Odruch drapania i przekrzywiania głowy u labradora.

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kredkowicz

28 sierpnia 2011, 23:27

Witajcie.

Kilka dni temu zaczęła mnie zastanawiać pewna rzecz, lecz może zacznę od początku. Mój wujek wraz z ciotką kupili sobie labradora, jakieś siedem lat temu. Wszystko zawsze było z nim w porządku, nie chorował na nic poważnego. Teraz przejdę bliżej sedna sprawy, a mianowicie wcześniej, jakieś kilka miesięcy temu, przy drapaniu/głaskaniu go gdziekolwiek, czy to na brzuchu, czy po głowie, nie widziałem u niego żadnej innej reakcji, jak mrużenie oczu, czy merdanie ogonem, czyli normalnie. Teraz natomiast zaszła pewna zmiana. Przy drapaniu w okolicach żeber Natan zaczyna machać nogą zależnie od tego, po której stronie się go głaska, tak jakby chciał się podrapać. Wygląda to na mimowolne. Drugą zastanawiającą rzeczą jest to, że gdy drapie się go po prawym uchu, to przekrzywia głowę na prawo, również tak jakby mimowolnie. Generalnie nie uważam, żeby były to jakieś straszne problemy, bo nie wygląda na to, żeby psu się krzywda działa, jednak ciekawy jestem skąd mogła wyniknąć ta nagła zmiana, czyli pojawienie się takich 'odruchów'.

Pozdrawiam.
April

29 sierpnia 2011, 10:39

te odruchy nie są niczym poważnym, z tego co wiem, każdy szczeniak ma ten odruch z nogą, niektórym zostaje, a niektórym nie. jakby można było to wytłumaczyć? "taaaa, drap mnie, bardzo mi przyjemnie" ;p a przekrzywianie głowy też raczej nie powinny Cię niepokoić, chociaż mój pies tak kiedyś miał, a potem okazało się że ma problemy z uszami. ale raczej to też działa na takiej zasadzie, jak drapanie po brzuszku:)
Freedom

30 sierpnia 2011, 11:54

Całkiem normalny psi odruch.
Lordzikowa.

30 sierpnia 2011, 20:13

To znaczy , jeśli to Szczeniak to jest to Odruch Normalny. Jeśli zaś dorosły , podejrzewam że może ma PCHŁY ? :(
April

30 sierpnia 2011, 21:37

ale jeśli pies się strrasznie nie drapie, nie widać na nim pcheł, ani ich odchodów(małe, brązowe wielkości ziaren piasku), ani też pies nie ma krost spowodowanych przez pchły, to taką możliwość można wykluczyć.
Kredkowicz

01 września 2011, 17:27

Nie, nie widać jakoś specjalnie, by się drapał poza sytuacjami w których ktoś go drapie po żebrach. W takim razie dzięki za odpowiedzi, temat do zamknięcia/usunięcia.
ODPOWIEDZ
  • Informacje