Tarzanie się
Dlaczego psy sie tarzają w "śmierdzących sprawach"? Ostatnio zaskoczyła mnie moja ONka (9miesięcy) chcąc sie wytarzać w zdechłym krecie. Nigdy przedtem nie przejawiała takich skłonności. Dodam że nie była świeżo po kąpieli. Czy można temu jakoś zapobiec zanim upatrzy sobie jakąś "pachnącą kupkę"?
Można zapobiedz. Mój pies np. jak chce sie wytarzać zaczyna nagle dziwnie wąchać i machać ogonem to wtedy ją zabieram. Inaczej sie nie da. Psy się tarzają dlatego że dla nich to ładny zapach, a po za tym chcą na tym śmierdzącym czymś zostawić swój zapach. Poprostu przyjżyj się psu jak będzie chciał sie wytarzac co robi i zabieraj go z tamtąd i klepnij go w tyłek. Nie ma innych sposobów. Trzeba psa oduczyć:)Pirania pisze:Dlaczego psy sie tarzają w "śmierdzących sprawach"? Ostatnio zaskoczyła mnie moja ONka (9miesięcy) chcąc sie wytarzać w zdechłym krecie. Nigdy przedtem nie przejawiała takich skłonności. Dodam że nie była świeżo po kąpieli. Czy można temu jakoś zapobiec zanim upatrzy sobie jakąś "pachnącą kupkę"?
Pies najchętniej się tarza właśnie po pachnącej(ale tylko dla nas) kąpieli. Często chcą w ten sposób zneutralizować zapach kosmetyku. Wilki(nie psy, tylko Canis Lupus) mają zwyczaj tarzania się we własnych odchodach, co jest zupełnie normalne i ma służyć wzmocnieniu ich naturalnego,osobniczego zapachu. Coś zostało psom z ich dzikich przodków i ciężko tego oduczyć. Moje psy uwielbiały tarzać się w końskich odchodach. Po jakimś czasie faktycznie łatwo rozpoznać,kiedy przychodzi mu ochota na tę czynność i można nad tym zapanować...aż do kolejnej "niespodzianki"
Poprostu przyjżyj się psu jak będzie chciał sie wytarzac co robi i zabieraj go z tamtąd i klepnij go w tyłek. Nie ma innych sposobów. Trzeba psa oduczyć:)[/
NIGDY NIE BIJEMY PSA shogomad
NIGDY NIE BIJEMY PSA shogomad
-
- Informacje
-