mam maine coona 13 miesięcznego, kastrowanego, od hodowcy mam zalecenie, żeby karmić go karmą kitten do 20 miesiąca (bo te koty długo rosną), więc daję mu RC kitten a on się robi coraz grubszy, tzn tylko brzuch mu rośnie, sadełko mu zwisa coraz bardziej i z miesiąca na miesiąc się powiększa, kot przesypia 3/4 doby, czasem tylko zapoluje na muchy albo sie pobawi. poza tym w te upały to mu sie nic nie chce.
Czy powinnam mu dawać karmę Light? Albo może mieszać z kitten? Chciałabym go odchudzić ale też zapewnić mu dobry rozwój, żeby jeszcze urósł, dopiero ma ok 6,5kg ale to sadło na brzuszku weterynarz jak go widział w kwietniu podczas kastracji to powiedział, że jest przetłuszczony, od tego czasu ten tłuszczyk mu sie znacznie powiększył! a dostaje karmy tyle ile wet kazał czyli jakieś 80g na dobe, mam miarke do tej karmy.
jak mu sypne mniej, to jest zły i miałczy przy misce, że chce jeszcze. co robić?
ps. jeśli chodzi o więcej ruchu to jemu sie nie chce a ja zbytnio nie mam kiedy,wszelkie zabawki dawno przestały go interesować, śpi w dzień a ożywia się nocą (tj późnym wieczorem i wcześnie rano), wtedy tez więcej je.
karma dla młodego ale grubego MCO
Miaukuny - owszem rosną długo, ale nie ma zasady
Jezeli kot - juz dorosły w sumie tyje, nie ma sensu go karmin kittenem.
BRI tez w sumie długo rosną, ale moj kocurek juz od ok. 8 miesiąca zycia dostawał tez adulta, aod kastracji tylko adulta.
(moze powinnam mu dawac kittena, zeby przytył trochę )
Jezeli kot - juz dorosły w sumie tyje, nie ma sensu go karmin kittenem.
BRI tez w sumie długo rosną, ale moj kocurek juz od ok. 8 miesiąca zycia dostawał tez adulta, aod kastracji tylko adulta.
(moze powinnam mu dawac kittena, zeby przytył trochę )
a co z pastą odkłaczającą bezo-pet? mój kot ją uwielbia i dosyć często dostaje, bo sie leni na potęgę i już raz się porządnie zatkał. ta pasta chyba jest kaloryczna (tłusta?).
i czy moge przejść z kittena bezpośrednio na light? (czy adult?)? to bedzie jednak znaczna zmiana
i czy moge przejść z kittena bezpośrednio na light? (czy adult?)? to bedzie jednak znaczna zmiana
Pasta odkłaczająca jest wg mnie ok jeżeli jest taka potrzeba.
Ja bym póki co sprobowała zwykłego adulta (np na biomill homecat moja kotka odzyskała kształty kocie)
a dopiero potem light.
A co radzi hodowca? Ja się często wspieram w działaniach radami hodowcy
Ja bym póki co sprobowała zwykłego adulta (np na biomill homecat moja kotka odzyskała kształty kocie)
a dopiero potem light.
A co radzi hodowca? Ja się często wspieram w działaniach radami hodowcy
-
- Informacje
-