Chciałabym dowiedzieć się jaki pie byłby dla mnie idealny.
Powinien być mały i lekki.Mieszkam w centrum małego miasta w bloku,więc pies musi być przystosowany do mieszkania i życia w bloku.Mój wymarzony pupil ma tolerować i lubić obcych ,lecz ma być moim dzwonkiem i szczekać jeśli ktoś będzie szedł klatką.Ma on tolerować również inne zwierzęta(ja mam żółwia i rybki akwariowe ) (,a no i jeszcze mam w akwarium ślimaki ).
Pragnęłabym ,aby mój nowy pupil żył od 14lat i powyżej,no ale wszystkiego nie można przewidzieć i pies może żyć również krócej.
Chcę,aby ten pies nie był drogi w utrzymaniu i nie wymagał ciągłych pielęgnacji sierści i ciągłych kąpieli.Nie chcę mieć problemów z kłakami ,które często mu wypadają i z ułożeniem sierści.
Jest jednak jedno ,,ale" - z tym psem mogłabym wychodzić na dwór 3 lub 4 razy dziennie i to tylko tyle.A moje spacery byłyby krótkie(najwięcej 10min.) chociaż czasem moje spacery mogłyby być dłuższe ,ale to nie wiele.A te ,,wypady" na dwór byłyby tylko pod mój blok i z powrotem.
Pomóżcie!!!!!!!!
Jak rasa psa jest dla mnie odpowiednia?
Pomocy
To ja =autorka tego tematu,aale chcę dodać że pies nie kmusi być idealny a ja poprostu posukuję rasy najbardziej przybliżonej do mojego opisu. Dziękuję.Anonymous pisze:Chciałabym dowiedzieć się jaki pie byłby dla mnie idealny.
Powinien być mały i lekki.Mieszkam w centrum małego miasta w bloku,więc pies musi być przystosowany do mieszkania i życia w bloku.Mój wymarzony pupil ma tolerować i lubić obcych ,lecz ma być moim dzwonkiem i szczekać jeśli ktoś będzie szedł klatką.Ma on tolerować również inne zwierzęta(ja mam żółwia i rybki akwariowe ) (,a no i jeszcze mam w akwarium ślimaki ).
Pragnęłabym ,aby mój nowy pupil żył od 14lat i powyżej,no ale wszystkiego nie można przewidzieć i pies może żyć również krócej.
Chcę,aby ten pies nie był drogi w utrzymaniu i nie wymagał ciągłych pielęgnacji sierści i ciągłych kąpieli.Nie chcę mieć problemów z kłakami ,które często mu wypadają i z ułożeniem sierści.
Jest jednak jedno ,,ale" - z tym psem mogłabym wychodzić na dwór 3 lub 4 razy dziennie i to tylko tyle.A moje spacery byłyby krótkie(najwięcej 10min.) chociaż czasem moje spacery mogłyby być dłuższe ,ale to nie wiele.A te ,,wypady" na dwór byłyby tylko pod mój blok i z powrotem.
Pomóżcie!!!!!!!!
Przy tak postawionych wymaganiach i Twoim zaangażowaniu - PLUSZAK. I nic więcej.Anonymous pisze:Chciałabym dowiedzieć się jaki pie byłby dla mnie idealny.
Pomóżcie!!!!!!!!
Pies to nie dzwonek.
Pies może kosztować bardzo dużo - kiedy zachoruje.
Pies, który trafi do Ciebie może wymagać specjalistycznego szkolenia, może mieć problemy, na które trzeba będzie poświęcić dużo czasu, może potrzebować długich spacerów i bardzo je lubić.
Wiesz, czego nie ma w Twojej wypowiedzi, a jest kluczowe w posiadaniu psa - ile możesz mu z siebie dać, jaką relację z nim nawiązać. Pies w Twoim poście jest potraktowany przedmiotowo. Chcesz mieć psa odpowiadającego Twoim wymaganiom jednocześnie oferując bardzo mało w zamian.
Wszystko, o czym piszesz w pierwszej części Twojego posta, to rzeczy, które trzeba WYPRACOWAĆ. A Ty nie masz czasu na pracę...
\szmaja pisze:Przy tak postawionych wymaganiach i Twoim zaangażowaniu - PLUSZAK. I nic więcej.Anonymous pisze:Chciałabym dowiedzieć się jaki pie byłby dla mnie idealny.
Pomóżcie!!!!!!!!
Pies to nie dzwonek.
Pies może kosztować bardzo dużo - kiedy zachoruje.
Pies, który trafi do Ciebie może wymagać specjalistycznego szkolenia, może mieć problemy, na które trzeba będzie poświęcić dużo czasu, może potrzebować długich spacerów i bardzo je lubić.
Wiesz, czego nie ma w Twojej wypowiedzi, a jest kluczowe w posiadaniu psa - ile możesz mu z siebie dać, jaką relację z nim nawiązać. Pies w Twoim poście jest potraktowany przedmiotowo. Chcesz mieć psa odpowiadającego Twoim wymaganiom jednocześnie oferując bardzo mało w zamian.
Wszystko, o czym piszesz w pierwszej części Twojego posta, to rzeczy, które trzeba WYPRACOWAĆ. A Ty nie masz czasu na pracę...
Ja to wiem może przesadziłam bede kochac tego psiak i poswiecac mu duzo czasu ale przepraszam jak to tak zabrzmialo.Proszę o pomoc przy wyborze rasy.
Ale przecież napisałaś, że nie będziesz mu poświęcać czasu?Anonymous pisze: Ja to wiem może przesadziłam bede kochac tego psiak i poswiecac mu duzo czasu ale przepraszam jak to tak zabrzmialo.Proszę o pomoc przy wyborze rasy.
Może to trochę źle zinterpretowałam.Sory .Ale pomożesz mi wybrać psa najbardziej zblizonego do mojego opisu?szmaja pisze:Ale przecież napisałaś, że nie będziesz mu poświęcać czasu?Anonymous pisze: Ja to wiem może przesadziłam bede kochac tego psiak i poswiecac mu duzo czasu ale przepraszam jak to tak zabrzmialo.Proszę o pomoc przy wyborze rasy.
Proszę i Dziękuję.
Mam wrażenie, że za wcześnie dla Ciebie na taką odpowiedzialność. No i naprawdę, traktujesz w swoich wypowiedziach psa jak rzecz.Anonymous pisze:Może to trochę źle zinterpretowałam.Sory .Ale pomożesz mi wybrać psa najbardziej zblizonego do mojego opisu?szmaja pisze:Ale przecież napisałaś, że nie będziesz mu poświęcać czasu?Anonymous pisze: Ja to wiem może przesadziłam bede kochac tego psiak i poswiecac mu duzo czasu ale przepraszam jak to tak zabrzmialo.Proszę o pomoc przy wyborze rasy.
Proszę i Dziękuję.
Porozmawiaj z rodzicami.
ok ale podaj mi rase odpowiednia,naprawde mnie nie znasz jestem inna a moja wypowiedz jest nie najlepsza ale mi pomoz ja i tak pewnie nie kupie psa ale powiedz jak to rasa?szmaja pisze:Mam wrażenie, że za wcześnie dla Ciebie na taką odpowiedzialność. No i naprawdę, traktujesz w swoich wypowiedziach psa jak rzecz.Anonymous pisze:Może to trochę źle zinterpretowałam.Sory .Ale pomożesz mi wybrać psa najbardziej zblizonego do mojego opisu?szmaja pisze: Ale przecież napisałaś, że nie będziesz mu poświęcać czasu?
Proszę i Dziękuję.
Porozmawiaj z rodzicami.
pluszak,
nie ważne jaką rasę wybierzesz,
żadna nie przetrzyma 3*10 minut dziennie spaceru,
a czasami więcej,
mając psa, nie ważne deszcz, śnieg, mróz, wychodzisz z nim na spacer ,
bardzo dużo wymagań stawiasz psu, w zamian nie oferując praktycznie nic,
najpierw zorientuj się jakie wymagania ma pies (na początek nie ważne jakiej rasy)aby mu było dobrze u ciebie
nie ważne jaką rasę wybierzesz,
żadna nie przetrzyma 3*10 minut dziennie spaceru,
a czasami więcej,
mając psa, nie ważne deszcz, śnieg, mróz, wychodzisz z nim na spacer ,
bardzo dużo wymagań stawiasz psu, w zamian nie oferując praktycznie nic,
najpierw zorientuj się jakie wymagania ma pies (na początek nie ważne jakiej rasy)aby mu było dobrze u ciebie
PLUSZAK - i tylko pluszak, na dodatek mały bo dużego czasami trzeba odkurzać no i uprac tez należałoby go lub wytrzepac.
Pies to istota żywa, ma dużo różnych potrzeb i nie można go dostosywywac tylko do swoich zachcianek. Z góry zakładasz - spacery po 10 minut, a jak nie złatwi swoich potrzeb w tym czasie? nabrudzi w domu i co wtedy? Jesli Ci te nieczystosci rozmarze po podłodze, nie nie możesz zdecydowanie stawiać takich wymagań psu. Najpierw musisz takie wymagania postawić sobie... a może poczekaj jeszcze z decyzja posiadania czworonoga, bo możesz po prostu nie sprostać tym obowiazkom, które na Ciebie spadna a których zakładasz że nie bedzie.
Pies to istota żywa, ma dużo różnych potrzeb i nie można go dostosywywac tylko do swoich zachcianek. Z góry zakładasz - spacery po 10 minut, a jak nie złatwi swoich potrzeb w tym czasie? nabrudzi w domu i co wtedy? Jesli Ci te nieczystosci rozmarze po podłodze, nie nie możesz zdecydowanie stawiać takich wymagań psu. Najpierw musisz takie wymagania postawić sobie... a może poczekaj jeszcze z decyzja posiadania czworonoga, bo możesz po prostu nie sprostać tym obowiazkom, które na Ciebie spadna a których zakładasz że nie bedzie.
Ludzi proszę Was napisałam że to pomyłka moja wypowidź pierwsza nie byla dopracowana a z pluszakiem to nie przesadzajcie ja z psem bede wychodzic dluzej niz na 10min. juz raz mialam psa i chodzialam z niem na spacery po 20 lub 15 min. z tym bedzie tak samo wiec jesli nie znacie odpowiedzi na moje pytanie to nie piszcie juz nic a nie doszukujecie sie ze jestem zla juz wszystko wyjasnilam wczesniej.Wiec pomozcie mi nie w yborze pluszaka ale psiaka zapewnie mu lepsze warunki niz myslicie wiec na spacery nie zwracajcie uwage tylko na reszte mojego opisu.tayekuna pisze:PLUSZAK - i tylko pluszak, na dodatek mały bo dużego czasami trzeba odkurzać no i uprac tez należałoby go lub wytrzepac.
- kamila lakusiowa
Anonymous pisze:tayekuna pisze:PLUSZAK - i tylko pluszak, na dodatek mały bo dużego czasami trzeba odkurzać no i uprac tez należałoby go lub wytrzepac.
Ludzi proszę Was napisałam że to pomyłka moja wypowidź pierwsza nie byla dopracowana a z pluszakiem to nie przesadzajcie ja z psem bede wychodzic dluzej niz na 10min. juz raz mialam psa i chodzialam z niem na spacery po 20 lub 15 min. z tym bedzie tak samo wiec jesli nie znacie odpowiedzi na moje pytanie to nie piszcie juz nic a nie doszukujecie sie ze jestem zla juz wszystko wyjasnilam wczesniej.Wiec pomozcie mi nie w yborze pluszaka ale psiaka zapewnie mu lepsze warunki niz myslicie wiec na spacery nie zwracajcie uwage tylko na reszte mojego opisu.
Nie ma takiej rasy!!!! Kazdy pies wymaga przynajmniej jednego godzinnego spaceru. Wcześniej czytałam, że nie chcesz psa którego trzeba pielęgnowac (wyczesywanie, kapanie). Wszystkie psy i wszystkie rasy potrzebują pielęgnacji. Ale jak widac ty tego nie rozumiesz.
Odrazu widac, że ten pies to nie jest przemyslana decyzja tylko impuls. W pewnej minucie pomyslałaś "Chce mieć psa" i decyzja podjeta. A pózniej pieskiem bedę zajmową csie rodzice, albo trafi do schroniska ponieważ ty uwazasz, że psiaczek, który by do ciebie trafił odrazu by wszystko umiał. W momencie gdy psiaczek przyjeżdza do ciebia jesteś zaskoczona bo psiaczek załatwia sie w domu, nie wykonuje polecen a pózniej ty oddajesz go do schronisak bo to nie pies jakiego chciałam.
Ja nad psem zastanawiałam sie 3 lata. I teraz wiem, że było warte. Tylko ja wychodze z Lakim (wrecz nie lubie jak ktos jest z moim psem nawet jesli ja ide z boku), ja go karmię, ja go pielęgnuje. Ludzi mówia, ze jestem wyjatkiem. A wcale nie ,bo to była przemyslana decyzja i ja byłam pewna, że sobie poradze!!!!
Z twoich postów jednak wynika, że to była decyzja pod wpływem impulsu. I nie mów, że nie bo to "widac". Bardzo cie proszę przemyśl to wszystko co ja ci napisałam i to co pisali ci wszycy inni.
Druga sprawa.
Sama musisz wybrać sobie psa!! Muisz poczytać, zapoznac sie z dana rasa (najlepiej na żywo i z kilkoma osobnikami)(radze wybrac sie na wystawę) by wybrac psa dla siebie. Bo my ci tu poradzimy, ty weźmiesz ta rasęi okaże sie, że to nie taki pies jakiego chcałaś!!!!
Naprawde wszyscy dobrze ci tu radzą.
Decyzja należy do ciebia i twoich rodziców, a nie do nas-forumowiczów.
Sory za błędy ale sie przejełam i ne myslałam o błędach.
Ale ja bym wychodzila z psem na dlugie spacery i pielegnowala jego siersc ale pies miusialbybyc niewielki i powinien lubic ludzi i zwierzeta to jaka rasa pasuje?kamila lakusiowa pisze:Anonymous pisze:tayekuna pisze:PLUSZAK - i tylko pluszak, na dodatek mały bo dużego czasami trzeba odkurzać no i uprac tez należałoby go lub wytrzepac.
Ludzi proszę Was napisałam że to pomyłka moja wypowidź pierwsza nie byla dopracowana a z pluszakiem to nie przesadzajcie ja z psem bede wychodzic dluzej niz na 10min. juz raz mialam psa i chodzialam z niem na spacery po 20 lub 15 min. z tym bedzie tak samo wiec jesli nie znacie odpowiedzi na moje pytanie to nie piszcie juz nic a nie doszukujecie sie ze jestem zla juz wszystko wyjasnilam wczesniej.Wiec pomozcie mi nie w yborze pluszaka ale psiaka zapewnie mu lepsze warunki niz myslicie wiec na spacery nie zwracajcie uwage tylko na reszte mojego opisu.
Nie ma takiej rasy!!!! Kazdy pies wymaga przynajmniej jednego godzinnego spaceru. Wcześniej czytałam, że nie chcesz psa którego trzeba pielęgnowac (wyczesywanie, kapanie). Wszystkie psy i wszystkie rasy potrzebują pielęgnacji. Ale jak widac ty tego nie rozumiesz.
Odrazu widac, że ten pies to nie jest przemyslana decyzja tylko impuls. W pewnej minucie pomyslałaś "Chce mieć psa" i decyzja podjeta. A pózniej pieskiem bedę zajmową csie rodzice, albo trafi do schroniska ponieważ ty uwazasz, że psiaczek, który by do ciebie trafił odrazu by wszystko umiał. W momencie gdy psiaczek przyjeżdza do ciebia jesteś zaskoczona bo psiaczek załatwia sie w domu, nie wykonuje polecen a pózniej ty oddajesz go do schronisak bo to nie pies jakiego chciałam.
Ja nad psem zastanawiałam sie 3 lata. I teraz wiem, że było warte. Tylko ja wychodze z Lakim (wrecz nie lubie jak ktos jest z moim psem nawet jesli ja ide z boku), ja go karmię, ja go pielęgnuje. Ludzi mówia, ze jestem wyjatkiem. A wcale nie ,bo to była przemyslana decyzja i ja byłam pewna, że sobie poradze!!!!
Z twoich postów jednak wynika, że to była decyzja pod wpływem impulsu. I nie mów, że nie bo to "widac". Bardzo cie proszę przemyśl to wszystko co ja ci napisałam i to co pisali ci wszycy inni.
Druga sprawa.
Sama musisz wybrać sobie psa!! Muisz poczytać, zapoznac sie z dana rasa (najlepiej na żywo i z kilkoma osobnikami)(radze wybrac sie na wystawę) by wybrac psa dla siebie. Bo my ci tu poradzimy, ty weźmiesz ta rasęi okaże sie, że to nie taki pies jakiego chcałaś!!!!
Naprawde wszyscy dobrze ci tu radzą.
Decyzja należy do ciebia i twoich rodziców, a nie do nas-forumowiczów.
Sory za błędy ale sie przejełam i ne myslałam o błędach.
Dziękuję Ci bardzo -podoba mi się bloończyk. Jeszcze raz thanks .Anonymous pisze:Może pekińczyk,York,bolonczyk,ratlerek
-
- Informacje
-