Mam pytanko: gdzie znależć informacje, jak czytać skłądy kocich (chętnie także psich) karm? Niewiele mi mówią % zawartości - jeszcze biała io tłuszcze ok, ale pozostałe? Na opakowaniach znajdę info o popiołach, magnezie, wapniu, fosforze itp. Jakie zawartości są optymalne, jakie odstępstwa są w normie, a jakie to już niedobory? Pewnie zależy to od wielkości kota i aktywności, może rasy? Ale gdzie można sięgnąć, żeby nalepki nie wyglądały tak tajemniczo?
Niektóre opisy w sieci (nie wiem - może na opaku są) nie zawierają też zawartości mięsa, tylko same związki i minerały - co wtedy? Jak to czytać? Będę wdzięczna za wszelkie informacje
Ostatnio nic już moim klopsikom nie podchodziło, więc zaserwowałam im miseczkę Puriny Cat Chow Sensitive (PPP nie ruszą!) i jadły aż miło. A ja nie wiem nawet, czy to dobra karma
skład karmy
Dla mnie na pierwszym miejscu przed analizą procentową jest zawsze skład (czyli ta lista, gdzie są po prostu wypisane składniki, bez procentów), bo jak skład jest kiepski, to w sumie analiza mnie juz mało obchodzi. Więc ogólnie najpierw proponowałabym patrzeć na skład. Jak już sobie przeanalizujesz skład, odpowiada Ci, to potem sobie patrzysz na białka, tłuszcze itp., żeby ewentualnie dopasować te zawartości ze względu na tryb życia futrzaka albo ogólnie wskazania- żeby nie było za dużo tłuszczu jak chcesz go odchudzić albo za duzo białka, jeśli takiej ilości nie toleruje itp.
I co do tej zawartości mięsa to to nie jest tak, że w niektórych karmach (typu Biomill czy Hill's) napisali Ci w procentach ile procent mięsa zawiera karma. Oni piszą np. mączka drobiowa i potem w nawiasie dodają, że ileś tam procent z tej całej mączki stanowi takie mięso, a ileś takie- co zupełnie zmienia postać rzeczy i powoduje, że karmy te okazują się być wcale nie rewelacyjnymi pokarmami z siedemdziesięcio procentową zawartością mięsa, bo tam jest po prostu 70% takiego i takiego mięsa w jakiejś nieznanej ilości
I co do tej zawartości mięsa to to nie jest tak, że w niektórych karmach (typu Biomill czy Hill's) napisali Ci w procentach ile procent mięsa zawiera karma. Oni piszą np. mączka drobiowa i potem w nawiasie dodają, że ileś tam procent z tej całej mączki stanowi takie mięso, a ileś takie- co zupełnie zmienia postać rzeczy i powoduje, że karmy te okazują się być wcale nie rewelacyjnymi pokarmami z siedemdziesięcio procentową zawartością mięsa, bo tam jest po prostu 70% takiego i takiego mięsa w jakiejś nieznanej ilości
-
- Informacje
-