Sucha karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

...:::Gość:::...

09 stycznia 2007, 19:23

Mój kot (5 miesięcy) robi spore i dość brzydko pachnące kupy. Narazie testujemy różne karmy, ale chyba nie ma takiej potrzeby, bo maluch je to co mu się da. Jaką karmę, po której kociak będzie robił małe i nie tak bardzo odurzające kupy, możecie mi polecić? Myślę, że cena nie gra tak wielkiej roli.

Teraz kociak jadł Arion - podejrzewam, że to po tej karmie kuwetę czuć w drugim pomieszczeniu, ale korzystając z okazji, że karma się kończy, zamierzam kupować mu już karmę jednej firmy, bo takie ciągłe zmienianie karmy może nie wyjść mu na zdrowie.
ATA

09 stycznia 2007, 19:43

Mój kot najmniejsze i mało woniejące kupki robił po RC Kitten, nieco wieksze ale też do zniesienia pod względem zapachu po Hill's Kitten z kurczakiem i PPP Kitten z kurczakiem i ryżem. Zdecydowanie najgorszy zapach był po karmach z rybą. Iamsa mój kot nie chciał jeść więc nie wiem jakby to było. Można też spróbować Acany - niezła karma i nie powinno być problemów :D Arion nie jest karmą najwyższej jakości dlatego mogą być pewne kłopoty z jej trawieniem i przyswajaniem - stąd może ten nieciekawy "odorek" :wink:
....::::Gość::::....

09 stycznia 2007, 19:55

Aha, więc dziękuje za odpowiedź :)
ATA

09 stycznia 2007, 20:01

Zapomniałam napisać, że możesz od czasu do czasu dawać swojemu kociakowi trochę jogurtu naturalnego bo (tak jak i u nas) świetnie działa na mikroflorę jelit i poprawia trawienie. Niestety mój rudzielec tego też nie chciał 8)
..::Gość::..

09 stycznia 2007, 21:26

Z tym jogurtem to może być różnie, bo kotek zanim niezbyt specjalnie przepada.
mrukotka
Kontakt:

09 stycznia 2007, 21:59

Hej! A moje koty też nie lubią jogurtu naturalnego, ale wprost przepadają za jogurtami smakowymi :lol: Spróbujcie podać swoim, przecież w środku są te same bakterie co w naturalnym, a odrobina słodyczy nie zaszkodzi :)
DamaKier
Kontakt:

09 stycznia 2007, 23:20

Arion to faktycznie nie jest karma "górnych lotów", także możliwe, że własnie po niej wystąpiły te problemy. Po dobrej karmie kłopot powinien zniknąć. Ja młodziutkiemu kotu dawałam RC kitten i wszystko było z kuwetkowymi sprawami w najlepszym porządku. Kiedyś była też epizodyczna przygoda z Acaną i kociaczek również reagował dobrze
.:Gość:.

10 stycznia 2007, 15:09

A jak się ma sprawa z Iams? Słyszałam, że to dobra karma, ale czy można ją z czystmy sumieniem porównać z Royal Canin? Iams jest tańsza od Royal Canin, ale jak to wygląda jakościowo? No i to kocie wypróżnianie, czyli jak wygląda sprawa z brzydko pachnącymi i sporymi kupami?
DamaKier
Kontakt:

13 stycznia 2007, 19:09

Iams to karma bardzo dobra jakościowo i myślę, że po niej nie powinno być problemów z wypróżnianiem, ale na 100% nikt Ci tego nie zagwarantuje- musisz sprawdzić na kotku
Awatar użytkownika
Małgosia

15 stycznia 2007, 20:24

"Kiedyś była też epizodyczna przygoda z Acaną i kociaczek również reagował dobrze"

Czemu epizodyczna, Damo Kier? Moja Claire ją uwielbia i futerko się jej tak super błyszczy. Osobiście gorąco polecam Acanę, także ze wzgkędu na cenę.
DamaKier
Kontakt:

22 stycznia 2007, 00:36

Epizodyczna Małgosiu, bo kupiłam 1,5 kg na próbę i jakoś tak wyszło, ze potem zmieniłam na RC (uważałam tą karmę za najlepszą). Potem kotek dorósł i jadł adulta, a teraz już w ogóle nie ma go ze mną [*]. Ale przygoda z Acaną aboslutnie nie była tak krótka ze względu na złą jakośc karmy czy coś w tym stylu- po prostu tak w owym czasie sobie wymysliłam, że kotek będzie na RC :wink:
Awatar użytkownika
Małgosia

23 stycznia 2007, 20:06

Oj, przykro mi, Damo Kier [nie ze względu na karmę, nie] //glaszcze :(
Labrador mojego Eksika też jadł Acanę, aż tu raz nie było w hurtowni i kupił RC i teraz Finka już nie chce Acany :-O.
Awatar użytkownika
patrilla

27 stycznia 2007, 15:53

po acanie u nas nie było dobrze szczególnie odbiło sie na sierści ... tak to jest każdemu co innego pasi teraz kotka jest na k9 kocur na urinary RC jej podjada i jest bardzo ładnie ....
co do kupek niektóre juz tak mają co by nie jadły swądek jest spory ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje