chow chow oczy

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Sylwia chow chow

11 lutego 2012, 17:49

Witam!
Posiadam suczke rasy chow-chow, która ma problemy z oczami. Często są zaczerwienione i lekko ropieją. Weterynarz przepisał jej jakieś kropelki, oraz zalecił zabieg polegający na wycięciu skóry poniżej oczu, aby w ten sposób naciągnąć skórę i wywinąć dolne rzęsy, które drażnią jej oczy . Proszę o rade czy taki zabieg rzeczywiście jest konieczny. Czy wykonanie takiego zabiegu moze mieć wpływ na udział mojej suczki w wystawach ?

Proszę o odpowiedz.
isabelle30

11 lutego 2012, 18:31

Jest to wada dyskwalifikująca z hodowli....oczy powinnaś leczyc ale nie myśl już o szczeniakach bo wyprodukujesz stado chorych psów
Gość

11 lutego 2012, 19:25

czasem się zastanawiam komu większą radochę dają wystawy-psu czy właścicielowi i czemu zamiast obdarzać psa szczęściem traktuje się go jako żywy dochód :(
ramzes123

11 lutego 2012, 20:30

Sylwia chow chow pisze:Witam!
Posiadam suczke rasy chow-chow, która ma problemy z oczami. Często są zaczerwienione i lekko ropieją. Weterynarz przepisał jej jakieś kropelki, oraz zalecił zabieg polegający na wycięciu skóry poniżej oczu, aby w ten sposób naciągnąć skórę i wywinąć dolne rzęsy, które drażnią jej oczy . Proszę o rade czy taki zabieg rzeczywiście jest konieczny. Czy wykonanie takiego zabiegu moze mieć wpływ na udział mojej suczki w wystawach ?

Proszę o odpowiedz.
Przede wszystkim zrób ten zabieg, w tej chwili zawinięte dolne rzęsy sprawiają psu naprawdę duży ból.
Gość

12 lutego 2012, 11:32

właśnie,zadbaj najpierw o psa,by nie cierpiał,a potem bierz się za ewentualne rozmnazanie ,szkoda suni
Seiti

12 lutego 2012, 11:39

Sylwia chow chow i gosia chow chow to ta sama osoba? Czy tylko podobny styl pisania?
Isabelle napisała, że to wada eliminująca z dalszej hodowli. Wyleczenie suńki jest teraz najważniejsze.
Sylwia chow chow

12 lutego 2012, 11:42

Nie, ja tutaj pierwszy wpis dopiero dałam ; ]
SleepingSun

12 lutego 2012, 12:33

cóż za niesamowity zbieg okoliczności
Gość

12 lutego 2012, 12:48

żaden zbieg okoliczności,dziewczyna ma pieska na którym chce zarobić,nieważne jakim kosztem,liczy się metryka i wystawy,a choroba oczu i cierpienie pieska nie .... Bozsz...myslicie ze mało jest takich ludzi--kasa najwazniejsza,w koncu jakby co,mozna sobie kupic następne szczęscie ( pies -jedyna miłość jaką mozna sobie kupić)

dziewczyno,proszę,spojrz w ślipia swojej suni i zadbaj tylko o to,by czuła się kochana i szcześliwa
Awatar użytkownika
Dardamell

12 lutego 2012, 12:57

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 13:57 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 lutego 2012, 13:47

entropium powinno być leczone chirurgicznie prowadzi do poważnych schorzeń rogówki.
Gość

12 lutego 2012, 15:03

Dardamell pisze:Wystawa i hodowla psów to nie jest niewiadomo jaka męczarnia dla psa. Gościu zanim coś napiszesz to się dwa razy zastanów a potem jeszcze raz pomyśl. Takie zchorzenie jak ma ta suka jest do operacji a dyskwalifikuje z hodowli ponieważ potomstwo również może ją mieć. A nie po to jest hodowla żeby umacniać wady w rasie.
Też mam takie dziwne wrażenie, że Gosia chow chow i Sylwia chow chow to ta sama osoba.
może lepiej ty się zastanów skoro nie zauważasz ze właścicielce bardziej zalezy na metryce i hodowli niż na zdrowiu psa,zresztą dla psa płochliwego wystawa to duzy stres,więc raczej ty sie dobrze zastanow i przemyśl zanim komus zwrocisz uwagę,gościu dyrdymale :mrgreen:
Gosia chow chow

12 lutego 2012, 15:15

Proszę o to, abyście mnie nie osądzali, ponieważ ja nie napisałam nic w tym stylu że chodzi mi tylko o hodowlankę i metryce.
Zależy mi na tym żeby moja suczka dobrze się czuła i chciałam się dowiedzieć czy ten zabieg jest konieczny.
Teraz wiem że jest, wiec go wykonam ..
Dziekuje ludziom osądzających o różne niemiłe rzeczy o pomoc ..
Gość

12 lutego 2012, 16:39

wybacz ale wydaje mi sie ze Ty i ta druga to jedna osoba,zresztą admin moze to sprawdzic ale czy to takie wazne.Nie powinnas miec nam za złe,że zależy nam na szczęsiu twego psa,bo o to tylko chodzi,sama wiesz jacy potrafią być ludzie
Jessowo

12 lutego 2012, 17:56

To nie jest ważne.
Ja bym zrobiła ten zabieg oczu.I te kropelki zapuszczaj.Niech sie inni wypowiadają bo ja nie jestem na temacie :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje