Jaka najlepsza?
Dziękuję Borysku za radę. Saszetki Hill's bardzo mu smakują, ale w poniedziałek wybieram się na zakupy więc może coś innego mu teraz kupię. A jak najlepiej jest zmieniać karmę, stopniowo mieszając z poprzednią, czy jakoś inaczej?
Jak najbardziej stopniowo. Dodawaj do starej karmy po troszku nowej, tak ze 20% na początek, codziennie zwiększając ilość tej nowej Po 5-6 dniach powinna zostać już sama nowa. Zbyt raptowne zmiany diety z reguły kończą się biegunką, więc nie ma co się spieszyć
ATA dziękuję bardzo za radę
No właśnie weszłam na stronę sklepu i okazało się, że nie posiada , podobno tylko u wetów będzie No to podziękujemy tej firmie i będziemy kupować produkty innych. Problem tylko w tym, że z leczniczych z reguły rc najlepiej kotom "wchodzi", bo np. hill's już tak sobie (przynajmniej u mnie).
No właśnie moja kotka zjadała do tej pory RC Urinary. W Krakvecie był w przyzwoitej cenie, u weta jest dużo drożej i planuje przestawić ją na inną firmę. Czy ktoś karmił może TROVET Anti-Struvite Diet ? http://www.krakvet.pl/trovet-antistruvi ... -2348.html Proszę o opinie.
- Furia i Afera
Moim skromnym zdaniem najważniejsze jest urozmaicenie
Ja do esseni - stosowałam Trovet ASD, wszystko było ok, kocica (wybredna - hill'sa nie chciała tknąć )jadła bez wybrzydzania. Z tego, co tu i tam czytałam, karma niezła, a dość mało popularna, choć moze teraz po dziwnych praktykach RC zmieni się to.
A propos tytułu watku - czy ktoś coś wie o Joserze? Opis zachęcający, może dla mojej Frygi - 5 miesięcznej wariatki bym zamówiła
A propos tytułu watku - czy ktoś coś wie o Joserze? Opis zachęcający, może dla mojej Frygi - 5 miesięcznej wariatki bym zamówiła
Dziękuję za odpowiedź, szkoda, że nie napisałaś jej tydzień wcześniej... bo kupiłam mojej zołzie Hill'sa zamiast RC i nie chce tego jeść diablica jedna. Ale może dokupię Trovet i pomieszam...
Co do Josery - kupiłam na próbę małe opakowania (450 g) każdego smaku z serii Emotion. U mnie kotka hodowlana która je Hill'sa i RC nie była zbytnio zainteresowana karmą, ale w mieszance zjadała, kastratka która jest na RC (Hill'sa nie tyka) zjadła wszystkie smaki, również dla odchudzających. Kotka rosyjska (8 miesięczna) zjadała w mieszance z Mastery i 1Choice wersje dla kociąt.... Dla kociąt malutkie kuleczki, dla dorosłych kształt Y dość duży, jak Nutra Gold dla kociąt (adulta nie miałam).
Karma ma bardzo ładny zapach, nie odrzuca jak inne karmy, skład też niczego sobie, moje psy już od jakiegoś czasu zjadają Josere Optiness i poprawiły się wizualnie na karmie (sierść ładna, bez łupieżu), qpki o wiele lepsze niż na RC i Boschu. U nas karma w 100% się sprawdziła.
Co do Josery - kupiłam na próbę małe opakowania (450 g) każdego smaku z serii Emotion. U mnie kotka hodowlana która je Hill'sa i RC nie była zbytnio zainteresowana karmą, ale w mieszance zjadała, kastratka która jest na RC (Hill'sa nie tyka) zjadła wszystkie smaki, również dla odchudzających. Kotka rosyjska (8 miesięczna) zjadała w mieszance z Mastery i 1Choice wersje dla kociąt.... Dla kociąt malutkie kuleczki, dla dorosłych kształt Y dość duży, jak Nutra Gold dla kociąt (adulta nie miałam).
Karma ma bardzo ładny zapach, nie odrzuca jak inne karmy, skład też niczego sobie, moje psy już od jakiegoś czasu zjadają Josere Optiness i poprawiły się wizualnie na karmie (sierść ładna, bez łupieżu), qpki o wiele lepsze niż na RC i Boschu. U nas karma w 100% się sprawdziła.
warto czytać składysunshain pisze:najlepsze są karmy bez zbożowego wypełniacza
polecam:
Orjien
TOTW
Karma dla kota Wildcat Karoo
Karma dla kota WildCat Cheetah
Power of Nature
i coś jeszcze by się znalazło (wystarczy przeczytać skład karmy i go przeanalizować)
każda karma ma jakieś źródło wypełniaczy , tak powinno być ponieważ kot również potrzebuje pewnej ilości węglowodanów, z ostatnio modnych "dodatków" są stosowane ziemniaki i lucerna, które przy okazji też zawierają białka roślinne ale już w mniejszej ilości niż w np. pszenicy.
Ciekawym przykładem karmy wcześniej wymienionej jest Power of Nature, które nie zawiera w składzie wypełniaczy do których jesteśmy przyzwyczajeni typu ziemniaki, ryż ... a zawiera nowy składnik : lucerne , która jest chyba na drugim miejscu w składzie karmy - więc ma istotny w niej udział
Zainteresowałem sie ta lucerna i poszukałem sobie w internecie, jako pierwsze znalazłem to: Lucerna jest typową paszą białkową. W sprzyjających warunkach zbiór białka może dochodzić do 1500 kg z hektara
no cóż , teraz pewnie zacznie się dyskusja co jest lepsze lucerna czy ziemniaki ...
jako posiadacz reproduktora i emeryta hodowlanego oraz zootechnik umiem czytać skład karmMarekK pisze: warto czytać składy
każda karma ma jakieś źródło wypełniaczy , tak powinno być ponieważ kot również potrzebuje pewnej ilości węglowodanów, z ostatnio modnych "dodatków" są stosowane ziemniaki i lucerna, które przy okazji też zawierają białka roślinne ale już w mniejszej ilości niż w np. pszenicy.
Ciekawym przykładem karmy wcześniej wymienionej jest Power of Nature, które nie zawiera w składzie wypełniaczy do których jesteśmy przyzwyczajeni typu ziemniaki, ryż ... a zawiera nowy składnik : lucerne , która jest chyba na drugim miejscu w składzie karmy - więc ma istotny w niej udział
Zainteresowałem sie ta lucerna i poszukałem sobie w internecie, jako pierwsze znalazłem to: Lucerna jest typową paszą białkową. W sprzyjających warunkach zbiór białka może dochodzić do 1500 kg z hektara
no cóż , teraz pewnie zacznie się dyskusja co jest lepsze lucerna czy ziemniaki ...
wybieram karmy bez zbożowych wypełniaczy a każdy wie, że jakiś wypełniacz w karmie musi być
jak juz tak dogłebnie studiujesz skład karm to zastanówmy sie co najczęściej uczula ????????
-
- Informacje
-