Felissimo- kiedy faktycznie podajemy?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

DamaKier
Kontakt:

30 lipca 2006, 16:46

Ostatnio rzucił się mi w oko preparat Felissimo, który ma za zadanie wspomagać układ ruchu. Chcę jednak wiedzieć kiedy faktycznie podaje się ten preparat, bo jest bardzo dużo napisane o składzie i o zaletach a nie ma konkretnie wymienione dla jakich kotów się on nadaje. Pomyslałam o moich kotach, gdyż są bardzo aktywne i byc może takie wzmocnienie kości przydałoby sie im? Kotki są na suchej karmie Nutra Gold Finicky Adult cat, z tymże niedługo zmieniamy albo na Biomilla selectiva albo na PPP Young & Active. Koty większość dnia spedzają na dworze, bardzo dużo biegają, skaczą, wspinają się na drzewa. Mój dom otoczony jest łąkami i polami więc nieraz pokonują kilka kilometrów. Jedzą dużo ale wogóle nie tyją. Czy jest ktoś to używał tego preparatu? Moze pan Jarek by się wypowiedział?

Myślałam tez o tranie, z tymże on chyba bardziej w okresie wzrostu i rozwoju. Sama nie wiem. Czekam na sugestie, wszelkie podpowiedzi mile widziane :D

Pozdrawiam

Ania i koty
ATA

30 lipca 2006, 18:17

Mnie to też bardzo interesuje więc przeszukałam sporo stron - producenta, dystrybutora też i zero konkretnych informacji dla jakich kotów jest to przewidziane. Oczywiście pojawiał się ten preparat w wielu miejscach jako pomocniczy w leczeniu SUK - na kocich forach częsty temat. Mówiono o niekorzystnych zmianach zachodzących w obrębie kości i stawów u starszych kotów i że należy odpowiednio wcześnie zacząć Felissimo podawać i później kontynuować. Nie napisano jednak co to znaczy odpowiednio wcześniej. A jeżeli mówiono o tym preparacie w związku ze stawami to przy już istniejących schorzeniach a nie profilaktyce. Nie wiem też czy prawdą są opinie, że jeśli już rozpocznie się suplementację diety tym preparatem to już nie można przerwać, a warto to wiedzieć bo tani nie jest. Myślę, że o stosowaniu Felissimo powinien jednak decydować wet tak, że bez opinii dr Jarka chyba się nie obejdzie :wink:
Ostatnio zmieniony 30 lipca 2006, 22:29 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
DamaKier
Kontakt:

30 lipca 2006, 22:26

Dziękuję za odpowiedż :D i czekamy na info od pana Jarka jak to jest właściwie z tym preparatem

Pozdrawiam

Ania i koty
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 lipca 2006, 23:28

jest to nowość, która ma podobne działanie jak Artroflex dla psów. Z tym że tu połączono odżywke z chondroityną i glukozaminą. Na pewno będzie to pomocne choć..... koty ze względu na swoją wage bardzo rzadko chorują na schorzenia narządu ruchu. Więc to chyba kwestia bardziej mody i pomocy jednostkom. Koty nawet przy ciężkiej dysplazji biodrowej poruszają się idealnie.
DamaKier
Kontakt:

31 lipca 2006, 22:24

Czyli kotom profilaktycznie raczej nie podawać?
Icicle
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 17:50

Ja daje jednemu futru, bo jest po operacyjnej korekcie więzadeł kolanowych. Kupiłam u weta i on mi powiedział, że mogę profilaktycznie podawać.
Nie jestem lekarzem, ale czytałam w fachowym piśmie o badaniach, wg których glukozamina pomaga ludzkim stawom mniej więcej tak, jak umarłemu kadzidło.
Podaję Felissimo, bo mam konkretny powód (rekonwalescencja), trudno powiedzieć czy działa (kot chodzi coraz lepiej, ale tego się spodziewałam, operował go świetny specjalista). Na pewno działa mi dobrze na psychikę i kotu nie szkodzi. Gdyby nie stan po operacji, z pewnością bym go nie kupiła. To moja prywatna opinia.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2006, 23:27

i tutaj Icicle calkowicie się z tobą zgadzam. Działania pozytywnego tych środków nikt jeszcze nie udowodnił.
ODPOWIEDZ
  • Informacje