Acana

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Małgosia

20 lutego 2007, 21:37

Słuchajcie, jak słucham jak Wy te karmy zmieniacie... Mi ktoś doradził Acanę zaraz jak tu weszłam. Dziś Kota ma już 5 miesięcy, zaraz pewnie będzie ruja... a ja pozostaję przy Acanie. I ona też. Plus serca idyczęce i żółtko. Sądzicie, że po sterylizacji [niebawem] powinnam zmienić paszę?
ATA

20 lutego 2007, 21:43

Według mnie nie ma potrzeby zmieniać, zwłaszcza że Acana to całkiem przyzwoita karma. Kicia jeszcze rośnie i do roku może dostawać Kittena. Później można zmienić na jakiegoś adulta - może być też Acana. A póki co jeśli ta karma jej służy to powinna ją nadal wcinać :)
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2007, 11:39 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

20 lutego 2007, 22:47

Ja karmie Acana od pol roku...Wszystko sie unormowalo po tej karmie (wydalanie, siersc itp. itd.) Nie zamierzam jej zmieniac bo koty ja jedza chetnie a jak czasem zaczynaja grymasic to "je przetrzymuje". Kiedys czesciej zmienalem karmy i uwazam ze to bylo zle! Czeste rozstroje zoladka, klopoty z futrem itp itd. Sucha karma to w pewnym sensie "sztuczne pozywienie"...Organizm nie moze byc ciagle poddawany probom przestawiania i przyswajalnosci...Latwo go rozregulowac a odwrotny efekt uzyskac jest ciezko...Reasumujac czeste zmiany karm i ciagle testowanie niczemu dobremu nie sluza! :)
Gość

20 lutego 2007, 23:45

Anonymous pisze:Ja karmie Acana od pol roku...Wszystko sie unormowalo po tej karmie (wydalanie, siersc itp. itd.) Nie zamierzam jej zmieniac bo koty ja jedza chetnie a jak czasem zaczynaja grymasic to "je przetrzymuje". Kiedys czesciej zmienalem karmy i uwazam ze to bylo zle! Czeste rozstroje zoladka, klopoty z futrem itp itd. Sucha karma to w pewnym sensie "sztuczne pozywienie"...Organizm nie moze byc ciagle poddawany probom przestawiania i przyswajalnosci...Latwo go rozregulowac a odwrotny efekt uzyskac jest ciezko...Reasumujac czeste zmiany karm i ciagle testowanie niczemu dobremu nie sluza! :)

Ale z drugiej strony organizm kota to nie samochód, który może cały czas jechać na tym samym paliwie ( przepraszam za porównanie, ale tak mi się skojarzyło po przeczytaniu tego posta )... i ciągłe karmienie jednym rodzajem karmy też nie jest dobre...
Tylko urozmaicona dieta może w pełni pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki jakich kot potrzebuje.
DamaKier
Kontakt:

21 lutego 2007, 00:39

Absolutnie po rujce karmy nie zmieniać, nie ma takiej potrzeby (chyba, ze będą jakieś specjalne okoliczności). Z tą zmianą karm to są przeróżne opinie, każdy robi tak, jak uważa :wink:
Gość

21 lutego 2007, 11:30

cyt. Gość do Gościa
Ale z drugiej strony organizm kota to nie samochód, który może cały czas jechać na tym samym paliwie ( przepraszam za porównanie, ale tak mi się skojarzyło po przeczytaniu tego posta )... i ciągłe karmienie jednym rodzajem karmy też nie jest dobre...
Tylko urozmaicona dieta może w pełni pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki jakich kot potrzebuje

Hmmm...W sumie jak jest dobre paliwo to nie trzeba go zmieniac w samochodzie i wyjdzie mu to na dobre :)

Jezeli chodzi o urozmaicona diete to sie w zupelnosci zgadzam...Tylko...
Mowimy o karmach zbilansowanych (do takich nalezy Acana). Karmy te posiadaja (przynajmniej powinny) wszystkie niezbedne skladniki odzywcze dla prawidlowego funkcjonowania organizmu kota. Zastosowanie innej zbilansowanej nie daje gwarancji na to ze, odzywienie kota bedzie lepsze a moze wywolac niepotrzebne sensacje zoladkowe...Do karmy mozna stosowac rozne dodatki (np. surowe mieso) natomiast uwazam, ze baza powinna byc jak najrzadziej zmieniana.Mowie tu caly czas o oparciu zywienia w glownej mierze na suchym jadle.
Gość

23 lutego 2007, 21:10

Karmię Acaną dwa koty i psa.Do tego dla urozmaicenia podaję dwa razy w tygodniu Royal.Teraz futrzaki dostają też kropelki Efa Olie.Zastanawiam się czy nie powinnam włączyć jeszcze dodatkowych witamin wtedy gdy dostają tylko Acanę.Jak myślicie? :roll:
ATA

23 lutego 2007, 21:15

Jeśli zwierzaki są w dobrej kondycji i mają zdrową błyszczącą sierść, a dodatkowo dostają czasem RC to według mnie nie musisz im dawać ekstra witamin. Acana to naprawdę dobra karma :)
DamaKier
Kontakt:

23 lutego 2007, 22:37

Żadnych witamin nie trzeba, bo Acana ma ich pełen komplet, a jesli dodatkowo dostają też RC i Efa Oile, to naprawde żadnych preparatów witaminowych nie trzeba
Ivinia

26 lutego 2007, 16:36

Marzena
www.krakvet.pl

Wysłany: Pon Mar 20, 2006 12:47 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Dzień dobry

Do karm acan koniecznie trzeba podawać witaminy i w tym wypadku raczej zdecydowałabym się na pełny zestaw witamin i tu polecam dla ras dużych np:

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1909

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=1562

i koniecznie jakiś preparat na stawy np:

http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1421

Dziekuję
POzdrawiam
Marzena Machnik

Ostatnio zmieniony przez Marzena dnia Pon Mar 20, 2006 1:34 pm, w całości zmieniany 2 razy

Pozwoliłam sobie zacytować wypowiedź Pani Marzeny.Tu akurat chodzi o Acanę dla psów/szczeniąt, ale jak to jest z Acaną dla kotów :?:
DamaKier
Kontakt:

10 marca 2007, 18:58

Z tą psią Acaną to różne były historie, bo raz zalecano płeną dawkę, raz pół, raz wcale. To ogólnie zależy od psa i najlepiej, jak ustali to lekarz prowadzący.

Co do kociej Acany to jestem przekonana, że nic nie trzeba- wystarczy prównac sobie analizę witaminek i składników mineralnych z innymi karmami, do których się na pewno witamin nie daje- Acana wypada tak samo jak one
szylkretka

22 marca 2007, 19:25

Witam.
Moje kocurki wcinaly acane zwykla a potem lighta,ale szybko przestaly ją tykac :( a szkoda bo to karma calkiem niezla a i cene ma dosyc przystepna :) z reszta one sa bardzo wybredne i szybko im sie kazda karma nudzi :) chyba mają to po pańci ;)
Cisek
Kontakt:

26 marca 2007, 12:56

Mam pytanko jakiej wielkości są granulki adult?
BJKG

26 marca 2007, 20:59

Niestety u mnie Acana zupełnie się nie sprawdziła. Koteczki ją niestety olały.

Za to podwórkowym bardzo smakowała : :lol:
Awatar użytkownika
patrilla

02 kwietnia 2007, 21:21

oj moim tez acana nie podeszła teraz wcina kotka K9
ODPOWIEDZ
  • Informacje