Lizanie łap -już nie mam pomysłów!
Problem polega na tym,że moja 7 letnia suczka sezonowo wylizuje poduszki przednich łap.Tej czynności poświęca sporo czasu,czasami łapy są aż całe mokre.Pies karcony słownie wychodzi do innego pokoju by zająć się łapkami.Robi to nawet w nocy.W ubiegłym roku byłam przekonana ,że przyczyną jest upał i spacery po rozgrzanym asfalcie(nawet chodniki na naszym osiedlu są asfaltowe!)Zmieniłam pory spacerów i po pewnym czasie problem zniknął.Teraz niestety wszystko zaczyna się znowu,z tym że teraz na pewno nie jest przyczyną upał.Zaznaczam,że pies karmiony jest cały czas Acaną i łapy są zdrowe.Co to może być?
A czy napewno nie ma szorstkich opuszek ? Jesli tak, jest to zapewne przyczyna chodzenia po szorstkim podlozu. W tej sytuacji nalezy posmarowac psu lapy wazeliną. Dobrze by rowniez bylo zeby po kazdym spacerze sprawdzac lapy psa czy nie ma zadnych drzazg, kamyczkow. A jesli wazelina nie pomaga to nalezy zmniejszyc rych po szortstkim podlozu. Zima rowniez trzeba przed kazdym spacerem nazmarowac lapy psu wazeliną. A po przyjsciu do domu staranie je wymyc ciepla woda, aby usunac resztki soli i drobnego zwiru.
moj poprzedni piesek ciagle wylizywal lapy po nocach,lapki wygladaly zdrowo,profilaktycznie czyscilam i smarowalam, nie pomagalo.piesek nie byl mlody ,chorowal na serce, odszedl z powodu niewydolnosci watroby,wodobrzusze ogromne. to co napisze teraz moze rozsmieszy pana jarka,sama nie wiem czy to prawda ,ale uslyszalam pozniej w programie o zwierzetach ze jesli pies nadmiernie wylizuje lapki ,swiadczy to o chorobie watroby.nie wiem co ma piernik do wiatraka,ale gdybym uslyszala to wczesniej odrazu zrobilabym proby watrobowe.
wiem tylko ze u ludzi ,jednym z objawow chorej watroby moze byc silny swad ciala,wiec moze to ma jakis zwiazek z nadmiernym lizaniem sie psa.
A ja mam psa, który jest podejrzewany o uczulenie na jakieś pyłki lub grzyby (alergia wziewna) - ma kaszel, zaczerwienione, swędzące oczy i skórę wokół nich - i podczas diagnozowania lekarz zapytał mnie właśnie o wylizywanie łap - potwierdziłam, bo pies bardzo mocno wylizuje sobie przednie łapy - i to wg lekarza potwierdziło diagnozę alergii - zwróć więc może uwagę na swojego psa pod tym kątem?
PS. Z innej strony wiadomo też, że łapy wylizują psy sfrustrowane nudą - czy Twój pies na pewno ma odpowiednio dużo ruchu, zabaw, zajęć..?
PS. Z innej strony wiadomo też, że łapy wylizują psy sfrustrowane nudą - czy Twój pies na pewno ma odpowiednio dużo ruchu, zabaw, zajęć..?
-
- Informacje
-