karmiac go karamami o wysokiej zawartosci kurczaka-pow. 60 % i kurczakiem na codzien??
i czy mozna kota karmic tylko sztucznie-chodzi mi glownie o saszetki miamora, bo moja kotka niejadka nie przepada za sucha karma-nawet za rc dla wybrednych, a obecnie ja dostaje i troche surowego miesa-filety z indyka, bo nic innego jesc nie chce, a nie wydaje mi sie, zeby takie karmienie bylo dobre...narazie jest na diecie wykluczajacej alergie, ale mysle, ze wczesniej dostawala za duzo miesa (kurczak, indyk) oraz hill'sa i acane-a te karmy przeciez maja ponad 60% miesa kurzego i dlatego wystapil lupiez i wypadanie siersci-no chyba ze sie myle? a martwie sie, bo mi schudla, a przy takim jedzeniu raczej nie odzyska dawnej wagi-u niej stawialabym na ilosc-tak jak dawniej...
przebialczenie kota-czy jest mozliwe???
-
na jakiej jest teraz karmie? bo piszesz o karmie wykluczajacej alergie?
nie dla alergikow-je rc exigent i troche fileta z indyka codziennie i boje sie, ze znowu beda klopoty ze skora-o ile to jest alergia??
ale nie daje mi to spac-jakie popelnilam bledy, czy za duzo miesa???
opis jej calej diety i tego co sie dzieje jest w "chorobach i leczeniu"
ale nie daje mi to spac-jakie popelnilam bledy, czy za duzo miesa???
opis jej calej diety i tego co sie dzieje jest w "chorobach i leczeniu"
znowu PRZEBIAŁCZENIE poszukaj w archiwach już kilka razy pisałem to pojęcie to wielka bzdura!!!!!!
czytalam cale forum, nawet cale google, sluchalam tez kilku audycji, ze przebialczenie to bzdura-dotyczylo akurat psa-ale ja ciagle nie mam odpowiedzi na problem-czy mozna kotu zaszkodzic karmiac go prawie wylacznie surowym miesem i karmami z duza zawartoscia % miesa??? czy to jest przesada czy niedobor??? nie wiem w czym zawinilam, jak karmic kotke i co robie zle nieladna siersc zauwazylam odkad kupuje suche karmy z najwyzszej polki oraz odkad zaczelam karmic kotke codziennie surowym filetem z kurczaka/indyka-wczesniej surowe mieso dawalam jej tylko 2-3 razy w tygodniu, zywiona byla whiskasami i byla w swietnej formie-konsultuje jej diete z wieloma lekarzami-ale odpowiedzi brak...jedynie co mi polecono, to dodawanie oleju lub tluszczu zwierzecego do pokarmu, bo kotka ma za jalowe menu
prawdopodobnie masz do czynienia u niej z pewnymi niedoborami witaminowymi lub innych składników. Rzeczywiście jednostrona dieta bez wzbogacania może do tego prowadzić i nie zawsze rozwiąże problem dokarmianie jaj lepszą karmą. Dobrze byłoby rzucić okiem na fterko twojej kici.
dziekuje Panie Doktorze
tylko jak sprawdzic jakie ma lub moze miec niedobory??? i jak ja karmic?? ona w ogole malo je, nawet jesli karmie ja sucha karma, to nie zje zalecanej dawki mozna jej dawac witaminy na uzupelnienie skladnikow, ale jakie?? ile?? nie chce przesadzic, bo tez mozna w druga strone
futerko bylo brzydkie, skora sucha i luszczaca sie-cala byla biala w sypiacej sie skorze
teraz wszystko wraca do normy, ale i tak nie ma olsniewajacej siersci w porownaniu z moja druga kotka-tamata ma miekkia, aksamitna, puszysta, zdrowa-a jedza to samo, tylko druga kotka w wiekszych ilosciach, a Mamba nigdy nie miala takiej pieknej siersci
tylko, ze teraz je prawie sama sucha karme (rc dla wybrednych) i troche surowego fileta i gammolen na siersc, a ja nie wiem czy to nie za malo??
i czy ma odpwiednia ilosc wszystkich skaldnikow i tauryny...
moze ona taka jest i lepiej juz sie nie da????
tylko jak sprawdzic jakie ma lub moze miec niedobory??? i jak ja karmic?? ona w ogole malo je, nawet jesli karmie ja sucha karma, to nie zje zalecanej dawki mozna jej dawac witaminy na uzupelnienie skladnikow, ale jakie?? ile?? nie chce przesadzic, bo tez mozna w druga strone
futerko bylo brzydkie, skora sucha i luszczaca sie-cala byla biala w sypiacej sie skorze
teraz wszystko wraca do normy, ale i tak nie ma olsniewajacej siersci w porownaniu z moja druga kotka-tamata ma miekkia, aksamitna, puszysta, zdrowa-a jedza to samo, tylko druga kotka w wiekszych ilosciach, a Mamba nigdy nie miala takiej pieknej siersci
tylko, ze teraz je prawie sama sucha karme (rc dla wybrednych) i troche surowego fileta i gammolen na siersc, a ja nie wiem czy to nie za malo??
i czy ma odpwiednia ilosc wszystkich skaldnikow i tauryny...
moze ona taka jest i lepiej juz sie nie da????
Może ona po prostu za mało je? Moja kotka odkąd jest ciepło zaczęła się odchudzać i juz widzę tego efekty. Jedna porcja mokrego dziennie plus parę chrupek to może i dość kalorii na kota, który większość dnia leży, ale na pewno za mało witamin i innych potrzebnych składników.
Mnie polecano pastę Calo-pet. Jeszcze nie kupiłam, bo aktualnie daję Uro-pet i moja kota już ma pastowstręt ale kupię. Może ktoś Ci coś jeszcze podpowie.
A co do przebiałczenia, to zauważ, że dieta kota wolnożyjącego składa się z mięsa w conajmniej 90%-ch, więc te Twoje 60% na pewno jej krzywdy nie zrobi.
Zdaniem mojej wetki trzeba uważać na jajka, by nie podawać każdego dnia albo jeszcze nie dobić twarogiem np.
Mięso to dla kota białko łatwoprzyswajalne.
Gammolen jest dobry, ale trzeba stosować minimum dwa miesiące.
Mnie polecano pastę Calo-pet. Jeszcze nie kupiłam, bo aktualnie daję Uro-pet i moja kota już ma pastowstręt ale kupię. Może ktoś Ci coś jeszcze podpowie.
A co do przebiałczenia, to zauważ, że dieta kota wolnożyjącego składa się z mięsa w conajmniej 90%-ch, więc te Twoje 60% na pewno jej krzywdy nie zrobi.
Zdaniem mojej wetki trzeba uważać na jajka, by nie podawać każdego dnia albo jeszcze nie dobić twarogiem np.
Mięso to dla kota białko łatwoprzyswajalne.
Gammolen jest dobry, ale trzeba stosować minimum dwa miesiące.
za malo to zawsze jadla i tak jak napisalas-samo jedzenie jej wystarcza (powiedzmy, bo jest chuda), ale witamin i potrzebnych skaldnikow zjada pewnie polowe
o pascie slyszalam i przymierzalam sie do kupna, ale narazie wet mi odradzil eksperymentow-bo Mamba caly czas jest na diecie wykluczajacej alergie
z mieskiem to wiem-kociaki glownie na wolnosci jedza miesko-ale jak wczesniej dostawala spodek indyka (przez 2 m-ce 2 spodki), i zjadala karmy o wysokiej zawartosci miesa bo ponad 60%-to zaczelam sie nad wszystkim zastanawiac ale byc moze polaczenie hill'sa oral z acana dalo takie rezultaty, albo jest uczulona na hill'sa albo na acane, albo jakas inna przyczyna
na jajka uwazam, bo dostawala raz w tygodniu 1 a nawet pol zoltka surowego-bo wiecej nie chciala, twarogu nie ruszy-zadnego serka, a jogurt daje 2-3 razy w tygodniu, wiec chyba nie przesadzam
gammolen przez 2 m-ce-wiem, bo kupilam akurat tyle, zeby starczylo na podstawowa kuracje
dzieki kropa za odpowiedz
a tak w ogole jak kochanemu kociakowi cos dolega, to nagle sie zastanawiasz dlaczego?? po czym?? od czego?? co zrobilam nie tak?? i wszystko-nawet zgubienie wasa doprowadza prawie do paniki-ja zauwazam rzeczy, ktorych wczesniej nie widzialam, a przeciez patrze sie na nia codziennie po kilkanascie razy-ale tak to juz jest
o pascie slyszalam i przymierzalam sie do kupna, ale narazie wet mi odradzil eksperymentow-bo Mamba caly czas jest na diecie wykluczajacej alergie
z mieskiem to wiem-kociaki glownie na wolnosci jedza miesko-ale jak wczesniej dostawala spodek indyka (przez 2 m-ce 2 spodki), i zjadala karmy o wysokiej zawartosci miesa bo ponad 60%-to zaczelam sie nad wszystkim zastanawiac ale byc moze polaczenie hill'sa oral z acana dalo takie rezultaty, albo jest uczulona na hill'sa albo na acane, albo jakas inna przyczyna
na jajka uwazam, bo dostawala raz w tygodniu 1 a nawet pol zoltka surowego-bo wiecej nie chciala, twarogu nie ruszy-zadnego serka, a jogurt daje 2-3 razy w tygodniu, wiec chyba nie przesadzam
gammolen przez 2 m-ce-wiem, bo kupilam akurat tyle, zeby starczylo na podstawowa kuracje
dzieki kropa za odpowiedz
a tak w ogole jak kochanemu kociakowi cos dolega, to nagle sie zastanawiasz dlaczego?? po czym?? od czego?? co zrobilam nie tak?? i wszystko-nawet zgubienie wasa doprowadza prawie do paniki-ja zauwazam rzeczy, ktorych wczesniej nie widzialam, a przeciez patrze sie na nia codziennie po kilkanascie razy-ale tak to juz jest
Wiem, wiem
Ja jak zrobiłam kotce badanie moczu i zobaczyłam białko plus ciała ketonowe, wpadłam w taką panikę, że straciłam 10% włosów, a drugie 10% osiwiało.
A testy z odstawieniem którejś z karm robiłaś? Bo jeśli ona żyje głównie na mięsie to trzeba by coś zadziałać z witaminami. Przewitaminizowanie nie jest dobre, ale ich brak też i prowadzi do różnych problemów.
Ja jak zrobiłam kotce badanie moczu i zobaczyłam białko plus ciała ketonowe, wpadłam w taką panikę, że straciłam 10% włosów, a drugie 10% osiwiało.
A testy z odstawieniem którejś z karm robiłaś? Bo jeśli ona żyje głównie na mięsie to trzeba by coś zadziałać z witaminami. Przewitaminizowanie nie jest dobre, ale ich brak też i prowadzi do różnych problemów.
odstawilam wszystko co jadla do tej pory, a teraz je tylko sucha rc dla wybrednych, a od jakis 2 tygodni dodaje do karmy troche miska, zeby w ogole cos jadla, no i jak zawsze jogurcik
witaminki tylko gammolen i mam nie podawac zadnych innych-narazie-wiec jak wszystko bedzie ok, to zaczniemy myslec nad powroceniem do miamorkow, watrobki, zoltka i innych dodatkow-ale nie wroce ani do acany ani do hill'sa (zostala mi acana prawie 2 kg i nie wiem co z nia zrobic )
a ta dieta ma trwac 6 tygodni, no ale widac poprawe-tylko ze mi schudla, moze jak te upaly mina to zacznie jesc wiecej, a moze bede mogla jej tez podac ta paste, o ktorej pisalas
witaminki tylko gammolen i mam nie podawac zadnych innych-narazie-wiec jak wszystko bedzie ok, to zaczniemy myslec nad powroceniem do miamorkow, watrobki, zoltka i innych dodatkow-ale nie wroce ani do acany ani do hill'sa (zostala mi acana prawie 2 kg i nie wiem co z nia zrobic )
a ta dieta ma trwac 6 tygodni, no ale widac poprawe-tylko ze mi schudla, moze jak te upaly mina to zacznie jesc wiecej, a moze bede mogla jej tez podac ta paste, o ktorej pisalas
ale jak kociakowi cos jest i nie wiadomo co, to sie wszystkim zamartwiasz-ale w sumie, moze nie mam czym-biega, skacze, gada, je tylko malo-a co za tym idzie kuweta pusta przez 4 dni
zbilansowana je-tylko baaardzo malo-a ostatnio wybiera z rc tylko trojkatne chrupki
zbilansowana je-tylko baaardzo malo-a ostatnio wybiera z rc tylko trojkatne chrupki
Diana dobrze byłoby takiego kota zbadać czy wszystko jest ok. Oczywiście mogą działać upały , ale nie wszystko można na nie zrzucić.
-
- Informacje
-