Koci BARF ??

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
sylwusiek2907
Kontakt:

09 czerwca 2010, 23:06

Mam pytanie, czy istnieje coś jak koci BARF?? Czyli karmienie nie tylko z karmą?? Ale ogólne przerzucenie się na dania gotowane przez siebie. Bo moje koty dostają najczęściej karmę jednak jeśli nie dopilnuję mamy :) to dostają dania podobne do tych co ja mam na obiad. Np. warzywka i czasami jakieś mięsko, czy kostki (Moje kocurki uwielbiają kości:)). I nie widziałam jakichś zmian ani objawów chorobowych.
Jeśli daję im karmę teraz coraz rzadziej to czy podawać im także jakieś preparaty witaminowe?? Moje kocurki to typowe dachowce. :D Czyli mieszanki.
No raczej nie stać mnie na RC lub jakieś naj karmy :( Koszt karmy na tyle kotów byłby za duży na mój budżet. :)
Awatar użytkownika
sylwusiek2907
Kontakt:

09 czerwca 2010, 23:08

A te kości to takie chyba od żeberek, nie od kurczaka. :D "Kurczakowe" są złe, czytałam o tym. :)
Awatar użytkownika
CherChate

09 czerwca 2010, 23:47

Dieta BARF polega prawie wyłącznie na podawaniu kotu surowego mięsa, by było jak najbardziej zbliżone do tego jakie kot spożywałby w naturalnych warunkach. Omija więc się mięso i warzywa wstępnie obrabiane. Wszystko na surowo.

Nie powinno się podawać całych kości. Kości drobiowych i z dziczyzny nie powinno podawać się gotowanych.
Wprowadzenie diety BARF najlepiej skonsultować uprzednio z weterynarzem. Dowiesz się co stosować czego unikać (produkty itp).
Awatar użytkownika
sylwusiek2907
Kontakt:

10 czerwca 2010, 00:36

Dziekuję :)
Walkisia

18 czerwca 2010, 01:14

tutaj jest skarbnica wiedzy o BARFie
http://chatul.pl/viewforum.php?f=52
:D
ODPOWIEDZ
  • Informacje