Strona 1 z 1

JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 05 września 2011, 12:00
autor: 777temida
Kurczaka, jego podroby, wieprzowinę i warzywa np. marchew dla kota?

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 05 września 2011, 12:12
autor: tinka1
do miękkości chyba normalne

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 05 września 2011, 12:49
autor: vivinn
Wieprzowiny nie dawać, drobiu nie gotować (po co?), marchew, jak powyżej, do miękkości ;)

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 01 października 2011, 08:26
autor: Gość
Surowa wieprzowina jest niebezpieczna dla kotów. Ugotowana, do miękkości, nietłusta od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi (uczula mniej niż kurczak).
Drób jeśli surowy, to koniecznie sparzony wrzątkiem (koty są podatne na salmonellę).
Marchew rozgotowana, w niewielkich ilościach.

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 05 października 2011, 11:54
autor: Agnieszka7714
Pamiętaj, że surowe mięso jakie by nie było, zawsze musi zostać najpierw przemrożone. Po rozmrożeniu i dojściu do temperatury pokojowej można podać kotku. Dobrze jest podawać większe kawałeczki np 1 cm paski aby kotek gryząc oczyszczał ząbki.

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 05 października 2011, 12:18
autor: Jarek
a co ma celu mrożenie przes spożyciem mięsa? Już raz o tym pisaliśmy.

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 05 października 2011, 15:05
autor: Piuma
O własnie, doktorze, nie mogę znależć , moglby Pan jeszcze raz o tym przemrażaniu napisać ?

Moje koty dostaja mięso surowe - serca wwolowe, indyka. gotuje im tylko watrobke i rybe.

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 06 października 2011, 13:50
autor: Jarek
nie ma to jakiegoś wielkiego wpływu na "odkażenie mięsa" . Niskie temperatury konserwują więle mikroorganizmów i po rozmnożeniu normalnie się namnażają. To tak samo jak i przetrwalniki i jaja pasożytów.

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 06 października 2011, 17:37
autor: Piuma
Bardzo dziekuję :)

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 11 października 2011, 20:02
autor: Esme
Może ktoś mi wyjaśni, jak jest faktycznie z tą wieprzowiną :?: W gotowych mokrych karmach występuje, bo poddawana jest odpowiedniej technologii. Tak mi powiedziała p. doktor wet. prowadząca sklep. Słyszałam, że kupionej w ludzkim sklepie podobno nie można nawet gotowanej, bo nie jest przebadana pod kątem choroby Aujeszky,ego, a gotowanie nie eliminuje zagrożenia. To jak jest faktycznie :?: :roll:

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 12 października 2011, 14:08
autor: sunshain
Esme pisze:Może ktoś mi wyjaśni, jak jest faktycznie z tą wieprzowiną :?: W gotowych mokrych karmach występuje, bo poddawana jest odpowiedniej technologii. Tak mi powiedziała p. doktor wet. prowadząca sklep. Słyszałam, że kupionej w ludzkim sklepie podobno nie można nawet gotowanej, bo nie jest przebadana pod kątem choroby Aujeszky,ego, a gotowanie nie eliminuje zagrożenia. To jak jest faktycznie :?: :roll:
chodzi o chorobę aujeszkyego

http://www.google.pl/#hl=pl&sa=X&ei=94K ... 66&bih=624

Polska nie jest uważana za kraj wolny od niej stąd wdrozono narodowy plan zwalczania i do xxxx roku ma jej nie być .... niby (jak wiadomo były cięcia budżetowe)

w karmach wieprzowy jest tłuszcz bo jest najtańszy ale zgodnie z przepisami producent bedzie musiał podawać dokładny skład a nie pisac np. tłuszcz zwierzęcy

Re: JAK DŁUGO GOTOWAĆ?

: 25 sierpnia 2022, 15:47
autor: KrakVet.pl
Cześć!
Sposób karmienia psa ma ogromne znaczenie. Dlatego musisz wiedzieć, że należy to dobrze przygotować. Zastanawiasz się jak? Brakuje Ci wiedzy na ten temat? Jeśli tak, możesz sięgnąć na naszego bloga. W poradniku znajdziesz informacje, z których dowiesz się, jak zaplanować dietę, aby wspierała ona zwierzaka w codziennym funkcjonowaniu.
https://www.krakvet.pl/artykuly/dieta-z ... n-zdrowia/

KrakVet.pl