Poproszę o przykłady
Moja 4 letnia kotka, pomimo że został jej jeden kieł i 3 prawe górne trzonowce, nie chce zrezygnować z jedzenia suchej karmy.
Ale widzę, że ciężko jej to idzie.
Nie chciałabym, żeby dochodziło do urazów dziąseł.
Zmoczonych chrupek nie chce tknąć.
Jadła Royal Canin dla seniorów - fajne okrągłe i miękkie chrupki.
Za Friskies dałaby sobie obciąć łapy (fuj)
Ale to niedobry pomysł.
Mam dwa koty, 4 letnią - bezzębną i 8 miesięczną (z kompletem)
i jadają to samo...
Bez sensu byłoby podawawanie im karmy dla seniorów...
Jaka karma ma okrągłe, niezbyt twarde chrupki?
sucha karma dla bezzębnego kota
Może zamiast moczyć karmę, spróbuj wymieszać ją z sosem lub galaretką z puszek albo torebek (kupuj dla juniorów, to wtedy mięsko możesz dać młodszej kotce do zjedzenia) . Zostaw na parę minut aby troszeczkę zmiękły, może da się skusić i zje. Jeśli tak, to bardzo powoli zwiększaj dodatek mokrej karmy.
Jeśli nie ma pokaleczonych dziąseł to nie zmuszaj jej.
Moja kotka bardzo często chrupki o średnicy ok. 1 cm połyka bez gryzienia ich chociaż "garnitur" ma kompletny.
A swoja drogą, co przydarzyło się Twojej kotce, że straciła zęby w tak młodym wieku?
Jeśli nie ma pokaleczonych dziąseł to nie zmuszaj jej.
Moja kotka bardzo często chrupki o średnicy ok. 1 cm połyka bez gryzienia ich chociaż "garnitur" ma kompletny.
A swoja drogą, co przydarzyło się Twojej kotce, że straciła zęby w tak młodym wieku?
Dzięki )
1) galaretek, sosów i wywarów wszelkich warzywnych i mięsnych próbowałam - z mizernym skutkiem
Powinnam dodać, że sucha karma nie jest podtawą żywieniową moich kotek...surowe i gotowane mięso, czasem (rzadko) puszka.
2) nie mam pojęcia, dlaczego moja kotka straciła zęby...
Już kiedyś pisałam na forum o tym. Kotka jest po przjściach, schroniskowa (krótko), to był przeraźliwy szkielecik i na dodatek ciężarna (była sterylka aborcyjna). Wiek oceniany na poniżej roku. Po konsultacji wet. hipoteza, że zęby słabe z niedożywienia, mimo że u mnie jadła już normalnie i utrzymuje tę samą wagę jużod lat (3,5 kg). Miała teżzabieg ekstrakcji kilku zębów (zapalenie dziąseł), reszta systematycznie wypadła
Badania krwi - w normie. Jest zdrowa. No i właśnie - je normalnie.
1) galaretek, sosów i wywarów wszelkich warzywnych i mięsnych próbowałam - z mizernym skutkiem
Powinnam dodać, że sucha karma nie jest podtawą żywieniową moich kotek...surowe i gotowane mięso, czasem (rzadko) puszka.
2) nie mam pojęcia, dlaczego moja kotka straciła zęby...
Już kiedyś pisałam na forum o tym. Kotka jest po przjściach, schroniskowa (krótko), to był przeraźliwy szkielecik i na dodatek ciężarna (była sterylka aborcyjna). Wiek oceniany na poniżej roku. Po konsultacji wet. hipoteza, że zęby słabe z niedożywienia, mimo że u mnie jadła już normalnie i utrzymuje tę samą wagę jużod lat (3,5 kg). Miała teżzabieg ekstrakcji kilku zębów (zapalenie dziąseł), reszta systematycznie wypadła
Badania krwi - w normie. Jest zdrowa. No i właśnie - je normalnie.
Przykro mi, że Twoja kotka tyle już przeszła.
Skoro tak długo utrzymuje stałą wagę to znaczy, że się najada. Poza tym, dajesz jej jeszcze tyle innych pokarmów, że na razie chyba nie musisz odbierać jej przyjemności jedzenia chrupek nawet jeśli jest to pokarm dla młodych kotów. Co najwyżej dorzuć jej jakieś smakołyki witaminowe.
Trzymajcie się ciepło Ania
Skoro tak długo utrzymuje stałą wagę to znaczy, że się najada. Poza tym, dajesz jej jeszcze tyle innych pokarmów, że na razie chyba nie musisz odbierać jej przyjemności jedzenia chrupek nawet jeśli jest to pokarm dla młodych kotów. Co najwyżej dorzuć jej jakieś smakołyki witaminowe.
Trzymajcie się ciepło Ania
Kilka dni temu odebrałam zamówienie, dostałam sporo próbek i właśnie RC Senior Kidney & Osteo też. Rzeczywiście chrupki są okrąglutkie i stosunkowo kruche. Podobną kruchość ma RC Young Male Weight & Stones chociaż chrupki są troszkę większe i bardziej kanciaste. Również PPP After Care z Lososiem i tuńczykiem jest stosunkowo miękka ale chrupki są owalne. Maleńkie prawie okrągłe chrupki (mniejsze od RC Senior) ma Hill's adult chicken, ale są nieco twardsze. Kicia mogłaby je jednak łykać w całości. Z próbek, które kiedyś dostałam dość drobniutkie - też do łykania w całości były chrupki Leonardo, tyle że nie wiem ile ta karma jest warta. Niestety równocześnie miękkich i małych chrupek co senior w tej chwili nie mam, dlatego niewiele mogę poradzić. A swoją drogą mój kot też tego RC Seniora bardzo lubi wszystkie próbki ze smakiem zjada .
Iams Light ma drobniusieńkie, okrągłe granulki, ale twardości ich nie ocenię, bo kupiłam tylko raz i to lepiej niż rok temu, także nie pamiętam (zresztą na twardośc nie zwracam specjalnej uwagi). Eukanuba salmon & rcie też ma drobne, okrągłe chrupki, ale niestety o twardości też nic nie powiem, bo już jakiś czas temu nam się skończyła
Mam ten sam problem moja kotka ma 1,5 roku i ma usuniete zeby. jaka sucha karma ma malutkie granulki zeby je łykac?
BRIT jest mały, ale nie wiem czy miekki
Małe sa chrupki sanabelle i chyba nie za bardzo twarde
Małe są tez chrupki biomill chicken, salmon, light
Małe sa chrupki sanabelle i chyba nie za bardzo twarde
Małe są tez chrupki biomill chicken, salmon, light
-
- Informacje
-