golden zżera ścierki

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Filaga

13 grudnia 2007, 12:52

Dosłownie, mam z tym ogromny problem. W całości zjada ściereczki ze sztucznych materiałów, których używam do wycierania blatów, stołu. Nie zostawia po tym ani śladu. Dziś zjadł chyba 5-tą taka ściereczkę,co kilka dni po jednej. Mam nadzieję , że mu nie zaszkodzą, ale z drugiej strony nie nadążam już z ich kupowaniem i chowaniem. Co robić?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 grudnia 2007, 22:40

niestety skończy się to niedrożnością i operacją. Nie jest to materiał obojętny dla jego przewodu pokarmowego. To tylko kwestia czasu.
Awatar użytkownika
gasparo

16 grudnia 2007, 22:59

Nasza goldenka była maniaczką gąbek. Nie było innego sposobu na tą "przypadłość", jak wyrobienie u wszystkich domowników nawyku chowania gąbek: kuchenne zmywaki do szafki pod zlewem, łazienkowe na półkę, ktora była poza zasięgiem psa, nawet, gdy stanął na dwóch łapach.
Myślę, że po prostu zacznijcie chować te szmatki, a nie ryzykujcie, że po kolejnej trzeba będzie psa operować w trybie pilnym.
Filaga

17 grudnia 2007, 15:01

Zgadzam się z Tobą w 100%, że należy chować wszystko co jest w zasięgu psa, a jednocześnie co mogłoby zaszkodzić. Niestety mam dwójkę małych dzieci, które jak to maluchy nie zawsze pamiętają, żeby posprzątać po sobie. Jak na razie chowaja zabawki, bo i te bywały pogryzione, ale naszczęście nie zjedzone. Czy goldenom ten "nadmierny" apetyt na "różne różności" w ogóle przechodzi? Na razie mój czworonóg ma rok i dorasta. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Modraszka5050

01 marca 2008, 23:01

Filaga pisze:Dosłownie, mam z tym ogromny problem. W całości zjada ściereczki ze sztucznych materiałów, których używam do wycierania blatów, stołu. Nie zostawia po tym ani śladu. Dziś zjadł chyba 5-tą taka ściereczkę,co kilka dni po jednej. Mam nadzieję , że mu nie zaszkodzą, ale z drugiej strony nie nadążam już z ich kupowaniem i chowaniem. Co robić?
Ja miałam taki problem ze swoim psem, jak podczas lata, cały czas jadł trawę( jak krowa). Prawie nic innego nie jadł, tylko jak od razu wypuszczałam go na podwórko, to od razu biegał po całym podwórku zjadał trawę :( ....
hagi

09 marca 2008, 15:45

Moj pies kiedys zjadl chusteczke do nosa (materiałową) i siatkę z szynki. Za kazdym razem po okolo 2 tygodniach zwracal (nie przechodzilo przez układ pokarmowy). Jak zjadł chusteczke drugi raz szybko pobieglismy do weterynarza ktory dal jakas tabletke po ktorej pies zaczal wymiotowac (nie wiem co to bylo ale pewnie jakies swinstwo bo pies strasznie głupial - skakal itp.). Tak czy owak jesli to nie wychodzi to bardzo zle. Co gorsza z tego co wiem nie bedzie tego widac bezposrednio na zdjeciu rentgenowskim - jak pies zjadl siatke o ktorej wspomnialem to na zdjeciu bylo widac takie "pecherze" (nie wiem ja to nazwac) - w kazdym razie lekarz powiedzial ze to musi byc ta siatka... Chyba najlepiej jak udasz sie z psiakiem do lekarza - niech specjalista oceni czy konieczne jest leczenie...
wisnia

10 marca 2008, 10:28

Modraszka jeśli pies tak często i dużo je trawy to przydałoby się zrobić mu jakieś badania, bo może to być początek choroby układu pokarmowego (np. wątroby) :( Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ
  • Informacje