Witam!
Posiadam suczke rasy chow-chow, która ma problemy z oczami. Często są zaczerwienione i lekko ropieją. Weterynarz przepisał jej jakieś kropelki, oraz zalecił zabieg polegający na wycięciu skóry poniżej oczu, aby w ten sposób naciągnąć skórę i wywinąć dolne rzęsy, które drażnią jej oczy . Proszę o rade czy taki zabieg rzeczywiście jest konieczny. Czy wykonanie takiego zabiegu moze mieć wpływ na udział mojej suczki w wystawach ?
Proszę o odpowiedz.
chow chow oczy
-
Jest to wada dyskwalifikująca z hodowli....oczy powinnaś leczyc ale nie myśl już o szczeniakach bo wyprodukujesz stado chorych psów
czasem się zastanawiam komu większą radochę dają wystawy-psu czy właścicielowi i czemu zamiast obdarzać psa szczęściem traktuje się go jako żywy dochód
Przede wszystkim zrób ten zabieg, w tej chwili zawinięte dolne rzęsy sprawiają psu naprawdę duży ból.Sylwia chow chow pisze:Witam!
Posiadam suczke rasy chow-chow, która ma problemy z oczami. Często są zaczerwienione i lekko ropieją. Weterynarz przepisał jej jakieś kropelki, oraz zalecił zabieg polegający na wycięciu skóry poniżej oczu, aby w ten sposób naciągnąć skórę i wywinąć dolne rzęsy, które drażnią jej oczy . Proszę o rade czy taki zabieg rzeczywiście jest konieczny. Czy wykonanie takiego zabiegu moze mieć wpływ na udział mojej suczki w wystawach ?
Proszę o odpowiedz.
właśnie,zadbaj najpierw o psa,by nie cierpiał,a potem bierz się za ewentualne rozmnazanie ,szkoda suni
-
cóż za niesamowity zbieg okoliczności
żaden zbieg okoliczności,dziewczyna ma pieska na którym chce zarobić,nieważne jakim kosztem,liczy się metryka i wystawy,a choroba oczu i cierpienie pieska nie .... Bozsz...myslicie ze mało jest takich ludzi--kasa najwazniejsza,w koncu jakby co,mozna sobie kupic następne szczęscie ( pies -jedyna miłość jaką mozna sobie kupić)
dziewczyno,proszę,spojrz w ślipia swojej suni i zadbaj tylko o to,by czuła się kochana i szcześliwa
dziewczyno,proszę,spojrz w ślipia swojej suni i zadbaj tylko o to,by czuła się kochana i szcześliwa
entropium powinno być leczone chirurgicznie prowadzi do poważnych schorzeń rogówki.
może lepiej ty się zastanów skoro nie zauważasz ze właścicielce bardziej zalezy na metryce i hodowli niż na zdrowiu psa,zresztą dla psa płochliwego wystawa to duzy stres,więc raczej ty sie dobrze zastanow i przemyśl zanim komus zwrocisz uwagę,gościu dyrdymaleDardamell pisze:Wystawa i hodowla psów to nie jest niewiadomo jaka męczarnia dla psa. Gościu zanim coś napiszesz to się dwa razy zastanów a potem jeszcze raz pomyśl. Takie zchorzenie jak ma ta suka jest do operacji a dyskwalifikuje z hodowli ponieważ potomstwo również może ją mieć. A nie po to jest hodowla żeby umacniać wady w rasie.
Też mam takie dziwne wrażenie, że Gosia chow chow i Sylwia chow chow to ta sama osoba.
Proszę o to, abyście mnie nie osądzali, ponieważ ja nie napisałam nic w tym stylu że chodzi mi tylko o hodowlankę i metryce.
Zależy mi na tym żeby moja suczka dobrze się czuła i chciałam się dowiedzieć czy ten zabieg jest konieczny.
Teraz wiem że jest, wiec go wykonam ..
Dziekuje ludziom osądzających o różne niemiłe rzeczy o pomoc ..
Zależy mi na tym żeby moja suczka dobrze się czuła i chciałam się dowiedzieć czy ten zabieg jest konieczny.
Teraz wiem że jest, wiec go wykonam ..
Dziekuje ludziom osądzających o różne niemiłe rzeczy o pomoc ..
wybacz ale wydaje mi sie ze Ty i ta druga to jedna osoba,zresztą admin moze to sprawdzic ale czy to takie wazne.Nie powinnas miec nam za złe,że zależy nam na szczęsiu twego psa,bo o to tylko chodzi,sama wiesz jacy potrafią być ludzie