Proszę o radę !

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gosia960

19 lipca 2010, 09:43

Hej.. mam problem ; |
chciałabym mieć pieska.. tylko nie wiem jaka rasa bedzie dla mnie odpowiednia bo jestem początkująca..
chciałabym zeby :
-był towarzyski i wesoły. :lol:
-łatwo uczący sie
-musi być mały ( bo mieszkam w mieszkaniu w bloku )
[myslałam o beaglu ale on jest upartym psem i boję sie ze nie podołam w
jego wychowaniu ]
Proszę o jakieś przyklady ..
Jakie psy wam sie podobaa>?
faranek22
Kontakt:

19 lipca 2010, 11:42

kup sobie jamnika
pianistka

19 lipca 2010, 13:11

Gosia960 pisze:Hej.. mam problem ; |
chciałabym mieć pieska.. tylko nie wiem jaka rasa bedzie dla mnie odpowiednia bo jestem początkująca..
chciałabym zeby :
-był towarzyski i wesoły. :lol:
-łatwo uczący sie
-musi być mały ( bo mieszkam w mieszkaniu w bloku )
[myslałam o beaglu ale on jest upartym psem i boję sie ze nie podołam w
jego wychowaniu ]
Proszę o jakieś przyklady ..
Jakie psy wam sie podobaa>?
Początkująca a więc nic z psów pracy - odpadają owczarskie, molowate, jamniki, gończe (w tym beagle), teriery i spaniele.
Kryterium "małe" też wskazują na coś z ras ozdobnych .
Tu masz jakiś wybór - natomiast w tej grupie jest dużo psów wymagających starannej pielęgnacji.

Nie podałaś natomiast kilku najważniejszych kryteriów, bo czy się podoba czy nie to ostatnie kryterium jakie powinno się brać pod uwagę jak już zostanie kilka ras do wyboru .

- czas na tresurę dziennie
- czas spacerów dziennie
- czas na pielęgnację
- koszt/msc pielęgnacji
- koszt msc utrzymania
- czas kiedy pies ma przebywać sam
- ilość przestrzeni
- stopień podatności na zabrudzenia w domu - w tym stan sierści na dywanach , narzutach, ubraniach, pościeli
Zmysł

19 lipca 2010, 14:22

a przemiły kundelek nie może być?
Gosia960

19 lipca 2010, 18:26

to tak :
czasu moge mu poswiecic 3-5 godzin dziennie .
a na spacery no to w zaleznosci jak dana rasa jest aktywna. .
[mam jeszcze dwoje rodzenstwa, wiec jesli w jakims wypadku ja nie mialabym czasu na pewno by mnie ktos zastapil ]

wiadomo jak kazdy nie koniecznie chcialabym miec kłaki wszedzie gdzie nie spojrze, wiec zeby mial umiarkowanie krotka siersc.
kasa by sie znalazła ..
ale w domu
(np. podczas mojej nieobecnosci ) zeby nie broił za bardzo ; ))
mieszkanie mam dosc przestronne..
;D

a Cavalier King Charles Spaniel? bylby dobry do moich warunkow ? ?
pianistka

19 lipca 2010, 21:53

Tak, może być ta rasa.
Natomiast co wiesz o predyspozycjach rasy ?
Jeżeli wybierzesz szczeniaka to wybierz hodowlę przez duże "H" gdzie obowiązkowo robi się serce i oczy - kupowanie byle gdzie to popieranie produkcji kalek. A takie popieranie to potem niemała kasa ... i chory pies ...

Badania mają być wbite w rodowód matki, dane z badań (w wypadku ojca xera ) mają się zgadzać z dokumentacją czyli metryką szczeniaka .
Zmysł

21 lipca 2010, 14:55

czyli kundelek raczej nie?
Nickol

21 lipca 2010, 21:04

Mops, west highland white terier, nie polecam spanieli. Kundelek też by sie sprawdził, w schronisku jest wiele piesków, które spełnia twoje wymagania, prawie kazdy z nich jest przyjazny.
pianistka

21 lipca 2010, 21:23

Polecasz Westa czyli małego białego diabełka osobie początkującej ?
Będzie ciekawie ...
Zbigniew

22 lipca 2010, 07:57

Gosia 960 jeżeli interesuje cię Cavalier to polecam hodowle "Z OGRODÓW ATENY " z Lidzbarka Warmińskiego.
mają Nowofundlandy i właśnie Cavalierki. !!!! Bardzo sympatyczni ludzie !!! a w hodowli nowofundlandów to w 2008 r uznani za najlepszą hodowle w polsce a w 2009 zajęli 2 miejsce
Zmysł

22 lipca 2010, 09:13

Nickol pisze:Mops, west highland white terier, nie polecam spanieli. Kundelek też by sie sprawdził, w schronisku jest wiele piesków, które spełnia twoje wymagania, prawie kazdy z nich jest przyjazny.
otóż to. ja też polecam kundelki
Nickol

22 lipca 2010, 11:47

West to pieski, które mozna bez trudu wytresować, nie stwarzają problemów w kontaktach z ludźmi, sa radosne, mogą być trzymane w mieszkaniu, jedynie ich sierść wymaga pielęgnacji. Ciotka ma westa i niesprawia jej kłopotów w mieszkaniu.
isabelle30

22 lipca 2010, 12:32

Nickol pisze:West to pieski, które mozna bez trudu wytresować, nie stwarzają problemów w kontaktach z ludźmi, sa radosne, mogą być trzymane w mieszkaniu, jedynie ich sierść wymaga pielęgnacji. Ciotka ma westa i niesprawia jej kłopotów w mieszkaniu.
ciekawe dlaczego wiec westy sa na liscie ras najmniej nadajacych sie do jakiegokolwiek szkolenia, ras ktore nie podporzadkowuja sie czlowiekowi, sa malo towarzyskie, wysoce dominujace?
pianistka

22 lipca 2010, 21:33

Widocznie albo Ciocia ma taki charakter że spokojnie panuje nad psem - wtedy osoba stanowcza i konsekwentna może mieć westa jako pierwszego psa :) albo jest to z wyglądu "west" ... ale charakter poszedł po przodku bez charakteru typowego dla westa ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje