Dziękuję za odpowiedź.kropka75 pisze:
Ps. Ja też mam puchatego kota i jak czytam takie rzeczy jak - porcja am raz dziennie -to mi się odechciewa go odchudzać, bo mi skóra ze strachu cierpnie co by to było.
Ja też tak myślałam na początku. Posiłek raz dziennie w porze największej aktywności kota zalecił wet teraz i 3 lata temu. Kota można przyzwyczaić do jednego lub dwóch posiłków dziennie. Niby pisze się, że grubasy powinno się karmić np. 3 razy małymi porcjami bez zwiększenia dziennego limitu. ale czy dotyczy to kuracji odchudzającej - nie wiem w przypadku moich kotów to się nie sprawdziło. Po schudnięciu i przejściu na karmę dla kastratów czy light spróbuję wersję: 2 posiłki dziennie. Kiedy przejdzie się okres pierwszych dwóch tygodni (najlepiej wtedy nie gotować w domu, stołować się na mieście albo tak jak ja pracować do 18.00) to kotom kurczą się żoładki i przestają chcieć. Wieczorem przy jednym posiłku nie są w stanie dużo zjeść na raz - chyba nie potrafią jeść na zapas. Miskę z niedojedzonymi resztkami chowam po dwóch godzinach Tylko przez te stołowanie się na mieście właśnie przytyłam
Co do krwawiących dziąseł to zastanawiam się nad pastą do higieny jamy ustnej FRESH BREATH and dental care paste 70 gr - czy rzeczywiście pachnie mięskiem, bo pasta firmy Trixie pachnie jak zwykła pasta do zębów.