biegunka u 2,5
-
Jak pozbyć się biegunki u 2,5 miesięcznego kota? Czym go karmić i ewentualnie jakie leki mu podawać?
do veta i jużMalgosiaOxg pisze:Jak pozbyć się biegunki u 2,5 miesięcznego kota? Czym go karmić i ewentualnie jakie leki mu podawać?
jeżeli jest to spowodowane karmą to albo:
- zmieniłaś i kotek tak zareagował
- albo ma alergię/nietolerancję pokarmowa na jakis składnik karmy
- luba jakaś choroba (bardziej te 2 propozycje od góry)
najczęście uczula zboże w karmach, kurczaki tez powodują takie sensacje itd
mozna zastosować diete eliminacyjną poszczególne składniki aby stwierdzic co uczula
możesz podac mu doraźnie smecte lub stoperan (dawke dostosuj do wagi)
mimo wszystko idź do veta
dawaj mu dobre karmy a nie takie z reklam TV
-
wg. mnie nie powinno sie dawac pic mleka..przez jakis okres...
Można, jeśli je tolerują, choć dorosłym kotom mleko nie jest niezbędne. Znam sporo kotów, które wypijają duże ilości mleka (krowiego), nie mają biegunek, wymiotów, alergii skórnych, czy innych problemów zdrowotnych. Wiele kotów jednak nie trawi laktozy reagując właśnie biegunkami. W tym przypadku ja bym sobie mleko darowała i to nawet na zawsze a nie tylko czasowo.Marti :) pisze:Nie pomyśl ze cię krytykuje bo wcale tego nie robię ale mleka krowiego(aczkolwiek nie wiem czy o takie ci chodziło)kotom nie można dawać wcale.00nastka00 pisze:wg. mnie nie powinno sie dawac pic mleka..przez jakis okres...
Przepraszam . Uważałam że koty poprostu nie mogą pic krowiego mleka. No cóż. Człowiek uczy się na błędach.ATA pisze:Można, jeśli je tolerują, choć dorosłym kotom mleko nie jest niezbędne. Znam sporo kotów, które wypijają duże ilości mleka (krowiego), nie mają biegunek, wymiotów, alergii skórnych, czy innych problemów zdrowotnych. Wiele kotów jednak nie trawi laktozy reagując właśnie biegunkami. W tym przypadku ja bym sobie mleko darowała i to nawet na zawsze a nie tylko czasowo.Marti :) pisze:Nie pomyśl ze cię krytykuje bo wcale tego nie robię ale mleka krowiego(aczkolwiek nie wiem czy o takie ci chodziło)kotom nie można dawać wcale.00nastka00 pisze:wg. mnie nie powinno sie dawac pic mleka..przez jakis okres...
Pozdrawiam
Marta
Martusiu, ale masz dużo racji Wiele osób uważa, że koty powinny dostawać mleko (tak jak to w bajkach dla dzieci często czytaliśmy), ale to mit. Z kotami jest identycznie jak z nami - jeśli nam świeże mleko służy możemy je pić, a jeśli nie to lepiej wypić jogurt, zjeść kawałek sera i podzielić się ze swoim futerkiem. Wyjdzie mu to tylko na zdrowie Można też kupić "kocie" mleko z obniżoną zawartością laktozy, ale to naprawdę dorosłemu kotu nie jest do szczęścia potrzebne.Marti :) pisze: Przepraszam . Uważałam że koty poprostu nie mogą pic krowiego mleka. No cóż. Człowiek uczy się na błędach.
Pozdrawiam
Marta
-
- Informacje
-