Berneńczyk
-
również w domu. Nie widzę sensu wydawać 3 tysięcy na psa, który ma siedzieć w kojcu. Spory wydatek dla właściciela i całe życie cierpienia dla psa.
Wyczytałam, że psiaki wymagają bliskiego kontaktu z człowiekiem w przeciwnym razie mogą stać się lękliwe. Żyją średnio 8-9 lat, są podatne na nowotwory... dysplazję, skręt żołądka, entropium, ektropium. Więc potencjalny właściciel powinien znaleźć na prawdę dobrą hodowle.
Jestem przeciwniczką trzymania psów na dworze więc popieram argumenty SleepingSun i Dardamell
Jestem przeciwniczką trzymania psów na dworze więc popieram argumenty SleepingSun i Dardamell
Jakiego cierpienia??? O czym Ty mówisz? Podejrzewam, że autorka wątku mówiąc o mieszkaniu na dworze nie miała na myśli budy i krótkiego łańcucha, by wysnuwać wnioski o cierpieniu, tylko pewnie myślała o stowrzeniu mu dobrych warunków. Nikt nie mówi o zamykaniu psa w kojca na 24 godziny, ale mieszkać na dworze może spokojnie. Latem w mieszkaniu będzie się męczył. I zgadzam się z tym, co ktoś napisał wyżej - albo tu, albo tu, bez zmian wg pór roku.SleepingSun pisze:również w domu. Nie widzę sensu wydawać 3 tysięcy na psa, który ma siedzieć w kojcu. Spory wydatek dla właściciela i całe życie cierpienia dla psa.
-
a ja sądząc po postach, które zamieszcza na forum uważam że tak to będzie wyglądać. Nie bardzo rozumiem, czemu w lato miałby się męczyć? Dobre warunki pies ma przy człowieku a nie przy budzie (kojcu, wybiegu, ogródku). Ja osobiście ŻADNEGO psa nie zostawiłabym w taką pogodę jaka panuje teraz na zewnątrz. Mrozy przyszły nagle i żaden pies nie był w stanie się do tego fizjologicznie dostosować.
Są rasy , które świetnie czują się na zewnatrz. Kwestia zapewnienia kontaktu z człowiekiem to sprawa odrębna. Mróz dla odpowiednio przystosowanego psa - z podszerstkiem i dla danej rasy - nie stanowi nic strasznego. Wilgoć jest gorsza. Poza tym podstawą jest ciepły posiłek i to nie jeden. Róznica temp jest najgorsza. Teraz sierść wygląda inaczej, na wiosnę to wszystko zrzucają, bo natura wie, co robi. Nie uczłowieczajmy psów.
-
- Informacje
-