kocia karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

11 marca 2014, 22:02

szukam taniej i dobrej karmy dla 3 kocurów, zdrowych kastratów. zastanawiam się pomiędzy smilla a sanabell (na nic lepszego mnie nie stać).
do tej poty koty jadły karmę z tesco ale ponoć nie są dobre a te wyżej mają lepszy skład
Gość

11 marca 2014, 23:26

obojętnie którą byle by w wersji "KiTTEN", mają najwięcej białka i tłuszczu a to dla kota jest najważniejsze.
Gość

11 marca 2014, 23:34

edit
Sanabell minimalnie lepsza - więcej tauryny, więcej tłuszczy (kot zje mniej) więcej białka zwierzęcego.
Gość

12 marca 2014, 08:45

karma kitten dla kastrata? a co z innymi witaminami? wapne, potasem, błonnikiem? ich skład różni sie w karmach adult i kitten
Gość

12 marca 2014, 10:36

to jest wszystko "lekkie pitolenie" - różnice są minimalne patrząc witaminy na tylko dla dorosłych, oszczędzają na białku i tłuszczu i dodają węglowodanów co jest totalną głupotą - porównaj sobie wersję kitten sanabell i hair & skin - praktycznie to samo - więc jak się boisz nalepki kitten to kup zamiast adulta wersję hair&skin - kosztem mniejszej ilości białka zwierzęcego (względem kitten) ale za to więcej błonnika choć i te 2% w zupełności wystarczy - applaws ma 2% i świetnie odkłacza, i ciut mniej wapnia.
Wladmax38

31 marca 2014, 14:47

moim zdaniem karmy dla kastratów są tylko chwytem marketingowym, a każdy zwierz powinien jeść zdrowo i odpowiednio do trybu życia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 kwietnia 2014, 13:04

Waldemax38 nie opowiadaj głupot.
ixi

10 kwietnia 2014, 12:25

a jakie to głupoty pisze kolega? - ludzie już nie wierzą w te śmieszne opowiastki stworzone tylko po to żeby sprzedawać jeszcze bardziej nędzną wersję, nędznej karmy - za większe pieniądze.
Skład karmy dla kastratów jest dużo gorszy od zwykłej karmy adult za to cena dużo wyższa - a że ma mniej fosforu, magnezu itd spowodowane jest tylko tym że skład jest bardziej "no meat".
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 kwietnia 2014, 23:20

o jakości nie dyskutuje o skuteczności codziennie ją widzę przy badaniach więc nie będę się wdawał w dyskusję .
Gość

15 kwietnia 2014, 18:58

czyli wniosek jest taki że na marnej karmie dla kastrata koty mają wyborne badania a na wszystkich innych beznadziejne - dlatego kupujmy wszyscy kukurydzianą chemiczną karmę dla kastratów ;)
Awatar użytkownika
Robert A.

23 kwietnia 2014, 10:02

Gość Nie popadaj w paranoje ,masz też karmy suche które nie zawierają zboża i są oparte na mięsie nie zawierają syntetycznych dodatków.
tracershy

25 kwietnia 2014, 12:07

Ja właśnie wysterylizowałem moją kotkę i oczywiście weterynarz zalecił mi bym przeszedł na karmę dla kastratów. Nawet mowy o tym nie ma. Od małego je tylko Power of nature. Pięknie na niej wyrosła, ma świetne wyniki i na pewno na niej pozostanie. Moja siostra po kastracji swoich 4 kotów niczego nie zmieniła diety, dalej jadły TOTW i wszystko jest w porządku. Weterynarz oczywiście poleci karmy weterynaryjne dla kastratów, które składowo przypominają pokarm dla chomików. Wszystkie karmy dla kastratów czy to Hill's, RC czy Sanabelle mają tak samo beznadziejne składy.
Piotr425

07 maja 2014, 00:28

Canagan! U nas to nowość i pozornie nie jest tania ale starcza na bardzo długo, ma bardzo wysoką zawartość mięsa więc jedna porcja starcza na dużo dłużej niż normalnie.
ixi

07 maja 2014, 11:53

Canagan ? noo przy tak niski białku i tak wysokim fosforze to raczej nie jest dobry wybór dla kota który potrzebuje karmę z dużym udziałem białka i jak najniższym fosforem.
Awatar użytkownika
Robert A.

07 maja 2014, 14:02

Piotr - Wszędzie gdzie możesz na kotach/psach polecasz karmę Canagan wygląda na to,że masz cos wspólnego z dystrybucją tej karmy a karma droga jak nie wiem co i tej samej(a nawet lepszej bo sprawdzonej od lat )jakości dużo tańsza jest karma TOTW .
ODPOWIEDZ
  • Informacje