Karma na stałe w misce? czy dawkowanie ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

20 listopada 2009, 12:13

Podpisuje się pod tym co napisała Asik i od siebie jeszcze dodam że gdyby mnie przydażyła się wpadka to malutkim mieszańcom nie ważne kocim czy psim szukała bym dobrych domków i po sterylizacji oddała bym tam maludy za darmo!!!
syjam&brytjski

24 marca 2010, 19:11

Miałam podobną sytuację. Mój kotek jest syjamem. Z natury rasa ta ma bardzo wysmukłą budowę. Mój rzeczywiście jest smukły ale waży 6 kg!! Więc zrezygnowałam z zawsze pełnego ,,zaplecza" i dawkuję mu. Rano, popołudniu, wieczorem. Czasami też coś mu skapnie i między tymi posiłkami. Ta taktyka jest OK. Koty szybko nie zapaskudzą kuwety, lub innych miejsc gdzie załatwiają swoje potrzeby. Poza tym są pełne energii. Pamiętaj, że koty zawsze po posiłku robią się senne...
MarekK

22 kwietnia 2010, 11:59

moje kocisko ma pelna miske i samo sobie dozuje. daje sobie rade
zenia

29 kwietnia 2010, 23:59

Jak była mała nigdy nie dawkowałam jej karmy (dziś żałuję). Miała pełną michę dobowej dawki i podjadała co jakiś czas po kilka chrupów. W ciągu doby znikało co miało zniknąć, jednak miska nigdy nie była do końca pusta. Przyzwyczaiła sie do pełnej miski.
Po sterylce jest ciągle głodna i niestety tyje więc musi mieć dwakowane. Żebra co godzinę (czasami co pół godziny). Nie może się przyzwyczaić że ma pustą miskę. Ale muszę się nakombinować by jej dobrze wydzielić i zbyć ją jak żebra...
Moja kicia zawsze po jedzeniu dostaje głupawki i roznosi cały dom.
Awatar użytkownika
CherChate

18 maja 2010, 14:40

Kotu lepiej nie dawkować, może budzić w nocy bo zachce mu się jeść :)ale to nie jedyny powód.
Awatar użytkownika
KocioManiaczka

05 czerwca 2010, 17:00

Z wieloma osobami rozmawiałam na ten temat i wszyscy weterynarz, znajomi radzili mi kotu dawkować.
Ja karmię 2 razy dziennie, między czasie dostaje prawda jakieś kawałeczki surowego mięska, ale suchej karmy, nie.

Uważam to za rozsądne, bo kotek tak nie utyję.
Ja daje dwie dość duże porcje rano i wieczorem, można 3 mniejsze, rano, w południe i wieczorem, wedle uznania.

Dodam, że mój kotek ani aktualny ani poprzedni nie wstawał w nocy z głodu.
:D
Awatar użytkownika
CherChate

07 czerwca 2010, 23:09

kiedyś kotom dawkowałam, teraz już nie. mają prawidłową wagę.
Mirmił

12 czerwca 2010, 19:55

i tak ma niedowagę ( syberyjski) 3,5 letni ,waga 4,5 kg. Bardzo wybredny , dostaje pozywienie suche i mokre . Ma problemy chyba z trawieniem , obecnie podaję mu olej lniany, troche to pomaga . Otrzymuje preparaty witaminowe. Raz jest dobrze , raz gorzej . Jak jest dobrze to kryza i sierść przepiękna , jak gorzej to zanik kryzy . Juz nie wiem jak z nim postepować . Kot nie kastrowany. Spokojny , zrównoważony , bardzo przyjacielski , Moze macie coś ciekawego do napisania na temat mojego kota , jak go karmic aby prawidłowo się rozwijał . Dzięki za sugestię .
zenia

13 czerwca 2010, 15:42

Chyba ma problemy trawienne? A co na to wet?
Pozatym nie zawsze mieszanie suchego z mokrym dobrze działa na zwierzaka i to może (ale nie musi) być przyczyną jego problemów trawiennych. Niektórzy producenci karm podają jak bezpiecznie mieszać suche z mokrym (tej samej firmy) podając odpowiednie proporcje wg wagi zwierzaka. Jeżeli np mieszasz pozywienie różnych producentów (np suchą karmę "A" z mokraą "B") lub gotowane (albo surowe) z suchą karmą to zwierzak może mieć nieodpowieni podaż niezbędnych składników (niedobór lub nadmiar) albo zwyczajne rozhuśtanie organizmu.
Może dr Jarek coś ci więcej poradzi. Wg mnie trzeba zwierzakowi zrobić ew badania i dobrać pożywienie wg jego potrzeb :)
gosia3

19 sierpnia 2010, 15:56

Nadmierne jedzenie czasem jest jest problemem psychicznym.Może kiedyś dostawał za mało jedzenia u poprzednich właścicieli ? Ponadto słyszałam,że kot je co 20 minut .Po trochu,ale znaczy często.(w naturze ma to związek z czasem konsumpcji myszy)Ale sama musisz wyciągnąć wnioski,co do przyczyn.
Awatar użytkownika
Furia i Afera

24 sierpnia 2010, 07:15

Moje dziewczynki mają suchą karmę na stałe w miseczce i raz dziennie (około 6 rano) dostają saszetkę na pół. Nie zjadają zalecanej porcji dziennej suchego pokarmu. Czasem w ciągu dnia podejdą do "korytka" :) i dzióbną sobie chrupeczka, w nocy (koło 22-24) zjadają troszkę więcej.
Moje zdanie jest takie, że zwierze (jak człowiek) ma swoje przyzwyczajenia i rytm dnia.
asiarysia

24 sierpnia 2010, 13:34

Ja robię tak, jak Furia i Afera. Karmę suchą moje koty maja na stałe w miseczce , natomiast rano i wieczorem podaję im 1 saszetkę ( na 3 koty ). Pragnę zaznaczyc, ze moje koty nie cierpią na nadwagę :D
Awatar użytkownika
Furia i Afera

24 sierpnia 2010, 15:33

Asieńka Ty się lepiej nie wypowiadaj dopóki zdjęć nie wkleisz :P 8)
Buziaki
asiarysia

24 sierpnia 2010, 17:14

Buuuuu :cry:
Justyna na mnie kzycy.......!

PS. Obiecuję coś wkleić wkrótce :wink:
asiarysia

24 sierpnia 2010, 17:15

OJ, nie Justyna, tylko Asia !!!
Pomyliłam Cie z Zoltazabą. Wstyd mi...:(
ODPOWIEDZ
  • Informacje