Alaskan Malamute

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

wdaniel2706
Kontakt:

19 stycznia 2010, 19:16

Witam, Właśnie stałem się szczęśliwym nabywcą psa tej rasy. Co możecie mi powiedziec o tej rasie? Pytam tych co posiadają a nie tych co w google szukają bo w google to ja już szukałem. Chodzi mi raczej o Takie pare własnych słów na temat tych psów.
pianistka

20 stycznia 2010, 21:58

Czegoś tu nie rozumię.
Lat temu ponad 20 - będąc małolatą starałam się najpierw poznać rasy a potem dopiero zdecydowałam się na konkretną rasę - i taka powinna być droga a nie kupiłem i chce się coś więcej dowiedzieć :roll:

Alaskany to trudna rasa i wybór źródła powinien być dogłębnie sprawdzony, w żadnym wypadku nie może być to zakup pod wpływem impulsu, rodzice znani do kilku pokoleń wstecz (rodowody i metryki maluchów), psy o prawidłowej psychice, warunki wychowania o wysokim standardzie oraz BADANIA rodziców (w Polsce nieobowiązkowo ale rasa cierpi na schorzenia oczu oraz dysplazję !!! ).

Kupowanie na "chwilę" i na "okazję" ma swoje brutalne konsekwencje w postaci zapełnionych klatek schronisk mieszańcami, rasopodobnymi a nawet rasowymi alskanami, husky i akitami -(

Jako psy które krzyżowały się z wilkami są niezależne, i w niektórych warunkach wychodzi z nich krew wilcza.
Skłonne do ucieczek, wymagające pracy i ukierunkowanego wybiegu kilkunastu km dziennie.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2010, 13:11 przez pianistka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CherChate

21 stycznia 2010, 12:53

Nie szczekają a wyją. Rosną do wręcz monstrualnych rozmiarów, wymagają długich wyczerpujących spacerów. Szata musi być wyczesywana regularnie i dość często, również by unikać kąpieli. Psy niezwykle silne i trudne do ułożenia.
Edyta Duszenko

21 stycznia 2010, 22:21

I muszą pracować a nie leżeć na kanapie, bo inaczej będą nieszczęśliwe :roll:
isabelle30

22 stycznia 2010, 11:45

CherCate, prosze Cie, zlituj sie i przestan wypisywac tu swoje komentarze!
Alaskany rosna do monstrualnych rozmiarow?????? A co powiesz o dogach niemieckich przy ktorych alaskany to malutkie pluszaczki. Malo tego alaskany sa mniejsze wagowo noz goldeny! A tym do ras olbrzymich baaardzo daleko!
Kazdy pies jest diabelnie silny, szczegolnie jezeli wazy ze 30kg, kazdy pies nawet najmniejszy potrzebuje dlugich spacerow i biegania oraz wysilku fizycznego bo sfiksuje zamkniety w 4 scianach. Psy to nie koty!
Kazdy pies wymaga pracy i odpowiedniego bardzo indywidualnego podejscia wychowawczego!
Daruj sobie to "znawstwo ras psow, pozostan przy kotach..."
alaskan

13 lutego 2010, 18:50

isabelle30 pisze:CherCate, prosze Cie, zlituj sie i przestan wypisywac tu swoje komentarze!
Alaskany rosna do monstrualnych rozmiarow?????? A co powiesz o dogach niemieckich przy ktorych alaskany to malutkie pluszaczki. Malo tego alaskany sa mniejsze wagowo noz goldeny! A tym do ras olbrzymich baaardzo daleko!
Kazdy pies jest diabelnie silny, szczegolnie jezeli wazy ze 30kg, kazdy pies nawet najmniejszy potrzebuje dlugich spacerow i biegania oraz wysilku fizycznego bo sfiksuje zamkniety w 4 scianach. Psy to nie koty!
Kazdy pies wymaga pracy i odpowiedniego bardzo indywidualnego podejscia wychowawczego!
Daruj sobie to "znawstwo ras psow, pozostan przy kotach..."
TY TO SIĘ ZNASZ NA RASACH HAHAHA PRZECZYTAŁEM I MOGE POWIEDZIEĆ JEDYNIE ŻEBYŚ WYPROWADZIŁA SWOJEGO JAMNIKA NA SPACER:) NIE PISZ GŁUPOT BO AŻ ŻAL MI CIEBIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MISIO WAŻY 54 KG POKAŻ MI GOLDENA KTÓRY WAŻY WIĘCEJ!!!
JAK BĘDZIESZ MIAŁAM MALAMUTA TO WTEDY POROZMAWIAMY O WYCHOWANIU PSA BO GÓWNO WIESZ O TEJ RASIE I KRYTYKUJESZ INNYCH!!! MALAMUT JEST DUŻYM PSEM I UPARTYM CIĘŻKIM DO WYCHOWANIA, LUBI DUŻO RUCHU!!!! SAMOTNY I NIEWYBIEGANY NISZCZY WSZYSTKO :) NIE TOLERUJE INNYCH PSÓW
isabelle30

14 lutego 2010, 18:03

jezeli misio wazy 54 kg to moje gratulacje, masz nie psa ale tucznika...poczytaj troche o wzorcu...
znam kilka malamutow, samojedow, haszczakow wszelkiej masci - zaden nie ma problemow z tolerowaniem innych psow, charekterki owszem trudne ale nie sa nie do pokonania metodami wychowawczymi zwanymi pozytywnymi
jezeli nie potrafisz wychowac swojego psa, zapewnic mu odpowiedniej dawki ruchu tak zeby energia go nie rozsadzala i utrzymac go w odpowiedniej kondycji (mam tu na mysli wage) to kup sobie pluszaka zamiast wypisywac bzdury i obrazac innych
ps. wiekszosc znanych mi wlascicieli goldenow nie dopuszcza do takiej wagi u swoich psow z czystej troski choc wzorzec u psa przewiduje do 50kg....
ps2. wzorzec alaskan malamuta przewiduje dla psa 63 cm w klebie oraz 38 kg (max) wagi

masz napewno utuczonego (prawie 20kg nadwagi!!!!!!) alaskana czy cos pochodzacego z pseudo ?
alaskan

20 lutego 2010, 14:23

isabelle30 pisze:jezeli misio wazy 54 kg to moje gratulacje, masz nie psa ale tucznika...poczytaj troche o wzorcu...
znam kilka malamutow, samojedow, haszczakow wszelkiej masci - zaden nie ma problemow z tolerowaniem innych psow, charekterki owszem trudne ale nie sa nie do pokonania metodami wychowawczymi zwanymi pozytywnymi
jezeli nie potrafisz wychowac swojego psa, zapewnic mu odpowiedniej dawki ruchu tak zeby energia go nie rozsadzala i utrzymac go w odpowiedniej kondycji (mam tu na mysli wage) to kup sobie pluszaka zamiast wypisywac bzdury i obrazac innych
ps. wiekszosc znanych mi wlascicieli goldenow nie dopuszcza do takiej wagi u swoich psow z czystej troski choc wzorzec u psa przewiduje do 50kg....
ps2. wzorzec alaskan malamuta przewiduje dla psa 63 cm w klebie oraz 38 kg (max) wagi

masz napewno utuczonego (prawie 20kg nadwagi!!!!!!) alaskana czy cos pochodzacego z pseudo ?
utoczoa jeteś ty !!GŁUPOTĄ NIESTETY!! pojedziesz na wystawe i zapytaj właścicieli malamutów ile ważą zobaczysz co za pierdoły wypisujesz!!
piszesz że wzorzec przewiduje 50 kg następnie 38 kg to 12 kg różnicy musisz się zastanowić ile!!piszesz o kondycji a w tym wypadku ona nie ma nic wspólnego z wagą!
ps większość sędziów twierdzi że ma niedowage! im pewnie też powiesz ze się znasz lepiej i pies musi zrzucić 20 kg :) HAHAHAHA
POCZYTAJ TEORETYCZKO MOŻE SIĘ PRZYDA
http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/243.pdf
JAKBYŚ NIE POTRAFILA ZROZUMIEĆ JEST TAM NAPISANE O PROPORCJACH
JAK DLA TAKIEJ OSOBY JAK TY MOŻE BYĆ TO PSEUDO YORK Z 20 KG NADWAGI
isabelle30

20 lutego 2010, 14:32

wiesz co Alaskan? jak sie nauczysz czytac, dorosniesz troche lub rzezcywiscie bedziesz miec psa to wtedy pogadamy.
do 50 kg to wzorzec goldena, do 38 to wzorzec alaskana, i zreszta jest ta wartosc podana w linku ktory podales, na 6 stronie, na samej gorze....
idz na wystawe rzecywiscie, przypatrz sie pracy sedziow, oni maja miarke apteczna w oczkach, widza psa ktory wazy ich zdaniem o 1 kg ponad wzorzec, to go na wage i wynocha z ringu
a kondycja? ma wiele wspolnego z waga, pies w dobrej kondycji ma duzo ruchu i wtedy nie ma nadwagi, pies kluch nie ma zadnej kondycji bo oprocz wchodzenia na kanape nie jest wstanie wykonac zadnego wysilku
hahaha, znawca sie znalazl, wklej zdjecie tej swojej pokraki, posmiejemy sie wszyscy....
alaskan

21 lutego 2010, 20:55

a jakiego ty masz psa?? jamnika czy jakiegoś teriera ?? Ciebie jak rodzice robili to musieli wyłączyć światło!!!!!!! nie wdziałem żadnej wagi podczas pracy sędziów DEWIANTKO!!! chlewom takim jak TY nie udostępniam zdjęć chyba że chcesz być kryta (musisz mieć badania i być rodowodowa)
PATRZE NA GOLDENA I NIC NIE JEST NAPISANE O WADZE
LABLADOR TEŻ NIC NIE JEST NAPISANE O WADZE
WIĘC SKĄD MASZ TAKIE WIADOMOŚCI O WAGACH PSA??!!
PRZYPOMINAM ŻE JEST TO STRONA ZKWP!!!!
ZAPRASZAM NA WYSTAWE PRZYPATRZ SIE UWAŻNIE POPYTAJ LUDZI I MNIE CZYMŚ ZASKOCZ (BYLE NIE GŁUPOTĄ BO JAK MASZ PISAĆ TAKIE BZDURY TO NIC NIE PISZ)
Edyta Duszenko

21 lutego 2010, 23:14

myślę że należy zmienić ton wypowiedzi, kultura obowiązuje i w realu i w necie!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
isabelle30

22 lutego 2010, 11:55

Prosze admina o wkroczenie i natychmiastowe usuniecie z tego forum uzytkownika Alaskan
Moim skromnym zdaniem aby wypowiadac sie na forum nalezy wykazac sie chocby mnimalna dawka jakiegokolwiek wychowania oraz wykazywac przeslanki chocby zdrowia psychicznego. Forma w jakiej wypowiada sie na tym forum uzytkownik Alaskan uwlacza gatunkowi ludzkiemu.
Ban!

ps. prosba o interwencje juz zostala wyslana
Natalisia123

31 marca 2010, 14:43

Zgadzam się z Wypowiedzią Pianistka.
cheater

14 kwietnia 2016, 21:57

Ja też mam malamuta co waży 50 kg i nie ma nadwagi.

Żywi się tylko surowym mięsem, więc nie ma mowy o tuczeniu jakimiś lipnymi karmami. Codzienne długie spacery, zabawy i 3-4 razy w tygodniu treningi (opona, rower).

Wszystko zależy od genów psa!
Poza tym jest też odmiana malamutów giant, które ważą nawet ponad 80 kg.

Niektórzy nie mają pojęcia o rasie, a się wypowiadają.
ODPOWIEDZ
  • Informacje