Sprzedaż psów i kotów w sklepach zoologicznych

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Furia i Afera

22 lutego 2010, 17:55

Witam,
zastanawiam się czy sprzedaż psów (lub kotów) w duzych sklepach zoologicznych jest zgodna z przepisami?

Czy jest możliwość zrobienia czegokolwiek dla tych biednych psiaków i kociaków, które całe dnie spędzają na wystawie jak jakieś maskotki?
Całymi dniami przy sztucznym świetle i klimatyzacji, narażone na ciągły stres!!! Przecież każdy może je pogłaskać, przestraszyć...
Takie maleństwa powinny mieć spokój i ciszę - jak małe dzieci!

Bardzo proszę o opinie i podpowiedź czy szary obywatel może coś z tym zrobić.
Awatar użytkownika
jolantat

23 lutego 2010, 09:28

Sprzedaż szczeniąt i kotów w sklepach jest teoretycznie zabroniona, ale jak widać znów interes kwitnie i dopóki będą istniały pseudohodowle to tak będzie. Pamiętam, że był moment ze ten proceder był napiętnowany i wszystkie pieski zniknęły z dużych marketów, na naszym terenie i chyba w całym kraju, nie wiem jak jest obecnie bo dawno nie byłam w M1, czy sprawa nie przycichła. Myślę, że jeśli nie będziemy przechodzić obojętnie nad takim znęcaniem sie nad zwierzętami to jako grupa możemy coś zmienić. Muszę sprawdzić w naszym M1 jeśli coś takiego zauważę to zgłoszę to do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami lub do Straży Miejskiej bo tak być nie powinno.
Awatar użytkownika
Furia i Afera

23 lutego 2010, 10:13

Dziękuję za zainteresowanie!!!

Właśnie byłam w M1 (Kraków Al. Pokoju 67) w poniedziałek 15.02.2010 i niestety w dalszym ciągu są tam sprzedawane szczeniaki. Kociąt nie widziałam, ale mam informację, że w kolejnym sklepie tej sieci czyli ZooNatura na ul. Zakopiańska 62 są w ofercie oprócz szczeniaków również kocięta.
Pisałam 15.02.2010 do TONZ maila, ale nie otrzymałam odpowiedzi (myślę, że mają ręce pełne roboty) i może jeszcze odpowiedź nadejdzie.

Mam nadzieję, że ten wątek i nasza reakcja pomogą w ukruceniu tego typu sprzedaży!!!
Awatar użytkownika
Furia i Afera

23 lutego 2010, 10:51

W powyższej kwestii uzyskałam informację w Zarządzie Głównym TOZ w Warszawie oraz w Krakowskim Stowarzyszeniu Ochrony Zwierząt, że próbują z tym walczyć i im więcej interwencji będzie w Inspekcji Weterynaryjnej w Krakowie ul. Lublańska 11 tel. 411-25-69 miw_kr@wp.pl tym lepiej...

Do dzieła więc - ja już piszę i dzwonię :)
m-madzia

24 lutego 2010, 12:55

A czy sprzedawanie innych zwierząt prócz psów i kotów jest legalne? - fretek, jaszczurek, gryzoni, węży? Nie orientuje się a też chętnie "podziałam"
Awatar użytkownika
jolantat

24 lutego 2010, 13:29

Spróbuję coś poszukać na ten temat w internecie, uważam że sprzedawanie jakichkolwiek zwierząt w warunkach sklepowych za nie humanitarne.
Awatar użytkownika
Furia i Afera

24 lutego 2010, 14:51

m-madzia pisze:A czy sprzedawanie innych zwierząt prócz psów i kotów jest legalne? - fretek, jaszczurek, gryzoni, węży? Nie orientuje się a też chętnie "podziałam"
Nie mam zielonego pojęcia.

Tak czy inaczej działamy :)
Awatar użytkownika
Furia i Afera

01 marca 2010, 08:57

Po telefonie do IW następującą informacja:

"PROSZĘ PANI: ZAJMIEMY SIĘ TYM W ZALEŻNOŚCI OD ILOŚCI ZGŁOSZONYCH DO NAS SKARG."

Bez komentarza...
Natalisia123

31 marca 2010, 14:41

Po pierwsze:
-Psiaka lub Kociaka w sklepie Zoologicznym kupić się nie da(Ja tak sądzę).Po drugie to i tak jest Zabronione.Najlepiej popatrzyć na Oferty z:
-www.alegro.pl Lub :
-www.alegratka.pl
Tam przynajmniej dowiesz się czegoś więcj na temat zwierzaczka.:)
Awatar użytkownika
Furia i Afera

31 marca 2010, 15:07

Natalisia123 pisze:Po pierwsze:
-Psiaka lub Kociaka w sklepie Zoologicznym kupić się nie da(Ja tak sądzę).Po drugie to i tak jest Zabronione.Najlepiej popatrzyć na Oferty z:
-www.alegro.pl Lub :
-www.alegratka.pl
Hmmm... niestety "się da"!!! Przykładem jest sklep zoologiczny w M1 Kraków :( sprzedawane tam są szczenięta w tym tygodniu spaniele - WALKA Z TYM PROCEDEREM JEST NIESAMOWICIE TRUDNA!

PS. Kupno na allegro i gratce tez odradzam!!!!
Awatar użytkownika
jolantat

31 marca 2010, 15:35

Ja również wczoraj byłam w M 1 u nas i też widziałam w sprzedazy szczeniaki i to kilka. Był moment że ten proceder został zawieszony, ale teraz sprawa ucichła i znów handelek kwitnie, myślę że trzeba sprawę nagłośnić, może do telewizji np. program - Uwaga.
Awatar użytkownika
Furia i Afera

31 marca 2010, 18:13

jolantat pisze:Ja również wczoraj byłam w M 1 u nas i też widziałam w sprzedazy szczeniaki i to kilka. Był moment że ten proceder został zawieszony, ale teraz sprawa ucichła i znów handelek kwitnie, myślę że trzeba sprawę nagłośnić, może do telewizji np. program - Uwaga.
Świetny pomysł!!! Jak na razie zgłosiłam ten problem do TVP Kraków do programu "Kundel bury i kocury", ale jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi :(
Boję się tylko, że może ich to nie zainteresować (mówię o Uwadze), bo tak naprawdę chyba niewiele osób tym się przejmuje :cry:
Natalisia123

06 kwietnia 2010, 16:59

Furia i Afera pisze:
Natalisia123 pisze:Po pierwsze:
-www.alegro.pl Lub :
-www.alegratka.pl
Hmmm... niestety "się da"!!! Przykładem jest sklep zoologiczny w M1 Kraków :( sprzedawane tam są szczenięta w tym tygodniu spaniele - WALKA Z TYM PROCEDEREM JEST NIESAMOWICIE TRUDNA!

PS. Kupno na allegro i gratce tez odradzam!!!!

a to niby dlaczego odradzasz?! ja tam kupiłam z hodowli cocker spanielka.i jest dobrze!.to czemu odradzasz?
Awatar użytkownika
Furia i Afera

06 kwietnia 2010, 17:28

Odradzam, ponieważ gdy ktoś podejmuje decyzje o kupnie zwierzaka z hodowli (nie adoptowania np ze schroniska lub domu zastępczego) to powinien kierować się rozsądkiem, a nie tylko ładna mordką. Powiniem poznać rodziców "nowego domownika" środowisko w jakim się wychowywał itd. Dzięki temu nie jest się narażonym na późniejsze rozczarowania, ale zwierzaki nie lądują "na ulicy", bo były zbyt głoście, zbyt energiczne itp.

To oczywiście jest moje zdanie
isabelle30

06 kwietnia 2010, 17:52

ale wiele hodowli z paierami oglasza sie takze na allegro, jest to sposob poinformowania wiekszej ilosci ludzi o szczeniakach
odradzam zakup psa bez papierow z ogloszenia, jezeli juz to tylko od kogos kogo znamy i wiemy ze nie robi nas w bambuko
ODPOWIEDZ
  • Informacje