Problem z psami sąsiadów

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Seiti

26 czerwca 2011, 21:34

Mam problem z psami sąsiadów, mianowicie mają oni dwa psy. Jednego w typie jamnika(pies) a drugiego... w sumie nie mam pojęcia co to za pies, ale trochę wyższy od jamnika(suka). Problem polega na tym, że po prostu otwierają drzwi i psy sobie wybiegają. Kompletnie nie są w stanie zapanować nad nimi, psy są nie wychowane. Szczerze to mi ich żal, z 5 minut na podwórku i do domu i tak 3 razy dziennie (cud jak pójdą do parku, który jest po drugiej stronie ulicy). Już nie raz się zdarzyło, że ja za klamkę od drzwi od klatki a tu psy wybiegają i na moje suki. Prosiłam, żeby z psami na smyczy wychodzili bo ja uspokoję moje jak pies jest w jakiejś odległości ale nie kiedy pies pcha się im do pyska. Moje nie mają problemu, żeby mnie pociągnąć za sobą. W końcu sytuacja będzie poważna jak któregoś pięknego dnia suk nie utrzymam i zrobią tamtym krzywdę (przecież np ucho może się wsunąć w szczelinę kagańca). Na uwagi o smyczy odpowiedzieli, że na podwórku ich psy mogą robić co chcą! Człowiek nie chce żeby stała się krzywda innym psom a ich własny właściciel ma w du**e ich bezpieczeństwo. Czy jest cokolwiek co mogę zrobić? postraszyć jakimś paragrafem? Z doświadczenia wiem że straż miejska nie zawsze raczy przyjechać.
isabelle30

27 czerwca 2011, 14:55

Poluzuj nieco smycz swoim psom....ale niech będą w kagańcu, w drugim reku trzymasz komórke i nagrywasz filmik jak to wyglada. Potem z filmikiem idziesz na policje a nie do straży miejskiej i na miejscu składasz pisemna skargę którą muszą przyjąć....będą musieli zareagować. na policji dodaj że co będzie gdy tamte skoczą na dziecko/osobę starszą/niepełnosprawną? Sąsiadom powiedz że w domu, w czterech scianach ich psy też nie moga robić co zechcą - nie wolno im szczekać, a za drzwiami mają byc przynajmniej na smyczy....są na to paragrafy, poszukaj w przepisach lokalnych
Seiti

27 czerwca 2011, 16:04

Moje suki przeważnie są w kagańcach, ale nawet kagańcem mogą zrobić krzywdę. Mam nadzieję, że dam radę je utrzymać jedną ręką bo to bardzo dobry pomysł. Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ
  • Informacje