nie za chudy ?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
marta1987

17 października 2011, 23:09

witam ponownie :0 mam pytanie ostatnio zważyłam mojego psa przypomne to bokser teraz już prawie 7 miesięczny i waży tylko 18 kg czy to nie za mało dostaje josere kids 450 g dziennie w trzech posiłkach nie wygląda chudo ani na zabedzonego psa ale wydaje mi się że toche mało waży :(?
SleepingSun

17 października 2011, 23:15

są mniejsze i większe boksery:) z hodowli jest?
Awatar użytkownika
marta1987

18 października 2011, 12:26

niestety nie jest z hodowli.
SleepingSun

18 października 2011, 14:22

w takim bądź razie może być sporo mniejszy niż rasowy bokser. Jeśli nie widać mu żeber, nie wystają kości miednicy, ma ładnie zarysowane mięśnie to nie jest za chudy:)
Awatar użytkownika
marta1987

18 października 2011, 15:31

nie spokojnie nie widać mu żeber ani nic podobnego może to racja chociaż ojciec i matka byli dość ładnie zbudowani ale zobaczymy co to z niego wyrośnie :) dziękuje za odpowiedź i za nie krytykowanie że pies nie jest czystej rasy :)
biedronka87

21 października 2011, 11:56

marta1987 pisze:nie spokojnie nie widać mu żeber ani nic podobnego może to racja chociaż ojciec i matka byli dość ładnie zbudowani ale zobaczymy co to z niego wyrośnie :) dziękuje za odpowiedź i za nie krytykowanie że pies nie jest czystej rasy :)
pewności że to jego rodzice nie masz przecież,moja znajoma kupiła kilka lat temu psa,rodzicó widziała jednak pies wyrósł na fajnego psiaka ale do rodziców postawą nie był podobny,odpowiednia karma,dużo ruchu i też będzie dobrze zbudowany,a raczej powinien :wink:

ps.wrzuć zdjęcie :mrgreen:
April

23 października 2011, 12:25

właśnie, wrzuć fotkę psiaka ;) myślę, że tu raczej waga może być nieco mniejsza niż powinna być, jeśli pies nie wygląda chudo. sama znam przypadki psów tej samej rasy, które mają podobną posturę ale różnicę w wadze.
Awatar użytkownika
marta1987

24 października 2011, 19:37

a powiecie jak mam wrzucić to zdjęcie ? . macie racje to jak rodzice wyglądali może nie mieć znaczenia a on ma dużo ruchu i je suchą karme czasem ryż czy makaron jest także systematycznie odrobaczany może ja po prostu panikuje a on jeszcze przecież rośnie :)
pianistka

25 października 2011, 08:47

Zdjecie musisz mieć gdzieś na serwerze np. na fotosiku i podać tu na forum jego link.
A co do rodziców ..... rzekome przedstawione psy mogły nie być dla szczeniaka nawet rodziną .... tak robią w przypadku "bez" ... nikt tego nie weryfikował ....
Ważne jest żebyś psiakowi - skoro to stworzenie bokserowate - robiła kontrole serca, psy z wadami są przez dobrych Hodowców eliminowane z hodowli ale przez laików (tych co nie wiedzą o problemie) i cwaniaków (tych co mają to gdzieś) rozradzane "bez", psy z pochodzeniem boksera mają niestety też częściej problemy z nerkami a także są podatne na raka. Rzekomi rodzice stawów też nie miały robionych, bo i po co się wykosztowywać ....

Ryż i makaron to dodatki, zawartość nie powinna przekraczać połowy zawartości michy - reszta mięsko, sery, można dawać 1 jajko dziennie.
I jaką suchą karmę ? Powinien dostać dla psów ras średnich/dużych ze skłonnością do dysplazji dla psów o wysokiej aktywności.
Awatar użytkownika
marta1987

25 października 2011, 14:47

on dostaje josere kids 450 g dziennie w trzech posiłkach a makaron i ryż z warzywami co jakiś czas daje mu również czasem jajko i sery nie je tylko suchej .a co do jego rodziców to jestem pewna bo znam tych ludzi od których go brałam . wiem że te pieski mają skłonności do chorób dlatego jeżdzę z nim do weterynarza kiedy tylko widzę że coś się dzieje nie jest to mój pierwszy pies ale pierwszy jak by to napisać bokser każda rasa psów jest inna . zważyłam go wczoraj i ma 20 kg więc przytył . :)
April

25 października 2011, 18:15

tak swoją drogą to Ci zazdroszczę ;)
już prawie zapomniałam, jakie to uczucie gdy nie trzeba się przejmować że pies wejdzie na stół i wchłonie wszystko, bo jego łakomość bierze górę nad wychowaniem. tak samo, jak prawie zapomniałam jakie to uczucie, kiedy nie trzeba pilnować wagi psa i tego, żeby się zbytnio nie rozleniwił. no cóż, są psy chude i zdrowe, a są też takie, którym odpowiednią wagę trzeba utrzymywać i o nią bardzo dbać... tak czy inaczej, jeśli Twój psiak jest zdrowy i ma po prostu taką budowę, to nie wiesz jak bardzo chciałabym też mieć taką sytuację ;p
Awatar użytkownika
marta1987

25 października 2011, 20:22

on też czasami ma tak że jak my coś jemy to siedzi i patrzy . a co do jedzenia czy zdrowia to jestem po prostu przewrażliwiona bo miałam amstaffa którego mi ktoś otruł i piesek umarł mi dosłownie na rękach :cry: dlatego jak coś mnie niepokoi to wole kogoś zapytać a co się dzieje z twoim psiakiem ?
SleepingSun

25 października 2011, 21:59

tak mają skłonności, a zwłaszcza niestety psy 'rasowe' rozmnażane bez kontroli... Pamiętaj, że psy które mają głęboką klatkę piersiową nie mogą brać pewnych leków, no i boksery mają skłonność do skrętów żołądka.
isabelle30

26 października 2011, 09:37

marta, przy najbliższej okazji zrób badania serologiczne na obecność lamblii. One siedzą w jelitach i zabierają psu pozywienie. Psy mające lamblie niestety nie nabierają masy tak jak powinny bo są po prostu niedożywione. I nie zawsze musza temu towarzyszyć lużne kupy.
SleepinSun - jakich leków nie moga brac psy z głęboką klatka piersiową?
ramzes123

26 października 2011, 09:51

Spokojnie,pies ma 7 mies, tak pewnie rośnie, zacznie nabierać masy w swoim czasie. Nie doszukujmy się za wszelką cenę chorób w nim, szybki wzrost nie idzie w parze z masą i tyle.
ODPOWIEDZ
  • Informacje