Wiem, że daje się kiedy kotku coś dolega. Ale pytanie moje brzmi czy można ktoreś dawać pro forma? Bardzo boję się powstanie kamieni u mojego Maciusia i wolę zapobiegać niż leczyć. Wiem że wszystkie te karmy weterynaryjne RC mają to S/O które posiada to coś co niszczy kamienie - czy ten składnik jest lepszy np niż ten w PPP AFTER CARE ( dla kastratów)?
Czy można normalnie swojemu kotu jako sucharki dawać np. te na nerki?
RC Veterinary Diet
Ja dostałam dwa kartony próbek właście RC vet.diet dla kastratów młodych i starszych("mature" chyba) od "moich"wetów. Podobno karmy z tej serii można dawać pro forma. Ja na razie daję
Ale ja jestem głupia. Miałam na myśli Vet Early Care, ale pomyliło mi się z dietą wet. Dokłądniej karmię mojego tym:Kaktusia pisze:Royal ma dobre karmy też w dziale Vet Early Care które są właśnie profilaktyczne. I ma właśnie taką dla kastratów.
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1569
i tym: http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1575
Te można podawać noralnie, profilaktycznie. A z tymi innymi też bym nie kombinowała. Jesli boisz się kamieni może właśnie którąś z tych zastosujesz?
Tak, te karmy można dawać profilaktycznie, leczniczych absolutnie nie. Przy czym niezależnie od tego czym kota karmimy musimy od czasu do czasu badać profilaktycznie mocz pod kątem obecności nie tylko struwitów ale też szczawianów i moczanów bo karmy zakwaszające mocz przed tymi kamieniami mogą nie chronić. I oczywiście wszelkimi sposobami zachęcać kota do picia. Według mnie to ostatnie jest tak samo ważne o ile nie ważniejsze niż jakiekolwiek suche karmy profilaktyczne
- Kot Maciuś :)
Super! dzięki ote mi chodziło Weight and stones tylko dosyć drogie...
Na razie ma jeszcze kilka innych rzeczy do skończenia, ale potem przejdę na tamte! dzięki za wskazówki! :*
Na razie ma jeszcze kilka innych rzeczy do skończenia, ale potem przejdę na tamte! dzięki za wskazówki! :*
-
- Informacje
-