6-tygodniowy kociak - karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
budziapysia

15 października 2015, 08:57

Witam wszystkich serdecznie!
W przyszyłym tygodniu pojawi się u mnie 6-tygodniowa kotka Minia. Zamówiłam kici na krakvecie następujące zakupy:

- 6 x 200g Animonda Carny Kitten
- 4 x 200ml mleko KLARA dla kociąt
- 2 x 400g Animonda Rafine Cross Kitten

Co myślicie o takim początku? Czy powinnam podawać kotce jakieś mięsko, czy to jej na razie wystarczy? Słyszałam, że nie powinno się mieszać suchej karmy z surowizną, ponieważ trawią sie w innym pH i można kotu zniszczyć żołądek.
Bardzo prosimy o porady co do prawidłowego żywienia małej. Pozdrawiam!
gosia69

17 października 2015, 19:08

ja podaje maluszkom wołowinę i karmę Purizon kitten
agaka123

07 grudnia 2015, 09:43

Jak na początek jest ok i chyba nie ma potrzeby dokarmiania jej jakąś surowizną, moja jest nie wiele starsza i miała 7 tygodni jak do mnie trafiła i kupuję jej produkty Whiskas , kotek zadowolony, a i urozmaiceni jest dość duże, i sucha karma i różne rodzaje mokrej saszetek a co drugi dzień podaję jej porcję mleczka dla kociąt też tej firmy.
Awatar użytkownika
Robert A.

11 grudnia 2015, 10:09

gosia69 pisze:ja podaje maluszkom wołowinę i karmę Purizon kitten
Bardzo dobrze karmisz :)
Gość

14 grudnia 2015, 13:45

[quote="agaka123"]Jak na początek jest ok i chyba nie ma potrzeby dokarmiania jej jakąś surowizną, moja jest nie wiele starsza i miała 7 tygodni jak do mnie trafiła i kupuję jej produkty Whiskas , kotek zadowolony, a i urozmaiceni jest dość duże, i sucha karma i różne rodzaje mokrej saszetek a co drugi dzień podaję jej porcję mleczka dla kociąt też tej firmy.[/quote]

Podajesz kociakowi Whiskasa i jestes zadowolona? :/
Whiskasy i inny tego typu syf mają 4% mięsa TAK, CZTERY PROCENT (i cholera wie czy to aby napewno mięso)
Whiskas jest karmą, którą podaja karmicielki dzikich kotów, bo w tym wypadku lepiej karmić czymkolwiek niz kot ma chodzić głodny.
Poza tym whiskas i jego pochhodne zawierają uzalezniacze.
Rozwiązań jest kilka, ja wybieram Animondę, która ma 95% mięsa, a kociak chętnie ją je.
Kalkulacja też jest prosta.
u mnie w sklepie, saszetka 100g whiskasa kosztuje 2,50zł - poza suchym daje Fidze 100g. mokrego dzienne - czyli-
Animonda w Krakvecie to koszt: 12x200g -> 32,70 + 9,9 (przesyłka) = 3,55 za 200g czyli 1,77 za PEŁNOWARTOŚCIOWĄ DZIENNĄ PORCJĘ !!
ODPOWIEDZ
  • Informacje