Jaki kaganiec najlepszy?
ciężko na to odpowiedzieć , bo to zależy od rasy, co ma robić w tym kagańcu, w jakim wieku pies itd. To tak samo jak zadać pytanie , które masło majlepsze. Odpowiedź ciężka do uściślenia. Za mało danych , za mało powiedziałaś aby Ci pomóc.
Pies wilczuropodobny, mieszaniec, około 20kg bardzo łagodny. Nie potrzebny kaganiec prewencyjny, a niejako pro forma do przemieszczania się środkami publicznego transportu. ( Ostatnio motorniczy zwrócił mi uwagę). Skórzane wydają się być "miłe" ale pies chyba nie może w nich oddychać. Czy lepsze są dawne metalowe? A może plastikowe? Bedę wdzięczna za podpowiedź.
ja osobiście założyłbym w takim wypadku plastikowy lub skórzany.
Poszukaj kagańca "fizjologicznego" - są najczęściej sprowadzane z Czech, kosztują ok. 40 zł.
Taki kaganiec jest lekki, pozwala psu dyszeć, otworzyć pysk w naturalny sposób - ja mam metalowy, powlekany gumą - nie jest zimny w zimie, nie przymarznie do pyska, a w lecie się nie nagrzewa.
Taki kaganiec jest lekki, pozwala psu dyszeć, otworzyć pysk w naturalny sposób - ja mam metalowy, powlekany gumą - nie jest zimny w zimie, nie przymarznie do pyska, a w lecie się nie nagrzewa.
Jeśli w Twoim mieście będzie w najbliższym czasie wystawa psów, to wybierz się tam z psiakiem (tylko nie zapomnioj książeczki z aktualnym szczepieniem), z reguły są stoiska z artykułami dla zwierzów, w tym z kagańcami fizjologicznymi- możliwość indywidualnego doboru "nadziobnika" jest bardzo komfortowa.
Ogólnie kagańce dzielą się na takie z "prętów", pasków ( plastikowych,metalowych, skórzanych ) albo na rodzaj szerokiego paska ze skóry(?) ,lub materiału , zapinanego na rzepy. I włąsnie tu tkwi moja wątpliowść czy w tych drugiego rodzaju pies może wystarczajaco swobodnie oddychać i chłodzic się w miare potrzeby, bo one ,jak się wydaje ,dosyć ścisle przylegają do pyska. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
misiowa pisze:Pies wilczuropodobny, mieszaniec, około 20kg bardzo łagodny. Nie potrzebny kaganiec prewencyjny, a niejako pro forma do przemieszczania się środkami publicznego transportu. ( Ostatnio motorniczy zwrócił mi uwagę). Skórzane wydają się być "miłe" ale pies chyba nie może w nich oddychać. Czy lepsze są dawne metalowe? A może plastikowe? Bedę wdzięczna za podpowiedź.
Jezeli piesek jest ; miły , łagodny to po co ty mu chcesz dac kaganiec i to jeszcze metalowy na co
-
kaganiec jest potrzebny w pewnych miejscach tak mówi prawo!
-
zawsze i wszedzie najlepiej sprawdza sie kaganiec fizjologiczny o ktorym byla tu juz mowa - tyle malo wygledny, ale bardzo wygodny dla wszystkich. mozna je kupic tylko na wystawach lub w necie podajac dokladne wymiary pyska oraz rase i plec. wielka wygoda jest taka ze kaganiec jest iezwykle "plastyczny" mozna go przygiac odpowiednio do pysia
jaaaasne.mój jakoś kagańca nie potrzebuje! kaganiec nosza te pieski które są : Groźne , i gryzą.Edyta Duszenko pisze:kaganiec jest potrzebny w pewnych miejscach tak mówi prawo!
-
oj dziecko drogie poczytaj prawo jakie obowiązuje w każdej gminie a się dowiesz o kagańcachNatalisia123 pisze:jaaaasne.mój jakoś kagańca nie potrzebuje! kaganiec nosza te pieski które są : Groźne , i gryzą.Edyta Duszenko pisze:kaganiec jest potrzebny w pewnych miejscach tak mówi prawo!
-
- Informacje
-