Mój kot nie chce jeść mokrego od pewnego czasu
Hej. Mam kotkę lekko ponad roczną kotkę od marca (poprzednia niestety ciężko zachorowała na wątrobę i nie udało jej się uratować) na początku jadła mokrą i to bez problemu (jadla doline noteci i applawsy rożnych smaków czasem też shebe). Suchej nie chciała w ogóle. Od około końca września zaczęła coraz mniej jeść mokrego a od początku października już praktycznie wcale nie chce go jeść. Z sheby wylizuje tylko sos a reszty nie tknie. Na applawsa i Dolinę noteci już nawet nie spojrzy tylko kopnie w miske. Za to od tamtego okresu zaczęła jeść suche i to ze smakiem. Wcześniej miała to samo suche w misce ale nie chciała na to spojrzeć nawet. Dostaje Farmine N&D różnych smaków i każdy jej podchodzi. Chciałem ją przestawić ale żadne dosmaczanie nie działa, a jak zabiorę jej suche to zrobi bunt i i tak z saszetki przez cały dzień zostanie tylko sos wylizany więc nie chce jej głodzić. Rano i po południu obecnie daje jej pół saszetki. Chociaż spróbowałem ostatnio jak leżała w kryjówce podsunąć jej miske z mokrym i wtedy to zjadła ale tak żeby sama z miejsca gdzie są miski to nie chce. Próbowałem to wytłumaczyć tym że może koty wolą zimą bardziej suche niż mokre ale nie wiem czy to tak działa. Nie chcę jej karmić tylko suchą (chociaż nie jest chyba najgorsza) więc próbuje jej trochę przemycić pod pyszczek czasem jak leży (tak wiem że to desperacko głupie ale co zrobić). Nie wiem czy jest szansa na to w cieplejsze dni że znowu jej się odwróci bo od marca do końca września nie chciala w ogóle patrzeć na suche a teraz jest na odwrót. Suche miała cały czas w misce zawsze. Nie chcę jej przestawiać na siłę bo to dla niej też stres by był pewnie a tak jak mówiłem nie chce też jej głodzić. Chyba u mnie chrupki wygrywają chociaż mam nadzieję że jej się to kiedyś zmieni. Kotka jest zdrowa i wesoła. Dużo biega itd. Może jej się to kiedyś odwrócić?
Dzień dobry,
Koty niestety często wybrzydzają i nudzą im się smaki karm. W tej sytuacji można próbować dawać jej nieduże porcje mokrej karmy i testować różne firmy/smaki, może jakaś przypadnie kotkowi do gustu. Przegładzanie kota nie jest wskazane, ponieważ u tego gatunku po ok 24h bez jedzenia dochodzi do stłuszczenia wątroby.
Warto też regularnie kontrolować kocie zęby i dziąsła ponieważ stany zapalne w jamie ustnej mogą być przyczyną odmawiania pokarmu.
Pozdrawiam,
Vet4u
Koty niestety często wybrzydzają i nudzą im się smaki karm. W tej sytuacji można próbować dawać jej nieduże porcje mokrej karmy i testować różne firmy/smaki, może jakaś przypadnie kotkowi do gustu. Przegładzanie kota nie jest wskazane, ponieważ u tego gatunku po ok 24h bez jedzenia dochodzi do stłuszczenia wątroby.
Warto też regularnie kontrolować kocie zęby i dziąsła ponieważ stany zapalne w jamie ustnej mogą być przyczyną odmawiania pokarmu.
Pozdrawiam,
Vet4u
-
- Informacje
-