Jaka ilość karmy?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

tracershy

14 lipca 2014, 21:39

Jak wylicza się dzienną dawkę karmy dla kota? Wiem, że 5 gr białka na kilogram wagi kota. Moja kotka ma 10 miesięcy i waży prawie 5 kg. To kot rasy meinkun, więc będzie duża. Na razie nie wydzielam jedzenia, ale niedługo skończy rok i chcę pilnować by nie dostawała za dużo białka. Często ma fazy, że nie chce jeść mięsa i karm mokrych i np.przez tydzień tylko chrupki. Od małego je karmę power of nature meadowland mix, która ma 54% białka.
Gość

14 lipca 2014, 22:46

tracershy wpisz w goolach Liczydło dla kota barfnyswiat (musisz byc zalogowany bo inaczej go nie zobaczysz) i ściągnij sobie - naprawdę fajna sprawa xD wpisujesz sobie wagę kota na górze dane suchego, mokrego i wode - albo tylko suchego i pięknie Ci wylicza.
(to taki kalk dla mieszających, mieszanki suche i mokre ;) zresztą sam zobaczysz ;))
hexagonale

17 lipca 2014, 14:15

Koty mają to do siebie, że jedzą mało, ale często. Jeżeli nie mają nadwagi, to powinny mieć suchą karmę zawsze, żeby same sobie mogły dozować ilość.
tipsi

17 lipca 2014, 16:18

Przy karmie z tak wysoki białkiem niestety nie można kotu sypać ile chcemy i liczyć na to że sam sobie będzie dawkował karmę ;)...kukurydzianą może jeść bo białka nigdy nie będzie miał za wiele bo go tam nie ma za dużo a jak jest to słabo przyswajalne - w tym przypadku dawkowanie jest ważne - owszem można wsypać niech kot sobie podjada cały dzień ale dawkę dzienna trzeba wyliczyć ;).
Alex Cold

21 października 2014, 10:33

Mój je bez opamiętania.... przy czym w ogóle nie tyje, jest chudy i długi. Uprzedzę - nie ma żadnych robali ani innych pasożytów, byliśmy z nim u weterynarza. Stwierdził, że ten typ tak ma :)
collin002

27 października 2014, 13:18

To wszystko zależy od metabolizmu kotałki :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje