Karma dla MCO.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Iwo_na

02 listopada 2006, 11:36

Mam 10 miesięcznego kocurka Maine Coon.Ostatnio przestały go interesować karmy dla kociąt i podkrada dorosłemu ROYAL CANIN Maine Coon-a jak nie ma okazji to wyjada Bosha psu.Wydaje mi się,że chodzi o wielkość chrupek.Martwi mnie jednak czy takie żywienie nie zahamuje jego wzrostu.Może ktoś poleci mi inną karmę dla kociąt o większych gabarytach chrupek?

Pozdrawiam.
Iwona.
DamaKier
Kontakt:

02 listopada 2006, 18:01

Obawiam się, że takich chrupek jak ma RC dla MCO nie znajdziesz w żadnej karmie dla kociąt. Cały szkopuł polega na tym, ze to są właśnie karmy dla kociąt i muszą mieć niezbyt wielkie chrupy dla mniejszych pysiów. Oczywiście mogą być jakieś różnice w wielkości granulek, jedna karma może miec je mniejsze, druga zaś większe ale chyba jakichś takich wyróżniających się wielkością to nie ma (przynajmniej ja nie spotkałam, jesli ktoś zna prosze mnie poprawić).

Myślę, że do karmy kitten możesz dosypywać kociakowi troszkę RC MCO, żeby miał troszkę tego co lubi :wink: Takie małe kłamstewko 8) Może wtedy zje chętniej?

Pozdrawiam

Ania i koty
Iwo_na

02 listopada 2006, 19:10

Pomysł z mieszanką niestety nie przeszedł.Cwaniak wyjada duże chrupy a małe ,,zakopuje".Przemycam karmę dla kociąt wymieszaną z puszkową-jak jest rybka to wcina wszystko.Firma RC produkuje całą serię dla persiaków,to może jest szansa na serię dla coon'ów. :)
DamaKier
Kontakt:

03 listopada 2006, 00:24

A ja głupia myślałam że on da się nabrać :lol: Bardzo możliwe, że niedugo pojawi się cała seria dla MCO.

Myślę, że gdyby to był kotek mniejszej rasy lub kotek nierasowy to można byłoby przechodzić już na karmę MCO. Ja u mojego dachowca w wieku 10 miechów miałam identyczny problem, karmy kitten miały dla niego zbyt małe granulki. Na początku mieszałam mu duże chrupki z kittenem, a przed 11 miesiącem życia dostawał już karmę dla kotków dorosłych. Niestety u MCO tak raczej zrobić nie mozna, bo to koty duże, długo się rozwijające.

EDIT
Tak mi własnie przyszło na myśl, że możesz spróbować podawać mu Biomill homecat- jest od 10 miesiąca a ma duże chrupki. Chyba nic by się nie stało kociuszkowi, choć nie chcę źle Ci poradzić, nie miałam nigdy do czynienia z MCO i nie wiem praktycznie rzecz biorąc jak u nich przebiega dorastanie. Możesz się ew. upewnić piszą do dystrybutora
carmella
Kontakt:

03 listopada 2006, 07:25

10 miesięczny kot to juz nie jest maly kociak, ktoremu zaszkodzi brak karmy kitten. Bez przesady. ja karmilam swojego kocurka BRI kittenami do ok 7 miesiaca, bo tez wolał adulty i wyjadal kotce.
Iwo_na

03 listopada 2006, 20:38

Biomill homecat włączymy do diety-dziękuję za sugestię :) :)
Camello jest pewna różnica między BRI a MCO. Nic nie piszesz jak Twój BRI wypada w porównaniu na wystawach.Mojego kocurka przywiozłam z Czeskiej hodowli(mam utrudniony kontakt :cry: ),jest po ogromnych rodzicach i chciałabym by równie pięknie się rozwijał. :lol:
konwalia

04 listopada 2006, 01:43

Brytyjczyki, szczególnie kocury również potrafią osiągać dużą wagę, choć są bardziej "zbite" - mają zupełnie inną sylwetkę.
Iwo no - czy twój kot nadal przybiera na wadze tyle co wcześniej?
Przyrost u mojej kotki MCO mniej-więcej w tym wieku jakby się zatrzymał. Dużo wolniej rośnie, słabiej przybiera na wadze. Nie wiem, czy się niepokoić. Nie chcę też stresować kota wizytami u weta, bo hodowcy twierdzą, że wagę ma prawidłową, ale wcześniej "rosła w oczach".
Iwo_na

04 listopada 2006, 10:27

Mój Dylan rośnie teraz na długość i przypomina glistę :lol: -szczupły i długi. W porównaniu z 4 letnią kotką wychodzi nieźle.Jest niższy,ale dłuższy.Kotka jest średniej budowy. :)
Awatar użytkownika
esseni

13 grudnia 2006, 23:34

A jaka karma ma równie duże chrupy jak RC MCO? Karmie teraz swoja kotke RC dla MCO, ale chciałabym wypróbować tez innych karm. Jakie chrupki ma np. Leonardo Large? Może polecacie jeszcze inne karmy w przystępnej cenie, ale dobrej marki?
DamaKier
Kontakt:

14 grudnia 2006, 00:18

Hill's Hairball, Biomill Selectiv, Leonardo Large, Sanabelle Grande--> ja znam takie, moje koty jadły Hill'sa i jedzą Biomilla, obydwie karmy mają bardzo dużo chrupki i moim smakowało
Awatar użytkownika
esseni

14 grudnia 2006, 10:31

Dzieki DamoKier, Biomilla Selective kupiłam 2 kg paczkę, ale nie chciała jeść :?, mieszałam jej z RC MCO i jakos zmęczyła, chyba spróbuje teraz to Leonardo, jeszcze nie mieliśmy... a chyba karma warta spróbowania :wink:
Pozdrawiam
DamaKier
Kontakt:

14 grudnia 2006, 23:40

Esseni, a RC MCO ma bardzo duże chrupki? Może mogłabyś porównać do jakiejś karmy (z karm o większych chrupach widziałam Hill'sa Hairball'a i Orala, RC Oral, Biomill Selectiv i Homecat, RC Outdoor)? Nadałby się dla dachowców- amatorów dużych chrupek?
Awatar użytkownika
esseni

15 grudnia 2006, 00:12

RC MCO jest prawie identyczny jak Hill's Oral tylko ciemniejsze są kulki. Od Biomilla Selective sporo wiekszy, jutro postaram sie zrobic fotkę Hills'a Orala i dla porównania RC MCO, Biomill mi sie juz skończył :wink:
Awatar użytkownika
esseni

16 grudnia 2006, 23:17

Wstawiam fotke z porównania karm :-)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2006, 19:49 przez esseni, łącznie zmieniany 2 razy.
DamaKier
Kontakt:

17 grudnia 2006, 23:59

Wielkie dzięki, widzę, że duży ten RC MCO, chyba się skusimy. I jeszcze jedno pytanko jeśli można (przepraszam, że męczę :oops: ): Czy dachowcom moznaby RC MCO podawać? Myślę, że jakiś tragedii by nie było, ale sama do końca nie wiem
ODPOWIEDZ
  • Informacje