Moje kocisko to dziesięciolatek, kocur. Nie jest wykastrowany, siedzi w domu. Ruchu trochę ma (ciągłe gonitwy z psem )
Chudy jak nieszczęście. Niejadek. Wybredny niemożliwie. Wet poradził "cofnąć go w rozwoju". Czyli podawać karmy dla małych kotków, bo ponoć są najbardziej kaloryczne. Niestety, na większość z nich kot popatrzy, powącha i odchodzi
Jedyne co go interesuje to whiskas w saszetkach - a wiem, że to niekoniecznie dobry pomysł.
Możecie mi coś podpowiedzieć?
jak utuczyć kota?
- Furia i Afera
Witam.
Tak się zastanawiam czy nie powinnaś zasięgnąć opinii innego weterynarza? Może zrobić badania krwi, bo jeśli z kotem jest wszystko ok pod względem zdrowotnym to być może ta jego "chudość" jest jego urodą?
Pozdrawiam
Tak się zastanawiam czy nie powinnaś zasięgnąć opinii innego weterynarza? Może zrobić badania krwi, bo jeśli z kotem jest wszystko ok pod względem zdrowotnym to być może ta jego "chudość" jest jego urodą?
Pozdrawiam
1. kocura koniecznie wykastrować
nie wiem jak wytrzymaliście do tej pory
2. stosowałam vitavet z bardzo dobrym skutkiem - to zestaw witamin
a może spróbuj kota przestawić na mięso i niewielkim dodatkiem warzyw i np ryżu
tymczasuję koty ale osobiście przypadek "niejadztwa" zdarza mi się wyłącznie na początku pobytu kota u mnie
potem mam odwrotny problem - jak nie zatuczyć
nie wiem jakie karmy podawaliście do tej pory
nie chcę prowadzić reklamy firm, więc jeśli potrzebujesz wskazówek to proszę pw
nie wiem jak wytrzymaliście do tej pory
2. stosowałam vitavet z bardzo dobrym skutkiem - to zestaw witamin
a może spróbuj kota przestawić na mięso i niewielkim dodatkiem warzyw i np ryżu
tymczasuję koty ale osobiście przypadek "niejadztwa" zdarza mi się wyłącznie na początku pobytu kota u mnie
potem mam odwrotny problem - jak nie zatuczyć
nie wiem jakie karmy podawaliście do tej pory
nie chcę prowadzić reklamy firm, więc jeśli potrzebujesz wskazówek to proszę pw
-
A kiedy kotek był odrobaczany? Czasami takie objawy wiążą się z robalami, tym bardziej, że jest piesek w domu, można coś przynieść z podwórka.
-
ja planuje trochę mojego utuczyć by wyglądał na swoją rasę a nie na nieszczęściesunshain pisze:rozumiem, że kocur jest zdrowy to polecam - progen albo sproszkowany tłuszcz wołowy dostępny w zooplusie
hexe_anna a ile on waży ? zrób zdjęcie może i wrzuć jeśli jest to możliwe,bo wiecie co są koty które po prostu są szczupłe,kiedyś na all...było ogłoszenie o oddaniu kociaków,była na fotkach matka i babcia kociąt,obie szczuplutkie.Moja koleżanka wtedy adoptowała 2 kociaki i zapytała dlaczego te koty takie szczupłe...podobno od zawsze były szczupłe.koty koleżanki teraz mają 7 miesięcy i są też szczuplutkie jak matka czy babcia
-
hexe_anna, moim zdaniem nie powinno się podejmować prób obtłuszczenia:) 10 letniego kota.
po co go obciążać dodatkowo serducho, nerki, wątrobę? wiekowe koty lepiej trzymają się w wersji fit;)
Fajny blogg o kotach:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
po co go obciążać dodatkowo serducho, nerki, wątrobę? wiekowe koty lepiej trzymają się w wersji fit;)
Fajny blogg o kotach:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ojej, faktycznie trzeba by było najpierw wyjaśnić przyczynę tej chudości i braku apetytu... na zdrowy rozsądek kot powinien sam zaspokajać swoje zapotrzebowanie energetyczne, a rozumiem, że ma dostęp do jedzonka "na miarę chęci".
Są też chyba karmy dla seniorów...
Są też chyba karmy dla seniorów...
Ja też bym kota na siłę nie tuczył, sam wie co dla niego dobre... oczywiście zakłądając że kot jest zdrowy
Xana - Wyrzuć karmy ze zbożami i kup karmę z jak najmniejszą ilością węglowodanów - to kot nie będzie gruby;)- koty tyją z węglowodanów - a zboża to same węglowodany
No chyba że ma jakąś chorobę metaboliczną czy chorą tarczycę - to wtedy trzeba leczyć.
No chyba że ma jakąś chorobę metaboliczną czy chorą tarczycę - to wtedy trzeba leczyć.
-
- Informacje
-