Witam. To jest moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc
Nazywam sie Bartosz i mam 15 lat. Chcialbym abyscie pomogli mi w wyborze psa tzn jaki by do mnie najlepiej pasowal niestety moja mama nie pozwala mieszkac psom w domu dlatego potrzebuje psa ktory da rade mieszkac na podworku.Dodam ze mam sporawy ogrod. Zrobie mu oczywiscie duzy kojec i kupie piekna bude. Ale niedlugo koncza sie wakacje i bede chodzil do szkoly, a Po szkole mam treningi ok 2h. Dlatego moge wychodzic z psem rano przed szkola ok 6 z godzinke na spacer po szkole z 30 min i po treningach. W weekendy moge z nim przez caly dzien chodzic Tylko chodzi tez o to zeby ten piesek umial wytrzymac w kojcu. Tzn ze przez caly dzien bedzie mogl latac po ogrodzie a w najwieksze upaly bedzie mogl wchodzic do domu. Ale np do poki sie nie nauczy ( bo oczywisice mam tez w planach wytresowac go nie jak jkiegos robota ale tak po prostu ) zeby zaardzo nie rozrabiac na podworku to bedzie zamykany w kojcu. No i najlepiej jakby mial przyjazna osobowosc do wlasciciela, lubil sie bawic itp. Najlepiej jakby mial krotka siersc. Dodam jeszcze ze mam starsza siostre i mlodsza. Wiadomo starsza tez mi pomoze ale mlodsza bedzie utrapieniem dla psa
Ps dodam ze myslalem o szpicu wilczym, oraz o huskym ale ten drugi piesek, no co tu duzo pisac pprostu czytalem ze niedoswiadczeni moga zrobic krzywde takim psom.
A wiec jesli bedzie tacy uprzejmi to prosze o wasze propozycje Z gory dziekuje
Pies :)
Bardzo dużo psów które spełnią Twoje wymagania to pieski rasy Mix - czyli popularne kundelki.
W Polsce się szacuje że kilka milionów takich psiaków wymaga godziwego traktowania a możesz wśród nich znaleźć już psa pół rocznego, rocznego. Na pewno Twoje warunki będą Rajem w porównaniu z tym jak jest w schroniskach ...
Husky i jego mieszanki to trudne zwierzęta, szpic wilczy nie bardzo nadaje się do Twoich warunków (pielęgnacja szaty czyli regularne szczotkowania i kojec nie bardzo to widzę).
W Polsce się szacuje że kilka milionów takich psiaków wymaga godziwego traktowania a możesz wśród nich znaleźć już psa pół rocznego, rocznego. Na pewno Twoje warunki będą Rajem w porównaniu z tym jak jest w schroniskach ...
Husky i jego mieszanki to trudne zwierzęta, szpic wilczy nie bardzo nadaje się do Twoich warunków (pielęgnacja szaty czyli regularne szczotkowania i kojec nie bardzo to widzę).
- amstaff ARY
Wszechstronny owczarek niemiecki krótkowłosy (pilnuje obejścia, lubi dzieci, mało choruje i nie wymaga specjalistycznych karm). Bez papierów można go kupić już za 150 zł.
-
nie ma owczarków niemieckich bez papierów;/ niestety nie powinieneś brać psa z krótką sierścią, ponieważ takowych nie można w zimie trzymać na zewnątrz. Powinien być kudłaty. Nie wyobrażam sobie też szczeniaka zamkniętego w kojcu, choćby na noc, więc powinien to być starszy piesek np. półroczny
Co do ostatniej wypowiedzi to sie zabardzo nie zgadzam jesli chodzi o psa w zime. Pies nie ma gruczołow potnych czyli sie nie poci. Jedyna termoregulacja jest przeprowadzana u psa jest tylko na poduszeczkach łap i poprzez mordke. Dlatego bardziej sie obawiam duzych upalów bo wtedy mozemy zauwazyc jak pies wyciaga jezyk i sapie. Ale dzieki za wypowiedzi :}. Ciesze sie ze probujecie mi pomoc.
Ps. Co myslicie o rasie Hovawart. I moze jakie sa roznice pomiedzy ta rasa a owczarkiem niemieckim ?
Ps. Co myslicie o rasie Hovawart. I moze jakie sa roznice pomiedzy ta rasa a owczarkiem niemieckim ?
Psa w typie On-a bierze się ZA DARMO ze schroniska a nie kupuje się potencjalnego kaleki po niebadanych i nieznanych rodzicach napędzając jeszcze tragiczny w skutkach rozród psów żeby było na kolejną flachę wódki.
I powiedzmy szczerze, psy w typie ON-a rekrutują się generalnie z psów dysplastycznych, owszem można jest trzymać jak napisał/a amstaff ARY - dożyje tych 5-6 lat jak dociągnie wogule -( Tak jak to jest po wsiach, pies 8 letni i nie kulejący to ewenement -(
A niewybredne jedzenie jakie się serwuje tym biednym zwierzakom i zimny kojec tylko przyspiesza psią tragedię.
Trzeba znać realia prawdziwego postępowania z psami a nie powielać złe postępowanie "bo się tak zawsze robiło". Robiło się źle i należy to zmienić, mentalność też .
I powiedzmy szczerze, psy w typie ON-a rekrutują się generalnie z psów dysplastycznych, owszem można jest trzymać jak napisał/a amstaff ARY - dożyje tych 5-6 lat jak dociągnie wogule -( Tak jak to jest po wsiach, pies 8 letni i nie kulejący to ewenement -(
A niewybredne jedzenie jakie się serwuje tym biednym zwierzakom i zimny kojec tylko przyspiesza psią tragedię.
Trzeba znać realia prawdziwego postępowania z psami a nie powielać złe postępowanie "bo się tak zawsze robiło". Robiło się źle i należy to zmienić, mentalność też .
- amstaff ARY
Hovawart posiadają dość silne poczucie dominacji, stąd wymagają kontaktu z ludźmi o stabilnej osobowości i konsekwentnym, zdecydowanym podejściu. Sprawiają jednak trudności w układaniu.
Więc to piesek dla odpowiedzialnej dorosłej osoby nie dla dzieci.
Psy na wsi tak samo jak w małych miastach są w kojcach dostają codziennie jedzenie, mają budy, wypuszczane są by pobiegały i żyją tak samo długo jak te w mieście. Młodzi ludzie jeżdzą do weterynarza kupują dobre karmy bytowe. Nie oczekujmy od 70 –latka by jeździł ze swoim psem po weterynarzach.
Więc to piesek dla odpowiedzialnej dorosłej osoby nie dla dzieci.
Psy na wsi tak samo jak w małych miastach są w kojcach dostają codziennie jedzenie, mają budy, wypuszczane są by pobiegały i żyją tak samo długo jak te w mieście. Młodzi ludzie jeżdzą do weterynarza kupują dobre karmy bytowe. Nie oczekujmy od 70 –latka by jeździł ze swoim psem po weterynarzach.
Wieś wsi nie równa, tam gdzie mamy tzw sypialnie miast psy są już inaczej traktowane, ale większość psów na wsi ciągle wisi na łańcuchach nawet bez miski wody -(
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2011, 22:12 przez pianistka, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to znaczy inną mentalność ?
Bo dla mnie znaczy że trzeba tak nad nimi pracować żeby im pokazać błąd a nie pobłażać temu że źle robią.
Bardzo cenię starszych ludzi za ich wiedzę, ale jeżeli popełniają błędy to nie wolno kwitować że " mają inną mentalność".
Bo dla mnie znaczy że trzeba tak nad nimi pracować żeby im pokazać błąd a nie pobłażać temu że źle robią.
Bardzo cenię starszych ludzi za ich wiedzę, ale jeżeli popełniają błędy to nie wolno kwitować że " mają inną mentalność".
- amstaff ARY
Inna mentalność: jedyne szczepienie „przeciwko wściekliźnie” a czasami to i nawet tego nie. Tłumaczenie „mój pies nikogo nie ugryzie ” a nie rozumie że jak już będzie miał wściekliznę to nie będzie zwracał uwagi czy to jego pan czy ktoś obcy. Nie rozumie że jak psa coś boli należy z nim iść do weterynarza. Młodzi ludzie nawet z kundlem pojadą do weterynarza.
-
Wszechstronny i niechorujący padłam na twarz! Psy których 99% ma dysplazje stawów, problemy ze skórą. Do tego problemy z psychiką. Potrzebuja bardzo intensywnego profesjonalnego szkolenia i duzo pracy fizycznej i umysłowej aby zachowywały sie jak normalne psyamstaff ARY pisze:Wszechstronny owczarek niemiecki krótkowłosy (pilnuje obejścia, lubi dzieci, mało choruje i nie wymaga specjalistycznych karm). Bez papierów można go kupić już za 150 zł.
-
Ja myślę że ta inna mentalność uległaby zmianie gdyby taki 70latek co miesiąc płacił mandacik 500 zł za niezaszczepienie pieska przeciwko wściekliźnie.amstaff ARY pisze:Inna mentalność: jedyne szczepienie „przeciwko wściekliźnie” a czasami to i nawet tego nie. Tłumaczenie „mój pies nikogo nie ugryzie ” a nie rozumie że jak już będzie miał wściekliznę to nie będzie zwracał uwagi czy to jego pan czy ktoś obcy. Nie rozumie że jak psa coś boli należy z nim iść do weterynarza. Młodzi ludzie nawet z kundlem pojadą do weterynarza.
Nie przesadzajmy z tymi ludxmi starszymi, wielu z nich jest ok, ale ta część którrą określasz jako "inna mentalność" nadaje się wtłukiwania przez głowę a jak sie nie da to przez tyłek normalnej mentalności. I zamiast zasłaniac się szacunkiem, nalezy to robić
- amstaff ARY
Owczarek niemiecki to jedna z wszechstronniejszych ras . KAŻDY PIES MA WADY.
Co do szczepień każdy robi po swojemu, to że niektórzy źle na tym wychodzą to inna sprawa.
Zaproponuj jakąś rasę isabelle30, a nie tak od razu krytykować innych. elosss szuka odpowiedniej rasy dla siebie, rzuć pomysł a Bartek zastanowi się jaki zwierzak przypadnie mu do gustu.
Co do szczepień każdy robi po swojemu, to że niektórzy źle na tym wychodzą to inna sprawa.
Zaproponuj jakąś rasę isabelle30, a nie tak od razu krytykować innych. elosss szuka odpowiedniej rasy dla siebie, rzuć pomysł a Bartek zastanowi się jaki zwierzak przypadnie mu do gustu.
-
- Informacje
-