pory zywienia
z tego co czytalem kotka nalezy karmic 2 razy dziennie. czy to wystarczajaco? i drugie pytanie w jakis porach najlepiej i czy wazne jest systematyczne karmienie o tych samych porach?
ile kot ma lat?
minimum 3-5 razy w miarę systematycznie w porach określonych przez siebie rozżonych na cały dzień.
dorosły 1-2 razy dziennie
Witam!
Panie Jarku czy te 1-2 posiłki dziennie dotyczą mokrej karmy? Jeśli tak to co z suchą? Jak często podawać? Czy kotki mogą mieć do niej dostęp cały czas? Pytam ponieważ moja starsza kotka (4 lata) ma nadwagę (waży 5 kg) i weterynarz zasugerował dietę. Natomiast młodsza 1,5 roczna kotka MCO waży już prawie 6 kg. Czy też ma nadwagę? Czy w tym wieku nie powinna jeszcze otrzymywać więcej posiłków? Obydwie wysterylizowane. Proszę o podpowiedź jak je karmić ponieważ nie chcę im zaszkodzić. Pozdrawiam
Panie Jarku czy te 1-2 posiłki dziennie dotyczą mokrej karmy? Jeśli tak to co z suchą? Jak często podawać? Czy kotki mogą mieć do niej dostęp cały czas? Pytam ponieważ moja starsza kotka (4 lata) ma nadwagę (waży 5 kg) i weterynarz zasugerował dietę. Natomiast młodsza 1,5 roczna kotka MCO waży już prawie 6 kg. Czy też ma nadwagę? Czy w tym wieku nie powinna jeszcze otrzymywać więcej posiłków? Obydwie wysterylizowane. Proszę o podpowiedź jak je karmić ponieważ nie chcę im zaszkodzić. Pozdrawiam
ja mam sucha caly czas w misce i kot je kiedy chce, nawet 20 razy dizennie.
oprocz tego dostaje rano i wieczorem mokre.
i poza tym zeby nie dostal nadwagi, nie widze innego sensu wydzielania.
jak sie wyszaleje to musi chwile pochrupac.
no a poza tym mozna mu wsypac dawke zgodnie z zaleceniem producenta i niech sobie je na kilka rund....a jak zje szybciej to moim skromnym zdaniem nie roztyje sie zdrowy, niezbyt gruby, szalejacy kot domowy jak dostanie chrupkow ponad program troche:) maluszek tym bardziej.
no chyba ze sa koty co pochlaniaja ile im sie nasypie a potem chca jeszcze;P
oprocz tego dostaje rano i wieczorem mokre.
i poza tym zeby nie dostal nadwagi, nie widze innego sensu wydzielania.
jak sie wyszaleje to musi chwile pochrupac.
no a poza tym mozna mu wsypac dawke zgodnie z zaleceniem producenta i niech sobie je na kilka rund....a jak zje szybciej to moim skromnym zdaniem nie roztyje sie zdrowy, niezbyt gruby, szalejacy kot domowy jak dostanie chrupkow ponad program troche:) maluszek tym bardziej.
no chyba ze sa koty co pochlaniaja ile im sie nasypie a potem chca jeszcze;P
Kotka która ma nadwagę jest o dziwo bardzo wybredna i jednorazowo zjada niewielkie ilości (dosłownie kilka mlaśnięć języczkiem ) ale za to bardzo często się doprasza i to nawet czasem baaaaardzo dosadnie
to zależy jaka ta kotka MCO jest długa i wysoka czy krótka i raczej niskaiwka pisze:Witam!
w pierwszym przypadku nie będzie nadawagi, a drugim bedzie
mój MCO dorosły (4,5 roku) waży 7 kg i nie chcę żeby więcej przytył bo juz ma lekki brzuszek natomiast drugi 6 m-czny MCO waży 5,5 kg i nic po nim nie wiedać że tyle waży bo jest długi i wysoki (sadze, że jako dorosły osiagnie 10 lub wiecej tak jak jego przodkowie)
Fajtusia była największa z rodzeństwa więc spodziewałam się że będzie spora. Niestety muszę przyznać, że brzuszek zaczyna jej lekko zwisać więc chyba i ona powinna zacząć dbać o linię
ja mam ostatnio inne obserwacje bo największa klucha z miotu juz w wieku 5 m-cy była najmniejszą
a najmniejsza jest najwiekszą
ale ogólnie przyjmuje się (tez nie do konca), że wieksze kociaki w miocie ogólnie beda większe; a zycie potem płata rózne figle
a najmniejsza jest najwiekszą
ale ogólnie przyjmuje się (tez nie do konca), że wieksze kociaki w miocie ogólnie beda większe; a zycie potem płata rózne figle
No raczej fałd skóry, tak zabawnie buja się na boki gdy biegnie
-
- Informacje
-