a do tego potrzeba pewnej wiedzy, więc warto zaopatrzyć się w kilka mądrych ksiąg czy poczytać artykuły, choćby na onecie.
3. Sugestia trzecia: nie wielkość, a rodzaj sierści powinien być kryterium, jeśli pies ma mieszkać na dworze, warto również wziąć pod uwagę potrzeby społeczne danej rasy.
a, i
4. Sugestia czwarta: być może w schronisku znajdziesz psa już nieco "odchowanego", którego usposobienie będzie łatwiej ocenić. A i sierść będzie widać.
2. Sugestia druga: każdy pies będzie "w miarę grzeczny", jeśli go wychowasz, a do tego potrzeba pewnej wiedzy, więc warto zaopatrzyć się w kilka mądrych ksiąg czy poczytać artykuły, choćby na onecie.
3. Sugestia trzecia: nie wielkość, a rodzaj sierści powinien być kryterium, jeśli pies ma mieszkać na dworze, warto również wziąć pod uwagę potrzeby społeczne danej rasy.
a, i
4. Sugestia czwarta: być może w schronisku znajdziesz psa już nieco "odchowanego", którego usposobienie będzie łatwiej ocenić. A i sierść będzie widać.
-
szmaja --> Pies będzie miał i budę i jakies legowisko w domu, bedzie spał tam gdzie w danym dniu będzie miał ochotę.
Co do tego, że kilka godzin może być sam to hm... Rodziców nie ma praktycznie całymi dniami. Minimum od 6 rano do 15-16.
Ja studiuje 150km od domu więc jestem raz na miesiąc.
Wiem, że zachowanie psa zalezy przede wszystkim od wychowania, ale są rasy które mają jakies tendencje, podatności np do agresji.
Ze schroniska nie chcę, poprzedniego mialam własnie stamtad, mimo ze mial 7miesięcy nabył zachowania które zostały mu już do konca. Niszczył co popadło, zgryzał każdego kota którego spotkał. Wobec obcych strasznie agresywny.
Co do sierści lepiej żeby byla krótka.
Co do tego, że kilka godzin może być sam to hm... Rodziców nie ma praktycznie całymi dniami. Minimum od 6 rano do 15-16.
Wiem, że zachowanie psa zalezy przede wszystkim od wychowania, ale są rasy które mają jakies tendencje, podatności np do agresji.
Ze schroniska nie chcę, poprzedniego mialam własnie stamtad, mimo ze mial 7miesięcy nabył zachowania które zostały mu już do konca. Niszczył co popadło, zgryzał każdego kota którego spotkał. Wobec obcych strasznie agresywny.
Ale jak sobie wyobrażasz, że pies z krótką sierścią będzie żył na dworze? Szukasz psa do budy, to nie możesz wybrać sobie rasy, która potrzebuje wyjątkowo dużo kontaktu z człowiekiem (takiej jak labrador, owczarek niemiecki i inne psy pracujące czy też psy myśliwskie).promyczekk pisze:szmaja --> Pies będzie miał i budę i jakies legowisko w domu, bedzie spał tam gdzie w danym dniu będzie miał ochotę.
Jeśli nie ma was cały dzień w domu, to kiedy chcecie tego psa wychowywać?
Pies agresywny potrzebował szkolenia i pomocy, a nie budy i legowiska. 7-miesięczny pies to materiał prawie całkowicie i bardzo często do wyprostowania.
Krótko mówiąc:
patrz - sugestia druga.
Co to znaczy że "konieczne" pies musi przebywać na dworze. Większość psów przebywa wewnątrz domu co ma dodatkowe zalety - takiego psa nikt nie ukradnie, trudno otruć i zrobić mu krzywdę . Poza tym pies wewnątrz domu jest lepszym i skuteczniejszym stróżem niż na zewnątrz.
Z kolei pies typu seter, wyżeł, spaniel, gończy czy husky, szpic w takich warunkach może pognać w siną dal - instynkt będzie silniejszy niż siatka.
Pies krótkowłosy jeszcze mniej nadaje się na zewnątrz niż retriever ! Wyobraź sobie ze chodzisz w zimie w podkoszulku - pies krótkowłosy nie ma ochrony przed warunkami atmosferycznymi ....
Pies pogodny, wesoły i grzeczny - to zależy od właścicieli, i niestety nie ty będziesz jego właścicielem tylko rodzice, więc to oni muszą wybrać.
I zgadzam się z Szmają - to, ze miałaś psa niewychowanego nie zależało do końca od jego przyzwyczajeń ze schroniska - tylko z dalszego wychowania - każdego szczeniaka trzeba od początku wychować, ewentualnie są rasy trudniejsze takie jak dobermany, american staffordshire teriery (ogólnie teriery to trudne rasy), owczarki kaukaskie i kilka innych ras które wymagają silniejszej ręki.
Z kolei pies typu seter, wyżeł, spaniel, gończy czy husky, szpic w takich warunkach może pognać w siną dal - instynkt będzie silniejszy niż siatka.
Pies krótkowłosy jeszcze mniej nadaje się na zewnątrz niż retriever ! Wyobraź sobie ze chodzisz w zimie w podkoszulku - pies krótkowłosy nie ma ochrony przed warunkami atmosferycznymi ....
Pies pogodny, wesoły i grzeczny - to zależy od właścicieli, i niestety nie ty będziesz jego właścicielem tylko rodzice, więc to oni muszą wybrać.
I zgadzam się z Szmają - to, ze miałaś psa niewychowanego nie zależało do końca od jego przyzwyczajeń ze schroniska - tylko z dalszego wychowania - każdego szczeniaka trzeba od początku wychować, ewentualnie są rasy trudniejsze takie jak dobermany, american staffordshire teriery (ogólnie teriery to trudne rasy), owczarki kaukaskie i kilka innych ras które wymagają silniejszej ręki.
polecam Berneńskiego psa pasterskiego. Skoro nie masz czasu na układanie psa, nie bierz sznaucera (sama miałam, wspaniały pies, ale potrzebuje doświadczonego właściciela). Mój chłopak miał Berneńczyka, cały rok przebywał w ogrodzie a poza tym super pies.
Mam wyżła weimerskiego i o ile lubisz biegać polecam gorąco.
Znam kilka wyżłów i wiem, że są bardzo pojętne i inteligentne.
Piekna szaro stalowo błękitna sierść.
Wspaniała budowa i piękne bursztynowe oczy.
Z tym, że ta rasa musi się naprawdę konkretnie wybiegać.
Kiedy ja biegnę 10km mój pies robi wokoło mnie kółka i w ten sposób przebiega około 20km....wraca do domu i chce jeszcze
Znam kilka wyżłów i wiem, że są bardzo pojętne i inteligentne.
Piekna szaro stalowo błękitna sierść.
Wspaniała budowa i piękne bursztynowe oczy.
Z tym, że ta rasa musi się naprawdę konkretnie wybiegać.
Kiedy ja biegnę 10km mój pies robi wokoło mnie kółka i w ten sposób przebiega około 20km....wraca do domu i chce jeszcze
Zgadzam się z tobą.Te psy są wspaniałe:)Berneńczyka albo owczarka niemieckiego chociaż też by mógł być Springer spaniel ang. super mies polecam Ale cockera nie-są uparte,mają fochy i dodatkowo trzeba uszy myć,kąpać....i2aniap pisze:polecam Berneńskiego psa pasterskiego. Skoro nie masz czasu na układanie psa, nie bierz sznaucera (sama miałam, wspaniały pies, ale potrzebuje doświadczonego właściciela). Mój chłopak miał Berneńczyka, cały rok przebywał w ogrodzie a poza tym super pies.
strzec.
Najlepiej wziąść psa ze schroniska
Może ten spanielek by ci pasował ze schroniska ?http://top-ogloszenia.net/Zwierz-ta-Psy ... 119-370918
Zastanów się
Może ten spanielek by ci pasował ze schroniska ?http://top-ogloszenia.net/Zwierz-ta-Psy ... 119-370918
Zastanów się