Jaka ilość karmy?
Jak wylicza się dzienną dawkę karmy dla kota? Wiem, że 5 gr białka na kilogram wagi kota. Moja kotka ma 10 miesięcy i waży prawie 5 kg. To kot rasy meinkun, więc będzie duża. Na razie nie wydzielam jedzenia, ale niedługo skończy rok i chcę pilnować by nie dostawała za dużo białka. Często ma fazy, że nie chce jeść mięsa i karm mokrych i np.przez tydzień tylko chrupki. Od małego je karmę power of nature meadowland mix, która ma 54% białka.
tracershy wpisz w goolach Liczydło dla kota barfnyswiat (musisz byc zalogowany bo inaczej go nie zobaczysz) i ściągnij sobie - naprawdę fajna sprawa xD wpisujesz sobie wagę kota na górze dane suchego, mokrego i wode - albo tylko suchego i pięknie Ci wylicza.
(to taki kalk dla mieszających, mieszanki suche i mokre zresztą sam zobaczysz )
(to taki kalk dla mieszających, mieszanki suche i mokre zresztą sam zobaczysz )
-
Koty mają to do siebie, że jedzą mało, ale często. Jeżeli nie mają nadwagi, to powinny mieć suchą karmę zawsze, żeby same sobie mogły dozować ilość.
Przy karmie z tak wysoki białkiem niestety nie można kotu sypać ile chcemy i liczyć na to że sam sobie będzie dawkował karmę ...kukurydzianą może jeść bo białka nigdy nie będzie miał za wiele bo go tam nie ma za dużo a jak jest to słabo przyswajalne - w tym przypadku dawkowanie jest ważne - owszem można wsypać niech kot sobie podjada cały dzień ale dawkę dzienna trzeba wyliczyć .
-
- Informacje
-