czy to prawda że goldeny zaliczaja sie do jednej z siedmiu ras , która nie musi nosic kagańca??
Dziekuje za odpowiedz Wioletta
czy goldeny mogą chodzic bez kagańców
skąd masz takie wiadomości ja o takim spisie nic nie wiem, chyba , że dotyczy to jakiejś rady miejskiej.
Golden zalicza się do ras dużych obowiązkowo kaganiec,ale dużo zależy od wyrozumiałości policji strazy miejskiej
To czy pies ma nosić kaganiec zależy od lokalnych przepisów (Uchwały Rady Miasta lub Gminy). Nie wiem gdzie mieszkasz ale w Krakowie uchwała mówi, że każdy pies (niezależnie od rasy) ma być na smyczy, a w miejscach odludnych można puścić psa ze smyczy pod warunkiem, że ma kaganiec. Jedynie psy ras agresywnych (12 ras) mają mieć zawsze i smycz i kaganiec.
PRZEPISY sobie a zycie sobie,jak mnie pies ugryzł wezwałam policje to pouczyli własciciela i poszli sobie od teraz jak widze psa bez kaganca który zachowuje sie agresywnie czestuje go kopem
I co?? To pomaga?? A może to twoje podejście do psów jest agresywne?
-
no to powodzenia jak trafisz na agresywnego rotka, astka lub innego spryciarza wazacego jakies 40 kilosow. masz gwarancje wyrwania nogi z tylka, a potem odszkodowania sobie mozesz dochodzic w sadzie. kaske pewnie dostaniesz ale nozia nie odrosnie....za to rozumu zapewne przybedzie.
przepisy lokalne okreslaja zasady wyprowadzania psow. a lista ras agresywnych ma tylko 11 pozycji....
ola, przepraszam cie bardzo, a co to za dziwny podzial- duzypies to smycz + kaganiec a maly juz tylko smycz. czyzby jego zeby roznily sie czyms od zebow kazdego innego psa? czy dla dziecka czy kogokolwiek ma roznice kto go ugryzl? boli tak samo, taka sama trauma.
ze wszystkich znanych mi psow to niestety male sa tymi ktore kwalifikuja sie na terapie+ smycz + kaganiec bo rzucaja sie jak oszalale, paszcza i slychac je w calym parku. duze chodza spokojnie.....
przepisy lokalne okreslaja zasady wyprowadzania psow. a lista ras agresywnych ma tylko 11 pozycji....
ola, przepraszam cie bardzo, a co to za dziwny podzial- duzypies to smycz + kaganiec a maly juz tylko smycz. czyzby jego zeby roznily sie czyms od zebow kazdego innego psa? czy dla dziecka czy kogokolwiek ma roznice kto go ugryzl? boli tak samo, taka sama trauma.
ze wszystkich znanych mi psow to niestety male sa tymi ktore kwalifikuja sie na terapie+ smycz + kaganiec bo rzucaja sie jak oszalale, paszcza i slychac je w calym parku. duze chodza spokojnie.....
-
- Informacje
-