Nutro Choice
Mój kot ostatnio wybrzydza na RC i PPP dla kastratów więc chciałabym dla urozmaicenia kupić mu coś nowego. Na przykład Nutro Choice Indoor. Sądząc po cenie nie jest to zła karma, ale tak naprawdę nie wiem ile jest warta. Czy ktoś nią karmił swojego futrzaka? Jakie granule ma Nutro i czy zakwasza mocz? Wolałabym żeby była raczej obojętna. RC i PPP zakwaszają więc wystarczy
To dobra karma. Jedna z kocich ulubionych - mam jednego maniaka tej karmy.
Karmię teraz głównie czym innym (maniak dostaje), ale to ze względu na zaparcia jednego (nie po tej karmie!). Kupowałam chicken, salmon lub hairball - te nie zakwaszają. Natomiast Indoor, widzę, ma w składzie żurawinę, a to zakwaszacz.
W tych, które miałam granule nie są granulami . Sa płaskie, w kształcie kociego łebka lub rybki z dziurką w środku, ok 0,8-1 cm śr. Jedyna karma, którą gryzie jeden z kotów, który połykał nawet granule dla main coonów.
Czy Twój kot musi jeść karmę dla kastratów?
Karmię teraz głównie czym innym (maniak dostaje), ale to ze względu na zaparcia jednego (nie po tej karmie!). Kupowałam chicken, salmon lub hairball - te nie zakwaszają. Natomiast Indoor, widzę, ma w składzie żurawinę, a to zakwaszacz.
W tych, które miałam granule nie są granulami . Sa płaskie, w kształcie kociego łebka lub rybki z dziurką w środku, ok 0,8-1 cm śr. Jedyna karma, którą gryzie jeden z kotów, który połykał nawet granule dla main coonów.
Czy Twój kot musi jeść karmę dla kastratów?
Do tej pory byłam przekonana, że po kastracji Fiodor powinien jeść specjalną karmę dla kastratów. Kiedy jednak poczytałam sobie posty w temacie Mirki dotyczącym RC Urinary to zaczęłam mieć wątpliwości. Zwłaszcza, że już wcześniej słyszałam o jednostronnym działaniu karm zakwaszających mocz. Kropka tak dokładnie opisała zależności pomiędzy pH moczu a tworzeniem się moczanów, fosforanów i szczawianów, że postanowiłam zrewidować dietę mojego futrzaka. Tak że Lotko wielkie dzięki za informacje - zastanowię się nad tymi trzema karmami, które wymieniłaś a Indoor sobie daruję. No i postaram się od czasu do czasu łapać i badać mocz. Mój kot jest bardzo aktywny i dużo pije więc może tak od razu nie będzie miał problemów. Zobaczymy
Uważam, że jakość jak najbardziej godna uwagi. Co do smakowitości to żadne z moich futer jeszcze nie miało takowej przyjemności, ale możnaby w końcu wypróbować jak im wchodzi- jak się skończą obecne zapasy, to "będziemy" degustować
Hej Zombie! Dawno Cię nie było na Forum Co do Nutro Choice to niestety mój kot tak zasmakował w odmianie Light że niedługo z torbami pójdę W kilogramówkach strasznie to diabelstwo drogie a inne karmy niestety poszły w odstawkę. Jeszcze tylko RC Exigent czasem skubnie ale rzadko. Hill'sa nie chce, podobnie RC dla kastratów. Ale widać, że futrzakowi służy - sierść się nie sypie, wypróżnienia idealne, więc chyba przy tym na razie zostaniemy. Chrupki rzeczywiście ciekawe- te Light akurat jak dmuchane pestki dyni
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2007, 16:37 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
ATA, ale jak Ci szybko schodzi to może kup 7,5kg? Ja wiem, ze to sporo, ale znowu nie aż tyle, żeby kot jadł to rok (szczególnie jak mu smakuje). Ja na dwa koty kupuję nieraz 7,5 kg i nie ma raczej problemu. I o ile kotek dośc lubi jeść, to kotka tak tylko skubie jak dama, także w sumie moje dwa koty to wychodzi jak jeden Twój Fiodor
A jak na przykład naprawde nie chcesz tych 7,5 kg, to mogę z Tobą ew. na spółkę wziąść, bo moje to i tak wszystko pożrą. Tylko najgorzej, że mi ten Light tak średnio pasuje, wolałabym adulta, ale jak trzeba to mogę i Lighta- wymieszam z jakimś adultem i w sam raz będą miały karmę średnio kaloryczną. Tyle, że ja się niestety nie podejmę zamówienia i podzielenia, bo zupełnie nie miałabym gdzie odważyć połówki (wagi do tego się nadającej nie mam, a do sklepu trochę głupio lecieć z takim workiem)
A jak na przykład naprawde nie chcesz tych 7,5 kg, to mogę z Tobą ew. na spółkę wziąść, bo moje to i tak wszystko pożrą. Tylko najgorzej, że mi ten Light tak średnio pasuje, wolałabym adulta, ale jak trzeba to mogę i Lighta- wymieszam z jakimś adultem i w sam raz będą miały karmę średnio kaloryczną. Tyle, że ja się niestety nie podejmę zamówienia i podzielenia, bo zupełnie nie miałabym gdzie odważyć połówki (wagi do tego się nadającej nie mam, a do sklepu trochę głupio lecieć z takim workiem)
Aniu, jeśli mój kot nadal z takim apetytem będzie wcinał Nutro to chyba zdecyduję się na duży worek. Ale bardzo dziękuję za propozycję - jakby co, będę brała ją pod uwagę i jakoś to zorganizuję. Ale wtedy możemy z powodzeniem wziąć Nutro Choice Adult bo jako drugą mogę kupić PPP Light. Też całkiem nieźle schodziła.
Podczepię się pod temat Nutro. Mianowicie otworzyłem wczoraj kolejny 1 kg worek karmy Nutro Choice Complete Care z kurczakiem i trochę się zdziwiłem, bo chrupki znacznie różnią się od tych dotychczasowych. Są wyraźnie mniejsze, ciemniejsze i bardziej tłuste (świecące). Kot różnicy nie zauważył i wcina je tak samo chętnie jak poprzednie, ja jednak zastanawiam się, czy to aby nie jakaś podróbka albo może gorsza partia tej karmy (karmę kupiłem w Gdańsku w dobrym zoologu, po normalnej cenie rynkowej). Trochę się niepokoję, bo Pola dostaje w zasadzie tylko to i nie chciałbym, żeby jadła jakieś świństwo Dodam, że ta różniąca się karma ma datę ważności do października 2008, poprzednie o ile pamiętam były ważne do maja 2008. Czy ktoś, kto karmi Nutro też się z tym spotkał? Pierwszy raz widzę coś takiego
No i chyba jednak z tą karmą jest coś nie tak W sobotę kicia jadła ją już zdecydowanie mniej chętnie, a wczoraj nawet jej nie tknęła Podchodziła do miski chyba kilkanaście razy i za każdym razem po powąchaniu potrząsała łapką i odchodziła. Dzisiaj dostała Hill'sa i jest zadowolona Wychodzi na to, że nawet w przypadku bardzo dobrych karm, czasami ich kupno może przypominać zakup kota w worku...
No to masz nauczkę, że zakupy należy robić tylko w Krakvecie Ja nie miałam tu nigdy żadnych niespodzianek, poza krótką datą ważności, a i tak na drugi dzień świeżą karmę dowieziono - zostawiając mi tą poprzedniąBorysek pisze:... (karmę kupiłem w Gdańsku w dobrym zoologu, po normalnej cenie rynkowej)...
-
- Informacje
-