Sterylizacja i karma
Moja kotka ma 8 miesięcy, wysterylizowałam ją jak miała 6 miesdięcy, teraz ma 8 i wazy kilogram za dużo. Wcześniej jadła Acanę Kitten, teraz jej kupuję Sanabelle light. Nie bardzo jej podchodzi. Doradźcie, co? I czy nie jest za młoda na karmę dla kastratów?
Według mnie kicia przede wszystkim jest za młoda na karmę adult light. Ona cały czas się rozwija i przez parę miesięcy powinna jeszcze jeść karmę kitten, można tylko troszkę ograniczyć jej ilość. A na jakiej podstawie określiłaś, że waży o kg za dużo? Jeśli to dachowiec to nie ma jakichś sciśle określonych norm co do wagi. Każdy kot jest inny i jego kondycję ocenia się przede wszystkim na podstawie wyglądu sylwetki, wyczuwalności żeber pod skórą, obecności fałdów tłuszczowych pod brzuszkiem. Karmę dla sterylizowanych kotek można podawać, ale dopiero gdzieś od 10 miesiąca. Nie jest też powiedziane, że kicia musi jeść tą karmę. Wystarczy dobrej jakości bytówka dobrana do aktywności kotki (dla kota domowego np. House Cat, Indoor....,) + kontrola wagi i badania moczu co jakiś czas .
Małgosiu, nie możesz się kierować ulotką tylko wyglądem i kondycją swojego kotka. Gdybym ja tak robiła musiałabym już w wieku 4 miesięcy odchudzać mojego kota bo ważył dwa razy tyle co w tabelkach. A to po prostu z natury wielkie kocisko i lekarz kazał go żywić wg wagi a nie wg wieku. Teraz Fiodor waży blisko 8 kg i wiem że odrobinę powinien schudnąć bo brzuszek zaczyna mu zwisać . Jeśli sama nie czujesz się na siłach żeby to ocenić, poproś weta. A dla ułatwienia takie podstawowe zasady: patrząc z góry kotek powinien mieć smukłą zwężającą się za żebrami sylwetkę. Kręgosłup i żebra powinny być wyczuwalne pod skórą z cienką warstwą tkanki tłuszczowej, brzuszek powinien być dobrze umięśniony bez fałdów tłuszczowych. Oczywiście są rasy, dla których ten fałdzik jest charakterystyczny, ale te pomijam. Dlatego przy najbliższej okazji spytaj o to lekarza i zacznij odchudzanie dopiero wtedy, kiedy wet wyraźnie to zaleci. A jeśli chodzi o Sanabellę Light to wcale się nie dziwię, że jej dużo zjada. To młody kot, wciąż rośnie i ma duże potrzeby pokarmowe a karma light jest mniej energetyczna. Ma też więcej włókna, szybciej przechodzi przez przewód pokarmowy i kituś najzwyczajniej w świecie jest głodny. Tak mi się przynajmniej wydaje
uważam tak jak Ata.
Do tabelka na opakowaniu nie jest wytyczną. Każdy kot jest inny. Jezeli masz wątpliwości czy kot jest za duzy czy nie zapytaj weta.
Do tabelka na opakowaniu nie jest wytyczną. Każdy kot jest inny. Jezeli masz wątpliwości czy kot jest za duzy czy nie zapytaj weta.
Mysle, ze kot do 12 miesiaca zycia (mniej wiecej) powinien byc na karmie kitten, a pozniej (pomino kastracji) karma Adult na miane (albo wymieszana) z karma Light. Przeciez kot ciagle rosnie i juz stosowanie diety? Kiedy kot osiagnie swoja wage i wielkosc wtedy mozna sie zastanawiac co podawac kotu, biorac pod uwage jego wyglad i ogolna kondycje. Wczesne podawanie karm dla kastratow wg mnie jest dla kota niekorzystne, mozna najwyzej dorzucac, albo od czasu czasu podac kotu Uropet. Czasem wrecz podawanie kotom(kastrowanym) karm dla kastratow, moze okazac sie niekorzystne i powodowac choroby ukladu moczowego. Kot to nie maszyna...Kazdy organizm jest inny...
-
- Informacje
-