Mam pytanie odnośnie suchej karmy, stosowanej przy zapobieganiu kamicy. Niedawno zaczęłam powoli wprowadzać tę karmę do diety mojej kotki. Dotychczas przez ponad 2 miesiące podawałam jej Royal Canin Urinary (cierpiała na SUK), jednak lekarza zalecił przejście na inny rodzaj karmy. Kupiłam więc suchą karmę Hill's c/d, jednak Mila jest bardzo wybredna i ani myśli ją jeść.
Bardzo proszę o pomoc i jakieś informacje o innych karmach tego typu, być może jest na rynku jakaś inna karma o podobnycm działaniu? Hill's nie cieszy się u mojej kotki dużym powodzeniem.
Karma specjalistyczna
Trudno mi coś poradzić, ponieważ uważam Hill's c/d za jedną z najlepszych karm stosowanych przy tego typu schorzeniach. Starałabym się jednak przekonać kotkę, przyzwyczaić jakoś, powolutku, stopniowo dosypując Hill'sa do starej karmy. Powinna się przełamać dla własnego dobra
Dziękuję za odpowiedź Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie diety kotów, które, tak jak moja Mila, cierpiały na SUK. Czy takie koty powinny jeść tylko i wyłącznie karmy zapobiegające powstawaniu kamieni, czy np. do karmy hills'a c/d można dołączyć jeszcze jakąś inną, która urozmaici dietę kota? A jesli tak, to jaką karmę mozna wprowadzić dodatkowo do diety?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Trudno mi coś doradzić, bo nie wiem na ile Twoja kicia ma skłonności do SUK, ale ja Fiodorowi troszkę dietę urozmaicam. Generalnie jest na karmie Hill's w/d (też przeciwdziała SUK, ale ma dużo włókna i Fiodor nie ma zaparć jak po c/d), ale codziennie dostaje po kilkanaście chrupek RC Pure Feline w różnych smakach. Uwielbia te karmy i zawsze pięknie prosi o swój przydział. Wiem, że to niewielkie urozmaicenie, ale ile radości dla kota Póki co pięknie sika, nic się nie dzieje (odpukać), więc chyba taki mały dodatek nie zaszkodzi. Możesz też poradzić się weta, czy pozwoli Wam przejść na karmy profilaktyczne, dla kastratów - niestety u mojego kota to się nie udało - SUK powracał
-
- Informacje
-